Sukčiavimas telefonu vis dar klesti

Telefoniniai sukčiai neapleidžia savo įžūlaus amato, apgaudinėdami patiklius gyventojus ir apgaulės būdu išviliodami nemenkas sumas. Per pastarąjį pusmetį Kaune siautėjantys tokio pobūdžio chuliganai jau susižėrė į savo kišenes per šimtą tūkstančių litų.

Trečiadienio vakarą 76-erių metų kaunietė sulaukė telefono skambučio, kuriuo buvo pranešta apie neva įvykusią nelaimę. Pokalbio scenarijus kone tradicinis: „Jūsų sūnus sukėlė automobilių avariją, kurioje sunkiai sužalotas žmogus. Reikia sumokėti septynis tūkstančius litų žalai atlyginti”. Policijos pareigūnu apsimetęs vyriškis netrukus telefono ragelį perdavė kitam asmeniui, kurio tariamai iš jaudulio virpantis balsas moteriai pasirodė labai panašus į sūnaus.

Patikli garbaus amžiaus moteris išklausė visus skambinusiojo nurodymus ir sutiko atiduoti namuose laikytas santaupas. Kaunietė atvykusiam vyriškiui sumokėjo du tūkstančius litų ir beveik tūkstantį eurų.

Tik po kiek laiko senolė suprato pakliuvusi į eilines sukčių pinkles.

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai dar kartą įspėja, kad telefoniniai sukčiai toliau ieško įvairiausių būdų, kaip iš patiklių gyventojų išvilioti jų sukauptus pinigus ar vertingus daiktus. Anksčiau apgavikai siųsdavo žinutes į mobiliojo ryšio telefonus apie neva išloštus piniginius prizus ar vertingus daiktus įvairiuose žaidimuose ar loterijose. Dabar, kad skambėtų įtikinamiau, prisistato pareigūnais ir už neva artimo giminaičio sukeltą eismo ar kitą nelaimingą įvykį, per kurį nukentėjo žmogus, apgaulės būdu išvilioja iš nukentėjusiųjų ne vieną tūkstantį litų.

Pasak Kauno miesto VPK atstovės spaudai Ramunės Gražulienės, labiausiai sukčiams savo istorijomis sekasi įtikinti Dainavos ir Žaliakalnio mikrorajonų gyventojus, tačiau apgautų žmonių pasitaiko visame mieste. Dažniausiai skambinama vyresnio amžiaus moterims ir vaikams. Pastariesiems tenka išklausyti „verkiančių artimųjų” prašymus atnešti pinigus ar vertingus daiktus į nurodytą vietą.

Iš 36 šiais metais apgautų kauniečių – devyni nepilnamečiai (jauniausiam – tik devyneri metai), kurie nuoširdžiai puolė gelbėti į tariamą bėdą patekusius artimus žmones. Pareigūnų skaičiavimais, per pusmetį sukčiai iš miesto gyventojų sugebėjo išvilioti daugiau nei 112 tūkst. litų.

Teisėsaugininkai pabrėžia, kad niekuomet nereikia skubėti vykdyti skambinančių įtartinų asmenų nurodymų, o juo labiau negalima iškart patikliai reaguoti į jų sukurptas „nelaimingas” istorijas. Gyventojai turėtų pirmiausia skambinti savo artimajam, apie kurio sukeltą nelaimę buvo pranešta telefonu.

Pareigūnų teigimu, nevalia nepažįstamiems asmenims atiduoti vertingus daiktus ar pinigus. Apie tai derėtų paaiškinti dažniausiai aferistų aukomis tampantiems vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms.

Pareigūnai prašo, vos tik sulaukus tokio skambučio, apie tai nedelsiant pranešti policijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.