Vaikus vilioja ekologiški automobiliai

Legaliai pajusti vairavimo malonumą vaikai gali tik sėdę prie elektromobilio vairo.

Vaikai vairuoja žaislinius elektra varomus automobilius M.Mažvydo alėjoje, prie buvusio Vaikų pasaulio, „Žardės” prekybos centro.

Šie ekologiški ir beveik vien tik iš plastiko sukonstruoti žaisliniai automobiliai formomis, konstrukcija bei valdymu labai primena tikrus visureigius ar motociklus.

Juose būna įmontuoti amortizatoriai, saugos diržai, paleidimo rakteliai, „gazo” pedalai, netgi trijų pavarų greičių dėžės.

Tačiau automobiliuose iš karto užblokuojama atbulinė pavara. Anot elektrinių automobilių savininko Vidmanto Domarko, vaikai įsibėgėja ir staiga įjungia atbulinę pavarą. Dantračiai plastikiniai ir iš karto sulūžta.

Automobilius varo labai nedideli motoriukai. Panašūs į tuos, kokie sukioja automobilių langų valytuvus.

Dažniausiai ant galinės ašies dedama po vieną ratų varikliuką. Jų apsukos siekia 11 tūkstančių per minutę. Įmontuoti reduktoriai tuos sūkius paverčia gana didele jėga.

Automobilis gali važiuoti apie 15 – 20 kilometrų per valandą greičiu. Rekomenduojamas vaiko svoris – iki 25 kilogramų.

Galėtų vežti ir didesnius, bet taip būtų laužomas automobilis ir greitai nusėstų akumuliatorius. Jie automobilyje montuojami įvairaus galingumo – šešių ar net 12 voltų įtampos.

Naujo akumuliatoriaus energijos užtenka tiesiu keliu važiuoti apie valandą. Kadangi vaikai įvairiai sukinėjasi, tai akumuliatorius išsieikvoja greičiau.

Vaikai ramiai nepavažiuoja. Labai mėgsta trankytis į šaligatvių kraštus. Labiausiai nukenčia plastikiniai ratai.

Juos V.Domarkas patobulino. Apjuosė guminiu diržu. Naujas plastikinis ratas žaisliniam automobiliui kainuoja tiek pat, kiek ir vasarinė automobilio padanga – apie šimtą litų.

Naujas elektrinis automobilis kainuoja apie du tūkstančius litų. Juos anksčiau V.Domarkas atsiveždavo iš Ispanijos ir Italijos. Dabar jų atsirado ir Klaipėdos parduotuvėse.

V.Domarkas elektriniais automobiliais vėžinti vaikus pradėjo prieš devynerius metus.

Didelio pelno Klaipėdoje nėra, tik „ant duonos”. Anot V.Domarko, daugiau užsidirbti įmanoma Palangoje, kur žmonės atvažiuoja papramogauti ir išleisti pinigų.

Nori žaisliniais automobiliais pasivažinėti ir vyresni vaikai: „Nesvarbu, kad keliais ausis uždengia, bet vis tiek važiuoja”.

Dažniausi klientai yra iki dešimties metų. Pasitaiko ir dvejų metų vairuotojų. Jiems nustatoma, kad automobilis važiuotų automatiškai, nes kojomis nepasiekia „gazo” pedalo, tėvai prilaiko vairą.

Keturis litus kainuojantis pasivažėjimas trunka nuo penkių iki šešių minučių. Vieniems neužtenka tų minučių, nenori išlipti, per ašaras tenka traukti laukan. O kitiems atsibosta, neiškenčia viso laiko. Kartais tėvams atsibosta laukti, pradeda raginti greičiau baigti.

V.Domarkas juokavo, kad dabar mamos ir močiutės turi keisti įprastus pasivaikščiojimo kelius. Vaikai nenori ramiai praeiti pro elektrinius automobilius, o mamos nedrįsta atsisakyti duoti kelis litus pasivažinėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.