Sostinės valdžia suvarė dangoraižius į „rezervatą”

Vilniaus miesto taryba šią savaitę patvirtino aukštybinių pastatų specialųjį planą, leisiantį dangoraižius statyti tik dviejose sostinės vietose

Aukštybiniu pastatu laikomas aukštesnis nei 35 metrų arba turintis daugiau nei 12 aukštų statinys. Pirminė tokių pastatų išdėstymo schema buvo parengta 2004 metais. Diskusijos dėl dangoraižių statybos vietų ir jų įtakos miesto vaizdui netilo daugiau nei dvejus metus.

Praėjusį trečiadienį Vilniaus miesto taryba vienbalsiai patvirtino aukštybinių pastatų specialųjį planą. Su naująja koncepcija supažindinta Aplinkos ministerija. Nuo šiol aukštybiniai pastatai galės iškilti tik dviejose vietose: dešiniajame Neries upės krante Šnipiškėse ir netoli Spaudos rūmų.

Atskleisti grožį

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus meras Artūras Zuokas tvirtino, kad šiandien „reikia kalbėti apie architektūros kokybę ir atsiriboti nuo kubatūros, kvadratūros ir viršpelnių siekių”.

Išdygti aukštybiniams pastatams bus leista su sąlyga, kad jie bus išskirtiniai, padės atskleisti miesto grožį ir savitumą. Meras pakartojo, kad savivaldybė pasisako už statinių kokybę ir siekia, jog jų statybos planai būtų aptariami su visuomene. Aukštybiniams pastatams projektuoti bus skelbiami vieši Lietuvos bei tarptautiniai konkursai.

Padės išvengti klaidų

Vilniaus vicemeras Vitas Karčiauskas specialųjį planą pavadino vienu pagrindinių žingsnių saugant Vilniaus senamiestį. Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Linas Naujokaitis priminė, kad šie sprendimai „atsirado ne tuščioje vietoje”.

Pasak miestovaizdį formuojančios institucijos vadovo, dešiniajame Neries krante aukštybiniai pastatai ėmė dygti septintajame dešimtmetyje. Tuo metu buvo pastatytas „Lietuvos” viešbutis. Naujokaitis šiek tiek skeptiškai atsiliepė apie miesto plėtrą, kai dangoraižiai buvo tarsi išbarstyti po visą miestą.

Europoje aukštybinių pastatų teritorijos lokalizuotos ir koncentruotos, jomis išryškinami senamiesčių siluetai, koncentruojamos investicijos, statomi kokybiški pastatai.

Savanorių prospekto pradžioje išdygusį dangoraižį Naujokaitis ir Zuokas pavadino klaida. Šis statinys esą buvo suprojektuotas remiantis ankstesniąja koncepcija, o teigiamus sprendimus miesto valdžia priėmė dar 2003 metais.

Negarbinga reklama

Zuokas priminė, kad kitose Vilniaus vietose statyti aukštybinius pastatus draudžiama, o jei verslininkai reklamuoja tokias būsimas statybas – elgiasi negarbingai. Papildyti koncepciją naujomis teritorijomis galima tik įvykdžius šias sąlygas: atlikus urbanistinę, paminklosauginę, socialinę, ekonominę bei transporto analizę ir ją pagrindus; gavus miesto tarybos pritarimą ir parengus specialųjį planą, paskelbus architektūrinius urbanistinius konkursus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.