Po nuosprendžio teisiamieji atsidūrė skirtingose grotų pusėse

Vakar uostamiestyje paskelbtas nuosprendis grupei asmenų, kaltintų narkotikų platinimų. Nuosprendis buvo netikėtas: vieni jį išgirdę pravirko skausmo, kiti – džiaugsmo ašaromis.

Tarp kaltinamųjų dėl žmogaus veiksmų laisvės suvaržymo, neteisėto laisvės atėmimo, neteisėto disponavimo ginklais ir sprogmenimis buvo patekęs ir Klaipėdoje Fantomo pravarde žinomas, anksčiau keturis kartus teistas Petras Kondrotas (gim. 1962 m.). Tačiau teismo sprendimas jam buvo palankus.

Skirtingi nuosprendžiai

Iš septynių kaltinamųjų didžiausia metų, skirtų praleisti kalėjime, našta užgriuvo Stasį Kerušauską (gim. 1974 m.). Išgirdęs, jog už didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą ir smurtavimą pataisos namuose jam teks praleisti 12 metų, vyriškis pravirko.

S. Kerušauskui talkinęs Venjaminas Gukalionokas (gim. 1976 m.) už grotų praleis 8 metus. Pastarojo brolis Artiomas Gukalionokas (gim. 1982 m.), Saulius Vidugiris (gim. 1969 m.) ir Gintautas Leliūnas (gim. 1969 m.) dėl jiems inkriminuotų veikų išteisinti.

V. Gukalionoko žmonai Iridai (gim. 1976 m.) už poveikį liudytojui paskirta 1 250 litų bauda.

Dėl pagrindinių kaltinimų – žmogaus veiksmų laisvės suvaržymo, neteisėto laisvės atėmimo, neteisėto disponavimo ginklais ir sprogmenimis – išteisintas ir P. Kondrotas. Tiesa, už teismo įpareigojimo nebendrauti su nurodytais žmonėmis nevykdymą jam skirtos 45 paros arešto, tačiau vyriškis liks laisvėje, nes jam įskaitytas iškart po sulaikymo už grotų praleistas laikas. Jo žmonai bus grąžintas ir už vyrą teismui sumokėtas užstatas.

S. Kerušauskas ir V. Gukalionokas, be kita ko, turės sumokėti kelių tūkstančių civilinį ieškinį.

Daugelio kaltinamiesiems mestų kaltinimų nepavyko įrodyti. Vieno iš jų advokatas paskaičiavo, kad klaipėdiečiai išteisinti pagal 20 baudžiamojo kodekso straipsnių.

Smurtas ir ginklai

S. Kerušauskas, V. Gukalionokas ir G. Leliūnas kaltinti neteisėtu laivės atėmimu, žmogaus veiksmų laisvės suvaržymu, didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimu, neteisėtu ginklų ir sprogmenų disponavimu.

V. Gukalionokas ir S. Kerušauskas – dar ir turto prievartavimu, padirbtų pinigų realizavimu bei kitais nusikaltimais.

S. Vidugiris ir A. Gukalionokas, šiuo metu atliekantys bausmę už kitus nusikaltimus, turėjo atsakyti už melagingų parodymų davimą.

Šie asmenys buvo sulaikyti po to, kai į policiją kreipėsi klaipėdietis Viačeslavas Piskunovas. Jis teigė, kad 2004-ųjų rugsėjo 11-ąją buvo įsodintas į automobilį, nuvežtas į užmiestį, už Lėbartų kapinių, ir verčiamas atkasti prieš metus čia užkastus ginklus – revolverį, šautuvą, granatą.

Teigta, kad nelegaliai įsigyti ginklai ir sprogmenys – trotilas – priklausė V. Gukalionokui, tačiau teismas šiuos kaltinimus atmetė.

V. Piskunovo teigimu, po dviejų dienų V. Gukalionokas ir P. Kondrotas, naudodami jėgą, reikalavo jiems sumokėti 1 400 eurų bei atiduoti savo automobilį. Tuomet vaikinas sutiko bendradarbiauti su teisėsauga. Tačiau teismas ne visais nuolat besikeitusiais V. Piskunovo parodymais patikėjo, rado tai patvirtinančių įrodymų.

Įdomūs motyvai

Šios bylos procesas išgarsėjo įvairiausiais kaltinamųjų pareiškimais. S. Kerušauskas pareiškė nušalinimą vienam iš teisėjų kolegijos narių – jis motyvavo tuo, kad jo netenkino teisėjo priimtas sprendimas vienoje iš ankstesnių bylų.

Laisvėje teismo sprendimo laukęs P. Kondrotas prašė sumažinti naktinio namų arešto valandas. UAB „Lentor” vadybininku dirbantis vyriškis sakė, jog tai trukdo jam tinkamai atlikti pareigas. Net minėta, jog jeigu jis kartu su kitais darbininkais ilgiau padirbėtų vakare, greičiau būtų suremontuota mokykla. Tačiau tąkart teismas jo uolumu nepatikėjo.

Kito teismo posėdžio metu daug kalbėta apie kaltinamųjų norus būti laisvėje bei turėti galimybę rūpintis vaikais, slaugyti sergančius artimuosius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.