Karšti orai pagausino širdininkų gretas

Pirmojo vasaros mėnesio karščiai pagausino besiskundžiančių širdies ir kraujotakos sutrikimais ir infarktus bei insultus patyrusių klaipėdiečių gretas.

Vis dėlto medikai džiaugėsi, kad žmonės jau įprato labiau pasirūpinti savo sveikata, todėl perkaitusių ar saulėje nusvilusių ligonių kasmet vis labiau mažėja.

Nusvilusių dar nebuvo

Klaipėdos apskrities ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas sakė, kad karštis išties veikia žmones. Anot mediko, šiuo metu, palyginti su kitais mėnesiais, apie 30 procentų padaugėjo žmonių, kamuojamų širdies ritmo sutrikimo, kraujotakos ir smegenų ligų.

Tačiau kol kas šiemet dar nebuvo nė vieno taip nusvilusio saulėje, kad ant kūno atsirastų nudegimų pūslės. Anksčiau tokių saulės aukų pasitaikydavo ne viena. „Galbūt žmonės įprato pasisaugoti ir saulėje per ilgai neužsibūti”, – spėliojo J.Klapatauskas.

Tačiau gydytojas mano, kad persikaitinusių saulėje ligonių šiemet dar sulauks – juk vasara nesibaigė. Todėl priminė, kad per pietus – nuo 11 iki 15 valandos – reikia vengti degintis, nes žmonės gali nepajusti, kaip nusvils.

Pasiruošė antplūdžiui

Jūrininkų ligoninės II kardiologijos skyriaus gydytoja Romualda Dikšienė sakė, kad dėl karščio padaugėjo ligonių, kuriuos ištiko ūmūs insultai, infarktai ir krūtinės anginos.

Klaipėdos ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Stanislavas Petreikis taip pat pastebėjo, kad per karščius padaugėja kardiologinių ligonių. Nors daug perkaitusiųjų Klaipėdos ligoninėje dar nebuvo, S.Petreikis sakė, kad jau pasiruošta tokių ligonių antplūdžiui.

Svarbi apranga

Kardiologė R.Dikšienė patarė per karščius kuo mažiau būti saulėje ar prikaitusiose patalpose, gerti daugiau skysčių, ypač vandens, o besiskundžiantiems širdies ir kraujotakos ligomis neužmiršti išgerti kraujo krešumą mažinančių vaistų.

J.Klapatauskas priminė, kad per karščius svarbu pasirūpinti ir tinkama apranga. Ypač nuo kaitrios saulės reikėtų saugoti galvą.

Išmoko saugotis

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Fedaravičiūtė nepastebėjo, kad būtų labai padaugėję karščio aukų. Šį mėnesį, anot gydytojos, labiau padaugėjo tik sergančiųjų angina ir karščiuojančių ligonių.

„Manau, kad ilgainiui žmonės išmoko labiau saugoti savo sveikatą. Per karščius išeidami į gatvę žmonės įpranta ant galvos užsidėti kepurę ar skrybėlaitę arba nuo saulės pasislėpti po skėčiu”, – sakė B.Fedaravičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.