Gerėjant vandens kokybei augs ir kaina

Bendrovei „Klaipėdos vanduo” įgyvendinus daugiau nei 70 mln. Lt vertės Klaipėdos vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projektą, klaipėdiečiai naudosis švaresniu vandeniu, o pietinės miesto dalies gyventojai bus išgelbėti nuo nemalonių kvapų, tačiau kils ir vandens kaina.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus Leono Makūno, kiek tiksliai pabrangs gyventojams tiekiamas vanduo, dar nežinia, bet galima prognozuoti, kad už kubinį metrą vandens reikės mokėti apie 15-20 centų daugiau.

L. Makūnas taip pat teigė, kad vanduo bus branginamas ne iš karto, o maždaug nuo 2008-ųjų. Be to, vadovas pažymėjo, kad įgyvendinami projektai kainų augimui turės palyginti nedidelę įtaką, – ne tokią ryškią kaip infliacija, darbo užmokesčio augimas ir kt.

Modernizuoti pajūrio vandentvarkos ūkį „Klaipėdos vanduo” pradėjo šių metų pradžioje.

3,5 metų trukmės projekto vertė – 75,1 mln. Lt: didžiąją dalį šių lėšų, 63 proc., skiria Europos Sąjungos Sanglaudos fondas, 15 proc. – LR Vyriausybė ir 22 proc. – pati bendrovė „Klaipėdos vanduo”.

Šiuo metu rekonstruojama 8 km ilgio magistralinė slėginė nuotekų linija. Anot L. Makūno, rekonstrukcija padės ateityje išvengti tokių avarijų kaip praėjusių metų pabaigoje, kai į Kuršių marias ištekėjo daug nevalytų nuotekų. Jei avarijos ir įvyks, jas likviduoti bus kur kas lengviau. Šiuos darbus planuojama užbaigti iki 2007 metų žiemos.

Taip pat bus modernizuojami Klaipėdos nuotekų valyklos dumblo apdorojimo įrenginiai. Rangos sutartį numatoma pasirašyti dar šiemet. Pasak L. Makūno, įrengus dumblo pūdytuvus pietinės uostamiesčio dalies gyventojams jau neteks kęsti nemalonios smarvės. Be to, iš dumblo nuotekų planuojama gaminti elektros energiją.

Projektas bus įgyvendinamas ne tik Klaipėdoje, bet ir rajone. Gargžduose už apie 13 mln. Lt bus nutiesta 20,7 km nuotekų ir 13 km vandentiekio tinklų bei dar 3,3 km nuotekų tinklų rekonstruota, numatyta įrengti ir siurblinių. Priekulėje vandentiekio bei nuotekų tinklų po 13 km paklojimas, nuotekų tinklų pajungimas prie Klaipėdos miesto valymo įrenginių Dumpiuose bei siurblinių įrengimas atsieis apie 10 mln. Lt. Anot Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio ir plėtros skyriaus vedėjo Vytauto Buivydo, šiuo metu Priekulė neturi jokių nuotekų tinklų – yra tik minimalūs valymo įrenginiai – todėl teršiama Minijos upė bei Kuršių marios. „Šiuo projektu viskas bus sutvarkyta ir gyvensime švaresnėje aplinkoje”, – teigė V. Buivydas. AB „Klaipėdos vanduo” vadovas L. Makūnas savo ruožtu pridūrė, jog Priekulėje numatytų darbų naudą pajus ir du trečdaliai klaipėdiečių: III vandenvietės vanduo taps švaresnis.

Klaipėdos vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros projekto techninę priežiūrą vykdančios UAB „SWECO BKG” viceprezidentas Vitolis Devoinis sakė, kad vadovaujantis ES strateginiais planais Lietuva vandentvarkos ūkį turi susitvarkyti bei kokybiško geriamo vandens tiekimą gyventojams užtikrinti iki 2010 m. pradžios. Tam Europos bendrija skirs apie 540 mln. eurų, nemaža dalimi teks prisidėti ir savivaldybėms bei valstybei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.