„Balticum” TV – ne vienintelė, pakeitusi transliuojamų programų tarifus

Klaipėdos kabelinės televizijos abonentai jau nuo liepos 1-osios už transliuojamas programas moka pasikeitusiais tarifais. Kiekvienas brangimas sukelia skaudžias žmonių reakcijas. Tačiau apklausus kelias kitų Lietuvos regionų kabelines televizijas paaiškėjo, jog pastarosios transliuojamų programų tarifus pakeitė jau prieš pusmetį.

Nuo liepos 1-osios „Balticum Taupiojo” ir „Balticum Pagrindinio” abonentams mėnesio mokestis padidėjo keletu litų. Žiūrintys „Balticum Taupųjį” programų paketą Klaipėdoje ir Kretingoje už pasirinktas programas vietoj 5,90 Lt jau moka 7 Lt/mėn.

Klaipėdiečiai, pasirinkę „Balticum Pagrindinį” paketą ir už programų transliaciją mokėję 23 litus, dabar iš šeimos biudžeto išskaičiuoja 25 Lt/mėn. Turintys mokesčio lengvatą vietoj 17 moka 20 Lt/mėn.

Minėtų paslaugų vartotojams, sudariusiems terminuotas sutartis, abonentinis mokestis nesikeis iki termino pabaigos.

Brangimas neišvengiamas

Gegužės 15 dienos „Eterio” numeryje spausdintame straipsnyje „Balticum” TV keičia abonentinį mokestį” kabelinės televizijos administracijos direktorius Virginijus Jurgelevičius vardijo priežastis, lėmusias „Balticum Taupiojo” ir „Balticum Pagrindinio” paketų kainų augimą.

„Brango kabelinės televizijos tinklo eksploatacija. Įkainius už infrastruktūros naudojimą pakėlė AB „Lietuvos telekomas” (telekomunikacinių šulinių, trasų nuoma). Pernai Vakarų skirstomieji tinklai pakeitė įmonėms elektros naudojimo ir atsiskaitymo už ją tvarką. Pabrango ir kabelinės televizijos tinklo aptarnavimas: vien kuro kainos padidėjo apie 2 kartus. Klientų patogumui organizuotas kontaktų centro ir budinčių technikų darbas visą parą. Be to, vyksta nuolatinė kabelinės televizijos tinklo, stoties įrangos renovacija, reikalaujanti milijoninių investicijų”, – vardijo V. Jurgelevičius.

Paskutinį kartą „Balticum” TV abonentinis mokestis buvo didinamas prieš ketverius metus. Pasak V. Jurgelevičiaus, per tą laiką mokesčius padidino ir Lietuvos autorinių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A), o šiemet simbolinį autorinį atlyginimą 2 kartus pakėlė ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA).

„Nuolat kyla programų retransliavimo licencijų kainos. Anksčiau už programas užsienio transliuotojams buvo mokama JAV doleriais, dabar Lietuvos kabelinės TV tas pačias ir didesnes sumas jau moka eurais. Ta pati situacija ir su naujų filmų bei originalių (autorinių) programų užsienio tiekėjais”, – sakė „Balticum” TV administracijos direktorius.

Kainas reguliuoja programų įkainiai

Kalbinti Alytaus, Kauno ir Vilniaus kabelinių televizijų darbuotojai dėl abonentinio transliuojamų programų mokesčio įvardijo tas pačias V. Jurgelevičiaus jau paminėtas priežastis.

Tiesa, Alytaus kabelinė televizija „Pagrindinio TV” ir „Taupiojo TV” kanalų paketų tarifus keliais litais pabrangino balandžio mėnesį, o kauniečiai (INIT kabelinė televizija) savo transliuojamų programų tarifus kėlė sausio pradžioje.

Palyginimui: „Balticum Taupiojo” paketo abonentai mato 11 kanalų ir už tai moka 7 Lt/mėn. Alytaus kabelinės televizijos „Taupusis TV” rodo 14 kanalų, kaina – 12 Lt/mėn. Kauno INIT kabelinės televizijos „Mažajame + pakete” yra 21 kanalas. Abonentai už transliuojamas programas moka 11 litų per mėnesį.

„Balticum Pagrindinis” paketas už 25 LT/mėn. siūlo žiūrėti 34 kanalus. Alytaus „Pagrindinis TV” – 33 kanalus už 19 Lt/mėn., o INIT kabelinės televizijos „Bazinis” paketas su 47 kanalais abonentams kainuoja 23 litus.

Kabelinių televizijų paketų kainų skirtumą lemia nevienodi transliuojamų programų įkainiai. Pasak „Balticum” TV Paslaugų pardavimo skyriaus viršininko Aleksandro Povilaičio, klaipėdiečiai už „Balticum Pagrindinį” paketą brangiau moka nei alytiškiai todėl, kad į „Balticum Pagrindinį” paketą įtrauktos brangesnės programos.

„Apklausėme Klaipėdos krašto gyventojus, kad sužinotume, kokias programas „Balticum” TV eteryje jie norėtų matyti. Rusiškos, specialiai Rytų Europai paruoštos programos, tarptautinių kanalų versijos kainuoja brangiai. Koks paketas suformuojamas, tokia ir nustatoma jo kaina”, – „Eteriui” sakė A. Povilaitis.

Konkurencinė situacija

Jau beveik trylikos metų darbo patirtį skaičiuojanti Vilniaus kabelinė televizija „Vinita”, pasak Reklamos ir pardavimo skyriaus vadovės Ingos Milkoto, abonentinio mokesčio nedidina jau dešimtmetį. „Mes – priešingai, savo klientams įkainius atpiginome ir tai darome palaipsniui”, – sakė vadovė.

„Vinita” savo klientams paketą su 50 programų siūlo už 16, 19 litų. „Trimis litais pigiau ar brangiau priklauso nuo to, kokiame Vilniaus mikrorajone abonentas gyvena”, – sakė I. Milkoto.

Paklausta, kodėl „Vinita” jau tiek metų nekelia abonentinio mokesčio, kabelinės televizijos darbuotoja teigė, jog tai lemia konkurencinės sąlygos su kitomis kabelinėmis TV Vilniaus mieste.

„Pavyzdžiui, jūsų „Balticum” TV galbūt neturi konkurentų. Bet ta minimali kaina, už kurią mes siūlome savo paketą, yra nenormali. Įstojus į Europos sąjungą, pabrango programų įkainiai. Todėl turi kilti ir abonentinis mokestis. Deja, kad pritrauktumėm klientą, branginti abonentinio mokesčio negalime.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.