Patyrusius JAV agentus apgavo lietuvis

Išeivis iš Lietuvos daugiau kaip tris metus vedžiojo už nosies JAV imigracijos pareigūnus. Jam apgaule pavyko net penkiems šimtams lietuvių parūpinti laikinus leidimus legaliai būti svajonių šalyje.

JAV Krašto saugumo departamento Imigracijos ir muitinės tarnyba (ICE) pranešė, kad už sukčiavimą ir melagingų duomenų pateikimą 15 mėnesių laisvės atėmimo bausme buvo nuteistas išeivis iš Lietuvos. 63 metų Edvardui Šumanui Čikagos teismas taip pat skyrė 2 tūkst. JAV dolerių (5,4 tūkst. litų) baudą.

Imigracijos ir muitinės tarnybos Čikagoje specialioji agentė Elissa A.Brown pripažino, kad lietuvis buvo labai apsukrus. „Intensyviai dirbame, kad užkirstume kelią nusikaltėliams pasinaudoti imigracijos sistemos spragomis”, – teigė ji. Pasak agentės, lietuvis buvo sugalvojęs iki šiol negirdėtą sukčiavimo būdą.

Specialieji agentai Šumanu susidomėjo tuomet, kai juos pasiekė Čikagoje leidžiamas lietuvių laikraštis. Jame vyriškis skelbėsi galįs padėti pratęsti turistines vizas iš Lietuvos atvykusiems tautiečiams. Pradėję slaptą tyrimą pareigūnai išsiaiškino, kad vyriškis nelegalia veikla užsiima net trejus metus.

Pasak ICE pareigūnų, Šumanas imigracijos tarnyboms rašydavo prašymus pratęsti vizas. Pagrindinis motyvas – į turistinę kelionę JAV iš Lietuvos atvykę jo „klientai” sunkiai susižalojo, todėl čia būtina tęsti gydymą. Kad prašymas nėra iš piršto laužtas, išeivis pateikdavo suklastotas medikų pažymas. Imigracijos pareigūnai Šumano pateiktus prašymus visada patenkindavo.

Lietuvis prisipažino iš klientų gaudavęs po 250 JAV dolerių (apie 675 litus) už vienos vizos galiojimo pratęsimą. Manoma, kad per trejetą metų reikalingus dokumentus jis sutvarkė daugiau kaip 500 žmonių. Imigracijos tarnybos agentai apskaičiavo, kad Šumanas iš klientų gavo daugiau kaip pusę milijono litų.

ICE nekomentuoja, kodėl Šumanas tarnybai neužkliuvo anksčiau, nors pensininkas nuolat imigracijos tarnyboms teikė prašymus apie sužalotus lietuvius. Su nelegalia imigracija kovojantys specialieji agentai pripažįsta, kad lietuvio sugalvotas sukčiavimo būdas atskleidė didelę jų darbo spragą. Dabar pateikus prašymą pratęsti vizą dėl sunkios ligos pareigūnai individualiai aiškinasi, ar informacija nėra melaginga.

Šumanas yra jau antras lietuvis, nuteistas pastarąjį mėnesį. Neseniai už fiktyvių vedybų organizavimą ir užsieniečių kontrabandą 28 metų Varėnos rajono gyventojui Remigijui Adomaičiui JAV teismas skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę. Vyriškis pripažintas Čikagoje ir Rokfore veikusios nusikalstamos organizacijos vadeiva. Gauja verbuodavo JAV piliečius, kurie už užmokestį sutikdavo vesti lietuves, kad šios per apgaulę gautų imigrantams priklausančias privilegijas. Nustatyta atvejų, kai JAV piliečiai būdavo siunčiami į Lietuvą ir čia vesdavo nepažįstamas merginas ar moteris. Nemažai JAV piliečių su nelegaliai gyvenančiais Lietuvos piliečiais santuokas sudarė ir svajonių šalyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.