Bikuškio dvaro ritualai: žvejyba ir tapyba

Ketvirtą kartą ant Alaušo ežero kranto surengtas dvimiesčio tapytojų pleneras jau turi nelaužomų tradicijų

Bikuškio dvare, netoli Utenos, ketvirtą kartą surengtas dvimiesčio tapytojų pleneras toliau puoselėjo savo ritualus ir tradicijas. Bikuškio šeimininkė Dalia Gruodienė į kasmetę menininkų kūrybinę stovyklą ant Alaušo ežero kranto sukviečia tą patį Vilniaus ir Kauno dailininkų dešimtuką bei kokius penkis naujokus. Taip išlaikomos susiformavusios plenero tradicijos, tačiau neužkertamas kelias ir naujoms.

Unguriais užpildė šaldytuvo šaldiklį

Viena „geležinių” Bikuškio taisyklių – dailininkai į plenerą atsiveža ne tik teptukų bei dažų, bet ir meškeres. „Planuodamas kūrybines vasaros išvykas visuomet renkuosi tuos plenerus, kuriuose galiu suderinti dvi savo aistras – tapybą ir žvejybą”, – pasakojo kaunietis Antanas Obcarskas, Bikuškio plenerų senbuvis.

Vilniečiai dailininkai Jonas Daniliauskas ir Gintaras Gecevičius žuvauja po vieną, o A.Obcarskas su kitu kauniečiu dailininku Simu Gutausku Bikuškyje tampa žvejų ir dailininkų tandemu.

„Gyvename viename kambaryje, tapome viename balkone, žvejojame iš vienos valties”, – per Jonines pasibaigusio plenero įspūdžių dar kupinas A.Obcarskas. Ryto ir vakaro žvejyba Alaušo ežere tapo metų metais nesikeičiančiu menininkų dienotvarkės punktu. Jo rezultatas – pilnos keturios dvaro šaldytuvo šaldiklio lentynos. 35 unguriai ir 4 lydekos (visų plenerų rekordas) jau atkeliavo į Kauną, bus išrūkyti ir taps būsimojo kviestinio menininkų vakarėlio skanėstais.

Buitinis komfortas mūzų neužliūliavo

Pusryčiai dvaro terasoje, pietūs ir vakarienė jaukiame valgomajame, gausiai apkabinėtame paveikslais, tinginiauti tarsi kviečiančios vaizdingos Alaušo pakrantės menininkų mūzų neužliūliuoja buitiniu komfortu. Dar viena Bikuškio tradicija – tapyti daug ir su įkvėpimu. Tai užuodę meno gerbėjai kasmet vis gausiau ir vis iš toliau (šiemet ne tik iš Vilniaus ir Kauno, bet ir Klaipėdos) atvyksta į plenero uždarymo šventę bei tampa ką tik nutapytų paveikslų šeimininkais. Šiemet net 21 paveikslas papuoš prabangius interjerus.

Pernai pradėta tradicija – loterija „Žiedas draugui”, kurios metu renkami pinigai kilniam tikslui. Pernai plenero dalyvių nutapyti paveikslėliai su gėlių žiedų motyvais „surinko” pinigų klausos aparatui kauniečiui tapytojui, buvusiam nuolatiniam Bikuškio plenero dalyviui Jūračiui Zalensui. Šiemet už į loteriją „paleistus” 15 autorių „Žiedus draugui” bus sutvarkytas Bikuškio plenero senbuvio, pernai kūrybinės stovyklos metu Gruzijoje mirusio kauniečio tapytojo Arūno Vaitkūno kapas. A.Vaitkūno kūrinių paroda „Išliekantys tapybos ženklai”, parengta dailininko našlės Aušros Barzdukaitės-Vaitkūnienės, iki liepos 23 d. veiks Kauno paveikslų galerijoje.

Rudenį Kaune – paroda ir katalogas

Bikuškio plenero rengėja Dalia Gruodienė, ką tik apdovanota specialiu Vilniaus savivaldybės sertifikatu „Už glaudesnį bendradarbiavimą tarp dvimiesčio partnerių”, sakė, kad rudenį Kaune ketinama surengti plenero kūrinių parodą.

Jos katalogo leidybą pasižadėjo finansuoti Kauno savivaldybė. Dvimiesčio partneris – Vilniaus savivaldybė – skyrė pinigų dailininkų plenero rengimui Bikuškyje. Plenere dalyvavo vilniečiai dailininkai Valentinas Ajauskas, Žygimantas Augustinas, Ričardas Bartkevičius, Ramūnas Čeponis, Jonas Daniliauskas, Gintaras Gecevičius, Simonas Skrabulis, Arūnė Tornau, Lina Trembo, Gintarė Uogintaitė, Loreta Zdanavičiūtė ir kauniečiai menininkai Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Ausma Bankauskaitė, Antanas Obcarskas, Simas Gutauskas ir – svečio teisėmis – vilnietis juvelyras Arvydas Markevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.