Braižomi būsimosios Vyriausybės kontūrai

Ministrų portfelius turėtų dalytis tik valdančiosios koalicijos sutartį pasirašiusios partijos

Centro kairės koalicija, kuriai greičiausiai teks formuoti naują Vyriausybę, oficialiai dar nekalba apie tai, kaip konkrečiai bus pasidalyta ministrų portfeliais. Tačiau neoficialiai apie tai jau kurį laiką kalbama.

Formalios derybos dėl Vyriausybės sudarymo prasidės iškart po to, kai antradienį Seime bus balsuojama dėl socialdemokratų į premjerus pasiūlytos Gedimino Kirkilo kandidatūros.

Atsižvelgs į patirtį

Abejojančiųjų, kad G.Kirkilas bus patvirtintas naujuoju Ministru Pirmininku beveik nėra. Nors pats pretendentas yra gana atsargus šiuo klausimu. Be to, jo paskyrimui netrukdyti žadėję kai kurie konservatoriai vakar netikėtai užsiminė ir apie priešingą galimybę.

Bet kandidatui jau tenka atsakinėti į klausimus, kaip patvirtinimo atveju burs ministrų komandą. G.Kirkilas tikino, kad atsižvelgs ir į pretendentų kompetenciją, ir į darbo politikoje patirtį. „Gerai, jei kiekvienas ministras gerai išmano savo sritį. Kompetencija yra svarbu, taip pat svarbi ir politinė patirtis. Aš laikausi nuomonės, kad ministras turi būti puikus politikas, kartu – ir geras administratorius”, – vakar, prisistatydamas Seime, sakė kandidatas į premjerus.

Jis pabrėžė, kad sudaryti ministrų kabinetą nebus lengva, nes laukia gana sudėtingos derybos tarp valdančiąją koaliciją sudariusių partijų. Be to, G.Kirkilas atkreipė dėmesį, kad sudarant Vyriausybę bus intensyviai konsultuojamasi su Prezidentu Valdu Adamkumi, nuo kurio priklauso ministrų paskyrimas.

Prezidentas yra išreiškęs norą, kad į Vyriausybę patektų tik aukštos kompetencijos ir moralės politikai.

Tarsis keturiese

Centro kairės koalicijai, kuri turėtų formuoti mažumos Vyriausybę, priklauso Socialdemokratų partija, Valstiečių liaudininkų partija, Pilietinės demokratijos partija bei Liberalų ir centro sąjunga. Visos šios politinės jėgos turi 53 balsus 141 vietos parlamente.

26 mandatus turintys konservatoriai turėtų pasirašyti susitarimą su socialdemokratais, kuriuo paremtų G.Kirkilo paskyrimą premjeru ir mažumos Vyriausybės sudarymą. Tėvynės sąjungai nebus suteikta galimybė deleguoti savo atstovų į naują ministrų kabinetą. Tik žadama, kad keturioliktosios Vyriausybės programoje bus kai kurios konservatorių siūlomos nuostatos dėl žinių ekonomikos vystymo, dėl kovos su korupcija ir dėl Europos Sąjungos milijardinių lėšų skirstymo.

Ministrų portfelius turėtų dalytis keturios kairiojo centro koaliciją sudariusios partijos.

Neoficialiai užsimenama, kad socialdemokratai tokiu atveju pretenduotų į penkias ar net šešias ministerijas. Jie greičiausiai gautų ir dabar turimus finansų, susisiekimo, švietimo ir mokslo, aplinkos ministrų portfelius bei Darbo partijos kontroliuojamą Ūkio ministeriją ir galbūt Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

G.Kirkilo turimas krašto apsaugos ministro postas gali atitekti liberalcentristams, kurie į jį planuoja deleguoti Seimo narį Vytautą Bogušį. Be to, liberalcentristai pageidautų deleguoti savo atstovą į kultūros ministrus. Dabar šias pareigas užima „darbiečių” deleguotas Vladimiras Prudnikovas.

Darbo partijos frakcijai užkliuvo G.Kirkilo išsilavinimas. DP frakcijos posėdyje partijos pirmininkės pavaduotojas Vytautas Gapšys aiškino, jog G.Kirkilas yra baigęs aukštąją partinę mokyklą, kurios baigimas dabar nėra įskaitomas kaip aukštasis mokslas. G.Kirkilas, stodamas į Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklą, kurioje 2004 metais baigė magistrantūros studijas, pateikė aukštojo mokslo baigimo dokumentus. „Darbiečių” manymu, svarbu išsiaiškinti, ar pretendentas į premjerus nepateikia melagingų duomenų.

Įstatymą dėl partinių mokyklų diplomų Seimas yra kelis kartus keitęs.

Gali būti ir kitų partijų atstovų

„Pilietininkai” demokratai neoficialiuose pokalbiuose užsimena, kad Vyriausybėje norėtų netgi trijų ministrų portfelių. Tačiau vargu ar gaus daugiau nei du, nes šios partijos atstovas Viktoras Muntianas užima svarbų Seimo Pirmininko postą.

Pilietinės demokratijos partijai turėtų atitekti „darbiečių” kontroliuojamos Sveikatos apsaugos ir Teisingumo ministerijos. Neatmetama galimybė, kad dabartinis teisingumo ministras Gintautas Bužinskas išlaikys pareigas, nes manoma, kad jis gali papildyti „pilietininkų” gretas.

Valstiečiai liaudininkai turėtų išlaikyti žemės ūkio ministro postą, taip pat dar gauti vidaus bei užsienio reikalų ministrų portfelius. Į Užsienio reikalų ministerijos vadovus pretenduoja ambasadorius Petras Vaitiekūnas.

Tačiau visos šios dėlionės – neoficialios ir labai preliminarios. Konkretus pareigų pasiskirstymas turi paaiškėti per tarppartines derybas.

Dar neaišku, ar į ministrų portfelius galės pretenduoti kitos partijos. Neoficialiai užsimenama, kad socialliberalai gali turėti ambicijų gauti bent vieną postą Vyriausybėje. Nors jie yra pakartoję savo nuostatą likti opozicijoje, tačiau neatmeta galimybės paremti mažumos Vyriausybės sudarymą, „jeigu bus laikomasi tam tikrų politinių nuostatų”.

„Darbiečiai” negalės dalyvauti Vyriausybės darbe. Nebent kai kurie jų ministrai pakeistų partijas. G.Kirkilas yra gana teigiamai atsiliepęs apie dabartinį ūkio ministrą Kęstutį Daukšį.

Tikimasi, kad jeigu G.Kirkilas antradienį bus patvirtintas premjeru, Vyriausybė bus sudaryta ir pradės dirbti iki liepos 20 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.