Kanapių augintojams – žalia šviesa

Šiuo metu mūsų šalies atsakingosios institucijos rengia projektą, pagal kurį bus legalizuotas sėjamųjų kanapių auginimas, tačiau specialistai prognozuoja, kad po to kanapių augintojų neturėtų labai padaugėti, nes kol kas trūksta technikos joms apdoroti.
Jei šiuo metu kurį nors Lietuvos gyventoją nubaustų už sėjamųjų kanapių auginimą ir šis pilietis pasiskųstų Briuselyje – didelė tikimybė, kad jis bylą laimėtų, mat Europos Sąjungoje minėtų kanapių rūšį auginti leidžiama. Tai PB patvirtino Lietuvos žemdirbystės instituto Upytės bandymų stoties direktorius dr. Algimantas Endriukaitis.

Žemės ūkio ministerijos pateiktais duomenimis, šiuo metu vadovaujantis ES reglamentais rengiamas Kanapių auginimo ir kontrolės taisyklių projektas. Jį rengia Žemės ūkio, Sveikatos apsaugos, Vidaus, Teisingumo ministerijų, Lietuvos žemdirbystės instituto, Narkotikų kontrolės departamento, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos specialistai.

Narkotinio poveiko nebus

Minėtos taisyklės reglamentuos kanapių auginimą, jo kontrolę, leidžiamas auginti veisles bei kanapėse esančios narkotinės medžiagos tetrahidrokanabinolio nustatymą. Šios narkotinės medžiagos kanapėse neturės būti daugiau nei 0,2 procento.

Pasak Upytės bandymų stoties direktoriaus, sėjamosios kanapės galės būti auginamos sėklai ir pluoštui. Sėklos gali būti panaudojamos aliejaus gamybai, pašarams, taip pat – kaip priedas kepant duoną.

Kanapių sėklas naudojant maistui, dr. A.Endriukaičio teigimu, narkotinio poveikio nebus, nes narkotinės medžiagos kaupiasi tik kanapėms žydint žieduose ir viršutinėje stiebo dalyje.

Alternatyva linams

Teigiama, kad kanapių auginimas gali būti alternatyva linų auginimui. Kanapių pluoštas yra daug tvirtesnis, tačiau kartu ir šiurkštesnis nei linų. Pasak A.Endriukaičio, iš kanapių gaunamos pluoštinės medžiagos gali būti naudojamos tvirtesniems audiniams, tokiems kaip brezentas, gaminti, taip pat – kanapinėms virvėms ar popieriui.

Be to, kanapių pluoštą galima naudoti kaip sudedamąją dalį maišant su plastmasėmis ir gaminant automobilių detales. Jei įprastos plastmasės detalės automobilių avarijų atveju lūžta aštriais kampais, tai su kanapių medžiagų priemaišomis pagamintosios tokių neigiamų savybių neturi.

Trūksta technikos

Nepaisant to, kad sėjamųjų kanapių auginimas bus legalizuotas, dr. A.Endriukaitis nemano, kad ši ūkininkavimo šaka taptų labai populiari. Kaip pavyzdį daktaras pateikė šešis kartus didesnę kaimyninę Lenkiją, kurioje kanapių auginama tik 1000 hektarų.

Pagrindinė priežastis – reikiamos technikos trūkumas. Kanapių sėkloms nuimti dar būtų galima panaudoti kombainus, tačiau pluoštas liktų neperdirbtas.

Žemės ūkio ministerijos atstovų teigimu, kanapių augintojams bus keliami išties griežti reikalavimai. Kanapių pasėliai, apie kuriuos augintojas neinformuos atsakingų institucijų arba kurie bus pasėti nusižengiant teisės aktams, bus sunaikinti. Sunaikinimo išlaidas turės apmokėti pats kanapių augintojas.

Verstis sėjamųjų kanapių auginimu bus leidžiama tik ūkininkams ir įmonėms, turintiems licenciją. Ją išduos, sustabdys ar panaikins jos galiojimą Valstybinė sėklų ir grūdų tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.