„Vanagai” traukia ne tik kunigų pamokslais

Krikščioniška jaunimo stovykla „Vanagai-2006” sulaukė pusės tūkstančio dalyvių.

Praėjusią savaitę Vanagų kaime (Klaipėdos raj.) prie Vanagų evangelikų liuteronų bažnyčios prasidėjo devintoji jaunimo stovykla.

Penkias dienas jaunimas klausėsi kunigų bei teologijos dėstytojų paskaitų, šoko drauge su žymiais Lietuvos popmuzikos atlikėjais, sportavo, lankė dailės, muzikos, dramos, žurnalistikos bei įvairius sporto užsiėmimus.

Organizuoja dėl vaikų

Pasak stovyklos įkūrėjo ir pagrindinio organizatoriaus kunigo Liudo Miliausko, jaunimą iš visos Lietuvos į tokio pobūdžio stovyklą suburia vienas bendras tikslas – geriau pažinti Dievą: „Kai pradėjau organizuoti stovyklą, man tebuvo devyniolika metų. Norėjau, kad vaikai bažnyčioje jaustųsi jaukiai ir suprastų, kad tikėjimas nėra gėdingas dalykas.”

Dvidešimt aštuonerių metų kunigas šiuo metu tarnauja JAV Čikagos evangelikų liuteronų Tėviškės parapijoje. Birželio pabaigoje jis atvyko į Lietuvą organizuoti stovyklą. Kunigas Liudas atostogas išmainė į daug pastangų ir kantrybės reikalaujantį darbą. „Kartą per metus norisi duoti kažką gero kitiems”, – sakė kunigas Liudas.

Padaugėjo penkiskart

Kunigas Liudas su šypsena ir rūpesčiu prisimena pirmąsias stovyklas – jos neprilygsta pastarųjų metų stovykloms.

Pirmojoje Vanagų stovykloje dalyvavo apie aštuoniasdešimt jaunų žmonių. Per devynerius metus dalyvių skaičius išaugo penkis kartus. Gandas apie linksmą ir smagią stovyklą praskrieja per visą Lietuvą, o stovyklauti atvykę vaikai įsitikina jos tikrumu.

Stovyklos organizatoriai nelinkę riboti dalyvių skaičiaus, bet mano, jog ateityje tai bus neišvengiama. Kol kas stovyklautojams taikomas tik amžiaus apribojimas: nuo trylikos iki aštuoniolikos metų.

Dirba be užmokesčio

Vanagų stovykloje kasmet dirba apie septyniasdešimt darbuotojų. Tai veiklūs ir kūrybingi jauni žmonės, kurie stovykloje dirba savo malonumui: vadovauja vaikų grupėms, dirba įvairius buitinius darbus.

Kažkokiu būdu stovyklos organizatoriams pavyksta įkalbėti jaunus žmones dirbti be atlygio. Stovykloje dirbantys jauni žmonės sako, jog jiems smagu dirbti vaikams, nes kažkada tai buvo daroma dėl jų.

Dauguma vadovų yra buvę stovyklos dalyviai. Kiekvienais metais vadovų skaičius didėja.

Stovyklos neremia

Stovykla vyksta devintus metus iš eilės tik užsienio evangelikų liuteronų dėka. Vaikams stovyklą dovanoja norvegai, vokiečiai, danai, amerikiečiai. Lietuvoje norinčių stovyklą paremti neatsirado. Šiais metais stovyklos rėmėjai vaikams padovanojo popmuzikos dainininko Deivio bei merginų grupės „Mokinukės” koncertus. Vaikai taip pat šoko grojant liaudiškai kapelai, klausėsi bažnytinės muzikos.

„Ar lengva organizuoti stovyklą? Dievui sukurti pasaulį buvo daug lengviau nei man”, – sakė kunigas Liudas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.