Kirkilas beveik suviliojo konservatorius

Konservatoriai linksta netrukdyti Gediminui Kirkilui atsisėsti į premjero kėdę. Mažumos Vyriausybę buriantys socialdemokratai tikisi paramos ir iš buvusių partnerių, kuriuos kaltina sukėlus politinę krizę.

Socialdemokratai apsistojo ties centro kairės mažumos Vyriausybės modeliu. Savaitgalį jį palaimino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba. Su koalicijos partneriais valstiečiais liaudininkais, liberalcentristais ir „pilietininkais” sutarta į kuriamą politinio ketverto šeimą neįsileisti daugiau narių. Aiškus atsakymas, kad koalicijoje nebus Darbo partijos (DP) ir liberaldemokratų, beveik užtarnavo Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) nebylią paramą.

Tačiau 26-ių konservatorių nedalyvavimas Seime balsuojant dėl pritarimo premjero kandidatūrai, 52 narius vienijančios koalicijos remiamam Gediminui Kirkilui neleidžia ramiai miegoti. Jis kalbasi ir su kitomis Seimo frakcijas, pavieniais parlamentarais. Tokią taktiką palaimino LSDP tarybos, prieš tai išpeikusi ir apkaltinusi kitas partijas sukėlus politinę krizę.

Į koaliciją nekviečia

Šeštadienį Vilniuje posėdžiavusi LSDP taryba pritarė siekiui suburti mažumos Vyriausybę. Nors partijos vadovybė pabrėžė, kad socialdemokratai neturėjo išankstinių nuostatų nė vienos partijos atžvilgiu, DP ir liberaldemokratams nepalanki prezidento Valdo Adamkaus pozicija lėmė tam tikras išlygas.

Nors dar penktadienį Seimo liberaldemokratai džiūgavo, kad yra kviečiami prisidėti prie koalicijos formavimo, po dienos jų viltys išblėso. Kirkilas LŽ tikino, kad apie liberaldemokratų vaidmenį formuojant Vyriausybę kalbėta nebuvo. Pasak jo, liberaldemokratų derybininkai šeštadienį atsisakė sąlygos, kad premjerą paremtų tik tuomet, jei bus pakviesti į valdančiąją koaliciją.

Seimo liberaldemokratų seniūnas Valentinas Mazuronis vakar LŽ sakė, kad galutinis sprendimas bus priimtas antradienį prieš balsavimą. Jis leido suprasti, kad nelengva žadėti paramą, kai akivaizdu, kad į valdžią liberaldemokratai neįleisti dėl konservatorių ir prezidento užgaidų.

Vien konservatorių negana

Savaitės pabaigoje kilęs liberaldemokratų optimizmas ir Kirkilo aptaki kalbėjimo maniera suerzino TS. Konservatoriai buvo prabilę apie socialdemokratų nešvarų žaidimą. Šeštadienį partiečiams Kirkilas signalizavo, kad numatytas pokalbis su konservatoriais gali baigtis liūdnai. „Konservatoriai intensyviai ieško būdų sulaužyti duotą pažadą”, – kalbėjo jis.

Tačiau vakar abiejų partijų derybininkai susitiko Seime. Dar prieš tai TS frakcijos seniūnė Irena Degutienė LŽ sakė, kad svarbiausia konservatorių sąlyga – aiški socialdemokratų pozicija dėl liberaldemokratų. Kadangi socdemai tvirtai pasiryžo neplėsti koalicijos, TS sutiko toliau rengti susitarimo projektą.

Susitarimą, kuriuo Vyriausybės programa būtų papildyta „Proveržio” idėjomis, ketinama pasirašyti gavus frakcijų pritarimą. Greičiausiai tai įvyks prieš pat rytojaus balsavimą.

Socdemai dar bando įkalbėti TS paremti Kirkilo kandidatūrą. Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas dar šeštadienį kalbėjo, kad konservatorių „balsavimas kojomis” neužtikrina mažumos Vyriausybės. Todėl, jo nuomone, oponentai neturėtų reikalauti, kad socialdemokratai nesiderėtų su kitomis politinėmis jėgomis.

Reikia lankstumo

Kirkilas LŽ teigė, kad gauti konservatorių balsus vilčių nėra, tačiau pastarieji neturėtų dramatizuoti socialdemokratų dialogo su parlamentinėmis frakcijomis. „Šnekėtis reikia su visais. Lankstumas būtinas ne vien dėl premjero patvirtinimo, reikia užtikrinti normalų Seimo darbą”, – sakė kandidatas.

LSDP tarybos posėdyje taip pat kartota, kad nepaisant praeities nuoskaudų ir dabar DP kamuojančių problemų, nereikia užtrenkti visų durų šiai partijai. „Nėra jokio pagrindo – nei teisinio, nei moralinio – padėti kryžių ant 31 žmogaus. Gal ant kelių nebent po kryželį, bet tikrai ne ant visos, kaip jie patys sako, 14 tūkstančių žmonių turinčios partijos”, – kalbėjo socialdemokratų lyderis Algirdas Brazauskas.

Buvęs premjeras aukštino savo partiją. Jis pabrėžė, kad socialdemokratai nuolat aukojosi eidami į kompromisų reikalaujančias koalicijas. Sukėlus politinę krizę Brazauskas kaltino buvusius partnerius socialliberalus, kurie iš Seimo pirmininko posto pašalinus Artūrą Paulauską išėjo iš koalicijos. „Reikia pripažinti, kad prieš dvejus metus per daug dėjau vilčių tikėdamas tų žmonių padorumu”, – su nuoskauda kalbėjo Brazauskas.

Tačiau Naujoji sąjunga (NS) yra dar viena Kirkilo viltis. Šiandien kandidatas ketina susitikti su NS frakcija. Tikimasi, kad socialliberalai pasuks konservatorių keliu – nedalyvaus balsavime. Iki antradienio tikimasi įveikti ir kol kas deklaruojamą Liberalų sąjūdžio pasipriešinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.