Baigiamas rengti VGA jungties pakaitalas

UDI („Unified Display Interface”) – tai naujos kartos vaizdo sąsaja, galbūt pakeisianti moraliai ir technologiškai jau pasenusią „D-SUB 15”. UDI kūrėjų komanda pranešė baigianti rengti galutinį parametrų aprašą.

Kompiuteriuose naudojamai „D-SUB 15” analoginei vaizdo sąsajai, kitaip dar vadinamai VGA, netrukus sukaks 20 metų, o kompiuterijos srityje tai yra tiesiog amžinybė. 1987 metais IBM sukurta sąsaja perduodavo 640×480 raiškos vaizdą, tuo tarpu daugelis šiuolaikinių vaizduoklių rodo daugiau nei du kartus didesnės raiškos vaizdą. Tačiau pretendentų užimti VGA vietą buvo ir yra ne vienas.

Vienas realiausių – UDI. Kodėl? UDI svetainėje pateiktais duomenimis, ši sąsaja žada būti atviru standartu, o tai reiškia, kad gamintojams nereikės mokėti licencinių mokesčių. Kompiuterijos istorija rodo, kokie sėkmingi buvo atviri standartai (VGA, PCI) ir kaip nepasisekė uždariems, nors technologiškai ir tobuliems standartams (MCA, PS/2,XGA).

Kitas svarbus aspektas – suderinamumas su HDMI sąsaja, agresyviai reklamuojama kino pramonės. Nors UDI gali perduoti tik vaizdo signalus, tačiau pati sąsaja bus fiziškai suderinama. Todėl gamintojas, įsigijęs HDMI licenciją, būtiną didelės raiškos skaitmeniniams įrašams atkurti, UDI galės paversti visaverte HDMI sąsaja.

Tačiau HDMI sąsaja ne visada reikalinga, tuo tarpu galimybė sujungti didelį televizorių su kompiuteriu gali praversti, net ir neplanuojant žiūrėti autorių teisėmis apsaugoto didelės raiškos vaizdo įrašo. Nepaisant suderinamumo, HDMI labiau pritaikyta buitinei garso ir vaizdo technikai, o UDI skirta kompiuteriams. Šia sąsaja galima perduoti iki 2560 x 1600 raiškos vaizdą, o to turėtų pakakti ne tik dabartinėms, bet ir ateities reikmėms.

Žinoma, nereikėtų pamiršti ir kitų varžovų – „DisplayPort”, kuriamo VESA organizacijos, ir DVI. Tačiau abi sąsajos turi rimtų trūkumų. Ir DVI, ir UDI gali perduoti tokios pat raiškos vaizdą, tačiau DVI sąsaja nesuderinama su turinio apsaugos sistemomis. Kino kompanijų atstovų nuomone, ji netinkama didelės raiškos vaizdo įrašams rodyti, nes suteikia galimybę padaryti neteisėtą vaizdo įrašo kopiją. „DisplayPort” kuria Videoelektronikos standartų asociacija, tačiau, remiantis pirminiais duomenimis, „DisplayPort” nebus suderinamas su jau rinkoje esančia HDMI sąsaja (tiksliau, su jos HDCP turinio apsaugos mechanizmu). Perduodamus vaizdo duomenis „DisplayPort” saugos kompanijos „Philips” sugalvotu būdu.

Taigi gana didelė tikimybė, kad „Intel”, „Apple”, LG, „Samsung”, ATI, „NVidia” ir kitų kompanijų siūloma UDI sąsaja gali netrukus atsirasti daugelyje vaizdo plokščių ar pagrindinėse plokštėse su integruotais grafikos posistemiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.