„Muzikinis rugpjūtis pajūryje” prasideda liepą

IX operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje” šiemet truks net du mėnesius.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro 20-mečiui ir Liaudies operos 50-mečiui skirtas festivalis prasidės atnaujinta I. Stravinskio opera-oratorija „Karalius Edipas”.

Jau kitą savaitę, liepos 4 d., Vilniuje, šv. Kotrynos bažnyčioje, klaipėdiečiai šiuo kūriniu atidarys Kristupo vasaros festivalį. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choro ir orkestro bei choro „Vilnius” vyrų grupės atliekamas „Karalius Edipas” liepos 6-ąją 14 val. bus rodomas Kretingos bažnyčioje, o liepos 7-ąją, 19.30 val. – Klaipėdos piliavietėje.

20-mečio retrospektyva

Iš viso šiemetinio festivalio programoje – 18 renginių. Dauguma jų vyks Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre, o taip pat kruizinių laivų terminale, koncertų salėje, Lietuvos krikščioniškame koledže, Juodkrantės vasaros estradoje, ant Rambyno kalno, Oginskio dvare Plungėje.

„Natūraliai plečiame festivalio erdves ir tikimės, kad jei ne kitais, tai dar kitais metais festivalis vyks plaukiojančioje scenoje Jono kalnelyje ir keis pavadinimą į Klaipėdos operos festivalį”, – apie „Muzikinio rugpjūčio pajūryje” plėtrą kalbėjo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Šiemet festivalyje dominuos pramoginis operetės, miuziklo žanras, tačiau publika taip pat išvys ir eksperimentinius šokio spektaklius, klausysis koncertinių programų.

Pasak A. Žigaitytės-Nekrošienės, šio festivalio moto – „Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras: vakar, šiandien, rytoj”. Todėl „Muzikinio rugpjūčio pajūryje” tikslas – ne tik linksminti poilsiautojus, bet ir pristatyti turtingą, įvairiapusišką Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repertuarą, atskleisti kolektyvo galimybes bei nutiesti tiltą tarp teatro praeities, dabarties ir ateities.

Pasak Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistų, tokia šiemetinio festivalio koncepcija pasirinkta neatsitiktinai.

„Festivalis šiemet negavo finansavimo iš Kultūros ministerijos. Todėl jo programoje – tik keletas itin mažo biudžeto premjerų, o visa kita – tai, ką geresnio per 20-metį mes sukūrėme ir dar galime rodyti, ką išsaugojome. Juk teatras neturi sandėlių, kuriuose galėtume laikyti taip brangiai kainuojančius spektaklių kostiumus bei dekoracijas”, – atkreipė dėmesį į probleminę festivalio pusę solistas Mindaugas Gylys.

Solistas Šarūnas Juškevičius pasidžiaugė operos-oratorijos „Karalius Edipas” atnaujinimu. „Pirmoji šio kūrinio premjera įvyko prieš devynerius metus. Spektaklis buvo labai mažai rodytas. Tai kūrinys, kurio klausantis pirmą kartą, o taip pat ir antrą, trečią kartus – neįmanoma aprėpti ir suvokti. Tai genialiai parašytas šedevras, skirtas muzikos gurmanams”, – teigė solistas.

Chuliganiška „Karmen”

IX operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje” žiūrovus nudžiugins trimis visiškai naujais projektais.

Vilnietis choreografas J. Smoriginas su klaipėdiečiais baleto solistais I. Briazkalovaite, R. Jankevičiumi bei LNOBT solistu M. Rimeikiu rengia vienaveiksmių baletų vakarą, kuriame žiūrovai išvys Ž. Bizė, R. Ščedrino „Karmen siuitą” bei M. Ravelio „Bolero”.

„Publikai šiandien reikia lengvai prieinamų kūrinių, kuriems nereikia didelio pasiruošimo. Būtent tokia yra Ž. Bizė ir R. Ščedrino muzika „Karmen siuita”. Mūsų, choreografų, tikslas „nušluoti” ilgą ir nuobodžią „Karmen” operą, kuri taip pat bus rodoma festivalyje”, – juokavo choreografas Jurijus Smoriginas.

Pasak jo, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro žiūrovai išvys visiškai naują, eksperimentinę, chuliganišką, skandalingą „Karmen” baleto versiją.

„Klaipėdietiška „Karmen” bus išsilaisvinusi iš akademizmo varžtų. Šio kūrinio herojė – feministė, kuri sugriaus kanonus ir „trinktels” publikai”, – intrigavo J. Smoriginas.

Ramūno Kaubrio režisuojama Dž. B. Pergolesio komiška opera „Tarnaitė ponia”, kurioje pagrindinius vaidmenis atliks solistai R. Petrauskaitė ir A. Kozlovskis, – duoklė pramoginiam festivalio žanrui.

Viltingas „Requiem Reborn”

Itin intriguojantis priešpaskutinis „Muzikinio rugpjūčio pajūryje” projektas – teatro chormeisterio ir dirigento V. Konstantinovo sukurto veikalo „Requiem Reborn” premjera.

Kūrinį atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras ir choras, choras „Vilnius”, solistė S. Konstantinova, o taip pat G. Litinskas (roko tenoras), A. Jofė (mušamieji), V. Pažemeckas (gitara), R. Malinauskas (bosinė gitara).

„Kas nesusimąsto apie gyvenimo ir mirties sankirtą? Visi žinome, kad yra mirtis. O kas po to? Retas, kuris galvoja, kad mirtimi viskas baigiasi. Todėl „Requiem” – tai ne mirties, o amžino gyvenimo kvapas”, – apie savo kūrinį kalbėjo V. Konstantinovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.