Bausmė medikei – atleidimas

Klaipėdos apskrities viršininko administracija, siekdama savo tikslų, negaili net medicinos autoritetų.

Iš pareigų atleista Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės vyriausioji gydytoja Violeta Baravykienė.

Oficiali priežastis – viešųjų pirkimų pažeidimai. Ilgametė įstaigos vadovė įsitikinusi, jog su ja buvo susidorota. Moteris priešinosi, kad Tuberkuliozės ligoninė artimiausiu metu būtų sujungta su apskrities ligonine. Užmojai atsikratyti vadovės ir žūtbūt Tuberkuliozės ligoninę prijungti prie kitos ant kojų sukėlė ir Seimo narius.

Sudarė komisiją

Praėjusį penktadienį Apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius pasirašė įsakymą, pagal kurį Tuberkuliozės ligoninės vyriausiajai gydytojai V.Baravykienei skirta aukščiausia drausminė nuobauda – atleidimas iš darbo.

Šiuo metu jau atostogaujantis apskrities vadovas, rašydamas tokį negailestingą nuosprendį beveik 25 metus vadovavusiai ir nusipelniusiai medikei, pasikliovė jo paties sudarytos komisijos išvadomis ir rekomendacijomis.

Birželio viduryje sudaryta komisija rado keletą pažeidimų, kuriuos vertina kaip neekonomišką vadovavimą įstaigai. Tai esą turi įtakos ligoninės lėšų stygiui.

Įstaiga yra negrąžinusi per 100 tūkst. litų Klaipėdos teritorinei ligonių kasai, taip pat neturėjo per 200 tūkst. litų apmokėti PVM po įstaigos šilumos sistemos rekonstrukcijos.

Kai kuriais atvejais sutartis su rangovais gydytoja sudarė anksčiau, nei buvo gautos lėšos darbams atlikti, dezinfekavimo ir sterilizavimo medicinos įrangai pirkti, vietoj vieno surengė du viešųjų pirkimų konkursus, kai kuriais atvejais nustatė pirkimo dokumento gavimo mokestį – 20 ar 100 Lt.

Pažeidė įstatymą?

Fiksuodama pažeidimus, komisija įvardijo ir padarytą žalą – Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimas.

Atsižvelgusi į tai, kad V.Baravykienė kartą jau buvo bausta už viešųjų pirkimų pažeidimus, kai pirko įstaigai automobilį, komisija pasiūlė Tuberkuliozės ligoninės vadovę atleisti iš darbo.

Vadina susidorojimu

Tai kas įvyko V.Baravykienė vadina susidorojimu, kuris tęsėsi ištisus metus.

„Metus vyko toks aktyvus susirašinėjimas su apskritimi, kad nebebuvo laiko dirbti. Viskuo buvau kaltinama, o dabar labiausiai – viešaisiais pirkimais, nors niekur nė lito žalos nepadariau. Tai, kas užfiksuota komisijos išvadose, – tik techninės procedūrinės klaidos. O mane laiko vos ne nusikaltėle”, – „Klaipėdai” sakė šiuo metu serganti V.Baravykienė.

Gydytoja stebisi, jog ją kaltina dėl prastos ligoninės finansinės būklės, ir tikina, kad pastaraisiais metais iš įvairių fondų ligoninei gavusi per 3 milijonus litų.

Buvo skubinama

Gydytoja sakė besijaučianti lyg pačios viršininko administracijos ir asmeniškai Apskrities gydytojo tarnybos vedėjo Valdemaro Anužio įvaryta į spąstus.

Ji ne kartą girdėjo raginimą kuo greičiau baigti Vaikų skyriaus rekonstrukciją.

„Viskas buvo daroma skubotai, kad tik greičiau atkeltų vaikus iš Šilutės ir Girulių ir atidarytų skyrių. Kol pas mus vyko remontai, Giruliuose veikusi „Smiltelė” ir Šilutėje be pacientų, tačiau turėjusį visą personalą „Eglutė” nešė nuostolius. Dėl to patyrėme per 300 tūkst. Lt bereikalingų išlaidų, kurias padengti teko pačiai ligoninei. Kita vertus, apskrities vadovybė skubino viską kuo greičiau baigti, todėl nebuvo laiko paisyti visų formalumų”, – teisinosi V.Baravykienė.

Neleido į konferencijas

V.Anužio spaudimą V.Baravykienė sakė pajutusi prieš metus, tuoj po to skyriaus atidarymo.

