Metro traukinys vežė į mirtį

Pirmadienį po vidurdienio Ispaniją sukrėtė tragedija, įvykusi vieno didžiausių šalies miestų Valensijos metropolitene. Nuvažiavus nuo bėgių metro traukiniui ir apvirtus keliems vagonams, žuvo mažiausiai 34 žmonės, dar dešimtys buvo sunkiai sužeista.

Metropoliteno tunelyje gelbėtojai nuvirtusiuose nuo bėgių ir suknežintuose vagonuose pirmadienį iki vakaro ieškojo aukų. Iš tragedijos vietos ir netoli esančios „Jesus” stoties evakuota šimtai žmonių.

Lietuvių maldininkai neatvyko?

Metro avarija įvyko netoli Lietuvos konsulato Valensijoje. Konsulas Saulius Labutis „Lietuvos rytui” pasakojo, jog per pietus išėjęs į gatvę nustebo, nes joje nebuvo pėsčiųjų ir nevažinėjo automobiliai.

„Pamaniau, jog tai kaip nors susiję su artėjančiu popiežiaus vizitu, tačiau grįžęs į konsulatą sužinojau, jog eismas uždarytas dėl avarijos”, – pasakojo diplomatas.

Duomenų apie tai, kad tragedijos metu būtų nukentėję lietuviai, konsulatas vakar neturėjo.

„Nemanau, kad pamatyti popiežiaus būtų atvykę maldininkų iš Lietuvos. Juk popiežius neseniai lankėsi Lenkijoje”, – samprotavo S.Labutis.

Tiksli priežastis nežinoma

„Tragedija galėjo įvykti dėl pernelyg didelio greičio, vagono rato arba stabdžių gedimo.

Galbūt net kelios iš šių aplinkybių yra tragedijos priežastis”, – pareiškė Ispanijos vyriausybės atstovas Luisas Felipe Martinezas.

Tarp sužeistųjų vakar buvo mažiausiai 20 žmonių, kurių būklė medikams kėlė nerimą.

Policija uždarė rajoną prie stoties „Jesus”, kad į avarijos vietą galėtų atvykti dešimtys greitosios pagalbos automobilių.

Gelbėjimo operacijoje tunelyje dalyvavusių ugniagesių brigados atstovas teigė, kad nuvažiavę nuo bėgių apvirto du traukinio vagonai.

Tarnybos tik po kelių valandų evakavo visus keleivius, įkalintus traukinyje tarp „Jesus” ir „Plaza de Espana” stočių.

Gelbėtojai iškart šiame kvartale įrengė kilnojamąją ligoninę.

Netrukus į tragedijos vietą atvyko teisėjas, kuris stebėjo žuvusiųjų palaikų išgabenimą. Valensijos ligoninės paskelbė prašymą, kad gyventojai atvyktų į gydymo įstaigas duoti kraujo.

Laukia atvykstančio popiežiaus

Ispanijos pareigūnai iš karto po tragedijos atmetė galimybę, kad tai buvo teroro aktas. Bet tokių įtarimų buvo kilę, nes Ispanija dar neatsigavo po sukrėtimo, kai 2004-aisiais islamistų kovotojai Madride susprogdino kelis traukinius. Tada žuvo 191 žmogus.

Be to, į Valensiją su dviejų dienų vizitu ateinantį šeštadienį turėtų atvykti popiežius Benediktas XVI. Į miestą jau ėmė plūsti maldininkai.

Vatikanas pranešė, jog popiežius buvo informuotas apie tragediją Valensijoje ir, gavęs šią žinią, iškart nuėjo į savo asmeninę koplyčią pasimelsti už nelaimės aukas.

Nelaimės buvo galima tikėtis?

Valensijoje, esančioje Viduržemio jūros pakrantėje, gyvena maždaug 700 tūkst. žmonių. Miestas yra 350 kilometrų į pietus nuo šalies sostinės Madrido.

Pastaruoju metu Ispanijos miestų metropoliteno sistemose nebuvo didelių nelaimių. Tačiau kai kurie Valensijos gyventojai teigia, kad tragedijos galima buvo tikėtis kiekvieną akimirką.

„Įvyko tai, ko daugelis iš mūsų jau seniai bijojome. Tie, kurie žinojo, kokios būklės važinėja pirmosios linijos traukiniai, seniai kalba apie avariją. Renkite mažiau popiežiaus vizitų ir Amerikos taurių, sutvarkykite mūsų miesto metro”, – iš karto po avarijos dienraščio „El Pais” interneto puslapyje piktinosi vienas Valensijos gyventojų.

Didžiausia pastarųjų metų tragedija Ispanijos geležinkeliuose įvyko 2003-iųjų birželį. Tuomet susidūrus iš Kartachenos į Madridą vykstančiam keleiviniam ir prekiniam traukiniams žuvo 19 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.