Belgas kanapes vadino vaistažolėmis

Panevėžio pareigūnai sužlugdė Belgijos piliečio verslo planą Lietuvoje auginti kanapes.
Įstatymai draudžia Lietuvos teritorijoje auginti šiuos augalus, naudojamus narkotikų gamybai.

Pats laistė

Panevėžio apygardos prokuratūra vakar pranešė apie baigtą ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto didelio kiekio kanapių auginimo Panevėžio rajone. Byla atiduota nagrinėti Panevėžio miesto apylinkės teismui.

Prieš dvejus metus Lietuvoje laikinai apsigyvenęs Belgijos Karalystės pilietis, įmonės savininkas 56 metų Jozefas Hendrikas Lenaersas Panevėžio kriminalistams įkliuvo pernai. Kanapių plantaciją ir narkotinių medžiagų perdirbimo cechą, įkurtą buvusio vaikų darželio patalpose, pareigūnai aptiko rugsėjį.

Kaišiadorių rajone apsistojęs užsienietis pernai į Panevėžio kraštą atvyko pasidairyti tinkamos žemės ir pastatų neva vaistažolėms auginti. Karsakiškio seniūnijos Virsnio kaime užsieniečiui patiko Arvydo Banelio sodyba, o Ramygalos seniūnijos Uliūnų kaime – buvusio darželio patalpos, priklausančios Jonui Baneliui.

Atvykėlis Virsnio kaime išsinuomojo žemės ir užsakė pastatyti šiltnamį. Žemės šeimininkams ir kaimynams jis pasakojo auginsiąs vaistažoles bei prieskonines daržoves. Vasarą belgas atvežė sėklų ir sodinukų, bet nesigyrė, kad kanapių.

Sodybos šeimininkui belgas nurodė jo atvežtus augalus ir sėklas pasėti 300 kvadratinių metų ploto šiltnamyje. Vėliau jis pats prižiūrėjo bei laistė augalus. Uliūnuose tam reikalui pasamdė du padėjėjus.

Speciali rūšis

Pareigūnai nustatė, kad belgo šiltnamiuose vešėjo genetiškai pakitusi kanapių rūšis, iš kurios gaminama narkotiko hašišo atmaina – „skenkas”. Šios medžiagos kanapioidų koncentracija keliskart didesnė už įprastinę.

„Skenkas” gamintas Ramygalos seniūnijos Uliūnų kaime iš Jono Banelio išsinuomotame buvusiame vaikų darželyje. Jame buvo įkurtas narkotinių medžiagų paruošimo cechas, ten rasta ir kanapių pasėlių.

Nustatyta, kad Virsnio kaime pastatytame šiltnamyje belgas išaugino 364 kilogramus nedžiovintų kanapių (sudžiovinus iš jų liko 65 kilogramai). Uliūnuose išauginta 64 kilogramai nedžiovintų (sudžiovimus – 20 kilogramų) kanapių.

Jas auginti belgui padėjo 38 metų vilnietis Jevgenijus Malimenkovas ir 31 metų panevėžietis Aleksejus Gorkinas. Visiems jiems pateikti kaltinimai auginus narkotines medžiagas. Į narkotinių medžiagų verslą įpainiotam Arvydui Baneliui teismo jau paskirta bauda.

Lenaersas taip pat kaltinamas neteisėtai įgytos narkotinės medžiagos platinimu. 12 gramų kanapių, sudėtų į du džiovinimo įrenginius, svetimšalis automobiliu atgabeno į Virsnio kaimą ir perdavė sodybos šeimininkei. Paslėptus namo rūsyje juos pernai rudenį per kratą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Laukia teismo

Lietuvos teisėsaugininkai Lenaerso pradėjo ieškoti šių metų sausio mėnesį. Jis netrukus buvo suimtas.

Suėmimo terminas jau pratęstas iki rugpjūčio 8-osios. Anksčiau suimtiems Malimenkovui ir Gorkinui areštas pakeistas rašytiniu pasižadėjimu neišvykti. Byla dėl neteisėto didelio kiekio kanapių auginimo perduota į Panevėžio miesto apylinkės teismą.

Belgijos pilietis dėl jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų kaltas neprisipažįsta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.