Gydytoja sakė nesuskaičiuojanti, kiek per metus būta tarnybinių patikrinimų. Nuo spalio jai nebemoka 2 tūkst. litų priedo, kokius gauna visi ligoninių vadovai. Jai papriekaištauta, jog greta vadovavimo įstaigai tomis pačiomis darbo valandomis ji, kaip ftiziatrė, dar ir priima ligonius.

V.Baravykienei vis sunkiau pavykdavo išvažiuoti į konferencijas ir kongresus ar ftiziatrų pasitarimus ministerijoje. V.Anužis į tokius renginius jai leisdavo vykti už savo lėšas ir ne darbo metu.

Kitais metais birželį vadovavimo įstaigai 25-metį turėjusi švęsti V.Baravykienė įsitikinusi, kad susidorojimas su ja prasidėjo tik dėl to, jog ji prieštarauja planuojamam Tuberkuliozės ligoninės prijungimui prie Apskrities ligoninės.

Kaltinimus neigia

V.Anužis „Klaipėdai” teigė sunkiai galįs komentuoti jam mestus kaltinimus dėl susidorojimo.

„Aš V.Baravykienę gerbiu už ilgametį darbą, seniai ją pažįstu. Su šiuo žmogumi ginčytis man netinka. Neetiška. Aš nieko nenoriu komentuoti. Tai jos sąžinės reikalas. Jei ji taip mano, ką aš galiu pakeisti,” – sakė V.Anužis.

„Kai prieš dvejus metus buvo parengtas apskrities tuberkuliozės ligoninių sujungimo projektas, V.Baravykienė dėl amžiaus nebūtų galėjusi dalyvauti konkurse vyriausiosios gydytojos vietai užimti. Jai 68 metai. Padariau viską, kad tai vyktų prijungimo būdu ir kad ji liktų vadove. Tada sutarėme, kad po dvejų metų tęsime restruktūrizaciją, kad ligoninę vis tiek reikės prijungti prie kurios nors didžiosios miesto ligoninės. Tačiau praėjo dveji metai ir reikia eiti toliau, o ji kategoriškai atsisako”, – aiškino V.Anužis.

Jis patikino, jog V.Baravykienė atleidžiama tikrai ne dėl įstaigos restruktūrizacijos.

Dėl kaltinimų, jog jis neišleidžiąs gydytojos į komandiruotes, V.Anužis tikino, jog ji išleidžiama į visus renginius, kuriuose priklauso būti kaip vadovei. Tačiau už keliones pagal savo specialybę gydytojai turėtų ieškoti galimybių apsimokėti patys, nes tai nesusiję su jų tiesioginėmis pareigomis.

„Man nepatinka, jei į visas komandiruotes važiuoja tik įstaigos vadovas, bet nevažiuoja jo pavaduotojai, kiti gydytojai, – argumentavo V.Anužis. – Kai žmonės įstaigos vadovais dirba po 20 metų ir daugiau, jie susitapatina su įstaiga kaip su savo namais. Tai labai negerai. Manau, didžiausias triukšmas dabar kyla dėl vienintelio dalyko – V.Baravykienės noro bet kokia kaina likti vadovo vietoje”, – padarė išvadą V.Anužis.

Pritrūko žmogiškumo

Sunerimę dėl Tuberkuliozės ligoninės reorganizacijos, iš dalies ir pačios V.Baravykienės likimo vakar Apskrities viršininko administracijoje pasitarimą surengė Seimo nariai klaipėdiečiai Irena Šiaulienė, Vaclavas Stankevičius, Vytautas Čepas ir Vytautas Grubliauskas.

V.Anužis tikino, jog mūsų šalyje greitai nebeliks specializuotų ligoninių, o jos bus integruotos į daugiaprofilines.

Dėl to bus galima sutaupyti lėšų, nes sumažės valdymo išlaidos, pacientai gaus geresnes paslaugas.

Seimo narių šie argumentai neįtikino. I.Šiaulienė retoriškai paklausė, ar po restruktūrizacijos bus sutaupyta V.Baravykienės alga.

Tai, kas įvyko su ilgamete įstaigos vadove, V.Čepas pavadino cinišku elgesiu. Jo nuomone, komisijos rasti pažeidimai neatnešė finansinės žalos nei įstaigai, nei valstybei, kad 24 metus vadovavusi gydytoja būtų atleista taip gėdingai ir nežmoniškai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Bausmė medikei – atleidimas"

  1. bagira

    I.Šiaulienė retoriškai paklausė, ar po restruktūrizacijos bus sutaupyta V.Baravykienės alga.
    Tik tiek ir temoka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.