Viskas apie juoką

Jaučiatės prislėgtas? Tiesiog nusišypsokite – ir bloga nuotaika dings, tarsi nė nebuvus. Nesivaržykite juoktis – ir nustebsite, kaip pasikeis jūsų gyvenimas ir sveikata. Nuoširdus juokas naudingas ne tik tuo, kad pakelia nuotaiką. Žmonės, kurie mėgsta juoktis, mažiau serga, rečiau irzta ir nežino, kas yra depresija.

Juokas ramina

Juokas išlaisvina endorfinus – laimės hormonus, kurie padeda atsikratyti irzlumo ir lūdesio. Net prisiminus, kaip neseniai juokėtės, nuotaika pagerės. Britų psichologų tyrimai parodė, kad pažiūrėjus juokingą filmą suirzimo laipsnis sumažėja keletą kartų.

Maža to, tiriamųjų nuotaika pakildavo vien nuo minties, kad jie greitai juoksis – dvi dienas iki komedijos žiūrėjimo jie pyko dukart rečiau nei paprastai.

Gražina odą

Jei dažnai juokiatės, galite pamiršti gydomąsias-kosmetines procedūras. Mat juokas tonizuoja veido raumenis ir pagerina kraujo cirkuliaciją, dėl to veidą nuskaistina natūralus raudonis.

Gerina santykius

Sugebėjimas kartu pasijuokti labai svarbus geriems santykiams išlaikyti. Žmonių ryšys ir jų vienodas supratimas, kas yra juokinga, leidžia jiems būti atviresniems vienas kitam. Jei jūs juokaujate, nebijote pasirodyti juokingas. Vadinasi, pasitikite.

Stiprina imunitetą

Juokas padeda kovoti su infekcija. Minutę nuoširdžiai pasijuokus organizmas į kvėpavimo takus išmeta daug antikūnų, kurie gina nuo bakterijų ir virusų. Juokas taip pat aktyvizuoja leukocitų, kurie kovoja su įvairiomis ligomis, tarp jų – vėžiu, gamybą.

Sveikatina širdį

Juoko dėka išsiplečia kraujgyslės ir kraujas geriau cirkuliuoja. 10 minučių juoko gali ryškiai sumažinti kraujospūdį ir cholesterino plokštelių atsiradimo riziką. Juokas padeda net tiems, kurie buvo ištikti širdies smūgio, – gydytojai tikina, esą gera nuotaika sumažina antrojo priepuolio tikimybę.

Malšina skausmą

Laimės hormonai endorfinai, kurie gaminasi žmogui juokiantis, – natūralūs skausmo malšintojai. Be to, kai juokiatės, bent trumpam pamirštate savo skausmą. Gydytojai seniai pastebėjo, kad pacientai, kurie nusiteikę pozityviai ir sugeba juoktis, daug lengviau pakelia skausmą nei tie, kurie liūdi.

Treniruoja plaučius

Juokas – puikus pratimas tiems, kurie serga bronchitu ir astma. Juokiantis plaučių veikla aktyvizuojasi, dėl to daugiau deguonies patenka į kraują, o tai leidžia išvalyti skreplius. Kai kurie gydytojai juoko veikimą prilygina krūtinės fizioterapijai, šalinančiai skreplius, tačiau juokas veikia net stipriau.

Nugali stresą

Tyrimo metu viena grupė savanorių valandą žiūrėjo humoristinį koncertą, kita grupė tiesiog tyliai sėdėjo. Po to patikrinus savanorių kraują išaiškėjo, kad tų, kurie klausėsi koncerto, streso hormonų kortizolo, dopamino ir adrenalino organizme buvo daug mažiau nei kitos grupės žmonių. Kai juokiamės, visame organizme padidėja fizinis krūvis. Kai nustojame juoktis, kūnas atsipalaiduoja ir nusiramina. Vadinasi, juokas padeda atsikratyti fizinės ir emocinės įtampos. Mokslininkai tvirtina, kad minutė nuoširdaus juoko lygiavertė 45 minutėms gilios relaksacijos.

Palaiko formą

Juoką galima vadinti vienu iš aerobikos pratimų, nes juokiantis įkvepiama daugiau deguonies, o tai stimuliuoja širdį ir kraujo cirkuliaciją. Jis netgi laikomas vidine aerobika, nes jo metu masažuojami visi vidaus organai. Juokas naudingas ir stiprinant pilvo, nugaros ir kojų raumenis. Minutė juoko tolygi 10 minučių užsiėmimų treniruoklių salėje arba 15 minučių važiavimo dviračiu. O jei iš visos širdies juoksitės visą valandą, tai sudeginsite 500 kalorijų – tiek pat, kiek galima sudeginti greitai bėgant visą valandą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.