Tornado medžioklė – vyriškos prigimties paslaptis

Kokia paslaptis glūdi vyriškoje prigimtyje ir verčia juos daryti tai, kas pavojinga, sąmoningai žengti ten, kur net tyko pražūtis?

Žengti ne tik tada, kai to reikalauja situacija, bet ir tokiais atvejais, kai tokiam žingsniui nėra jokios būtinybės!

Kalta prigimtis

Visi žinome, jog berniukai jau iš mažens, kol jų bendraamžės mergaitės savo fantaziją reiškia žaisdamos su lėlėmis, labai mėgsta rizikuoti, nepaisyti pavojų: ima į rankas arba net patys susikonstruoja sprogmenis, nors šimtus kartų yra girdėję apie jų pavojingumą, netgi pažįsta tokių nelaimių paliestus draugus, eina, lipa, bando, rizikuoja. Ir tas rizikos potraukis lydi juos visą gyvenimą.

Psichologai sako, jog poreikis išmėginti savo galias, nugalėti pavojaus baimę glūdi jau pačioje vyrų prigimtyje: kuo rizikingiau, pavojingiau, tuo įdomiau.

Pamišę amerikiečiai susirado dar vieną nepaprastai pavojingą galimybę patikrinti savo drąsą. Ją suteikė pati gamta. Tai – „tornado medžioklė”.

Pavojingas pomėgis

Tad kas tas tornadas ir kodėl jis taip masina vyrus pasigalynėti?

Centrinėje Amerikos dalyje tornadas – gana dažnas reiškinys. Tai milžiniškos jėgos viesulai, kurie sukdamiesi nubloškia tolyn į orą ir sudaro savo viduryje sūkurį – žemė slėgio zoną. Į tą sūkurį tornadas įsiurbia viską, kas papuola jo kelyje.

Pradžioje tornado stulpas atrodo persišviečiantis, bet vėliau, prisisiurbęs smėlio, akmenų, jis virsta tamsiai rudu piltuvu su milžinišku dulkių debesiu viršuje.

Viesulas gali judėti 60 ir daugiau kilometrų per valandą. Sustabdyti jo neįmanoma. Iki šiol jis dar nepakankamai ištirtas.

„Tornado medžiotojai” kiekvieną vasarą išvažiuoja į Oklahomą arba į Rytų Teksasą savomis mašinomis „persekioti” tą gamtos stichiją.

Kai tarp viesulo epicentro ir jų mašinų lieka minimalus nuotolis, vyrai išlipa iš stengiasi nufotografuoti, nufilmuoti tą baisaus viesulo „piltuvą”.

Žmonės baisėdamiesi juos vadina savižudžiais, nevispročiais. „Medžiotojai” su tokiais epitetais sutinka, neįsižeidžia, tačiau ir savo pomėgio neatsisako.

Sporto rūšis

Pirmieji „tornado medžiotojai” atsirado 1950 metais. (Deivis Čadlis ,Rodžeris Džensenas, Neilas Fardas.) Dabar tai jau tapo lyg ir savotiška sporto rūšimi. Tokių medžiotojų šiandien Amerikoje suskaičiuota gerokai per šimtą.

„Medžioklės” sezonui jau iš anksto ruošiamasi.

Sunkiausia yra numatyti tornado kilimo vietą. Ją patyrę „medžiotojai” nustato vadovaudamiesi oro permainos pojūčiais, dangaus stebėjimais.

„Per daugelį metų aš išmokau, kur kils viesulas: tiesiog stebiu debesis ir orientuojuosi, į kurią pusę slinks tornadas”, – sako ilgametis „medžiotojas” Karsonas Idzas.

Tornadai dažniausiai kyla perkūnijos metu. Jei tai pasitaiko naktį, „medžiotojams” gresia didelis pavojus, nes tai – „akla medžioklė”.

Galima įsivaizduoti per pavojingus žaibus ir vėtrą lekiančią mašiną, kuri dar gali būti sudaužyta ir iš dangaus pažirusių teniso kamuoliukų dydžio ledų!

Žinoma, daugeliu atvejų tokios „medžioklės” rengiamos ne vien dėl drąsos, stiprių pojūčių ar tiesiog smalsumo. Drąsiųjų vyrų pateikti aprašymai, unikalios nuotraukos, susukti filmai – neįkainojama medžiaga mokslininkams.

Neįprasti reiškiniai

Kartais „medžiotojai” susiduria su neįprastais, nepaaiškinamais reiškiniais.

Kanzase Tomas Skečas pirmas atvyko prie tornado sugriautos fermos. Kaip jis nustebo, kai pamatė ant penkiolikos metrų aukščio uolos užneštą gyvą arklį!..

Buvo sunku jį iš ten nukelti. Nuostabu ne tai, kad viesulas gyvulį ten užnešė: jis pakelia ne tokius svorius!” Tačiau kaip jį ten gyvą „nuleido” – tiesiog nesuprantama!

Arba štai Džimas Stivensas, po praūžusio tornado atvykęs prie buvusios paukščių fermos, rado metalinį ąsotį, kuriame gulėjo negyvas gaidys, nors ąsočio kaklelis buvo toks siauras, kad paukščio per jį jokiu būdu niekas nebūtų galėjęs įkišti.

Tornadas pasiima aukų ir iš drąsuolių „medžiotojų” gretų: neseniai žuvo Džonas Ričardsonas. Jis tarp šio „sporto” mėgėjų jau buvo septynioliktas.

Džono mašiną Teksase rado visiškai sumaitotą, o netoliese – ir tyrinėtojo kūną. Manoma, jog Džonas žuvo per „aklą medžioklę” tamsoje susidūręs su galingu tornado „žvėrimi”, prieš kurį jis ne vieną kartą demonstravo nepaprastą drąsą.

Nors apie tragiškas „medžiotojų” aukas žino ne tik Amerika, bet ir visas pasaulis, drąsių vyrų – siaubingojo „tornado žvėries” medžiotojų daugėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.