Rusijoje įsisiūbavo naujas turto perskirstymas

Dideles ir mažesnes bendroves ryja teisininkais ginkluotos struktūros

Rusijoje prasidėjo antras turto perskirstymo etapas. Vien Maskvoje veikia apie 30 firmų, kurios nusižiūrėtose įmonėse sukelia didžiules problemas, destabilizuoja padėtį, nušalina vadovus ir galiausiai perima turtą arba jį parduoda kelis ar net keliasdešimt kartų brangiau. Tai – reideriai.

Domina patalpos, sklypai

Nors bendrovių susiliejimo praktika naudojama visame pasaulyje, tai vadinama neišvengiamu ekonomikos vystymosi veiksniu, Rusijoje nedraugiškas firmų užvaldymas įgavo socialinės ekonominės epidemijos mastą. Apie tai kalba aukščiausi valstybės pareigūnai, tačiau kol kas reideriai klesti.

Iki šiol reideriais buvo vadinami kariniai ar ginkluoti transporto laivai. Dabar Rusijoje jie – tai gerai organizuotos struktūros, kuriose dirba profesionalūs juristai. Jie visų pirma naudojasi įstatymų spragomis.

Kaip veikia reideriai? Iš pradžių surandama dominanti įmonė. Tada analizuojama situacija. Rusijoje reiderius dažnai domina ne pačios įmonės, bet gerose vietose esantys pastatai ir žemė po jais. Kam pirkti žemę už milijonus, kai galima nupirkti akcijas už kapeikas? Kai tik įmonė įsigyja geras patalpas, ji tampa taikiniu. Dabar žvilgsnis nukrypo į parduotuves, statybų kompleksus.

„Reiderių pajamos viršija uždarbį iš narkotikų biznio. Įdedi milijoną į plano įgyvendinimą, o uždirbi 46 milijonus – ir jokios rizikos”, – spaudos konferencijoje sakė Konstitucinio teismo pirmininko patarėjas Vladimiras Ovčinskis. Anot jo, reideriai jau bandė užgrobti net raketų surinkimo kompleksą ir atominės energetikos centrą Sankt Peterburge.

Auka patenka į košmarą

Kai reideriai nusižiūri auką, jai išsigelbėti lieka mažai galimybių. Nemalonumai dažniausiai prasideda netikėtais įvairių žinybų pareigūnų vizitais.

Pasipila teismų nutartys, ribojančios įmonės veiklą, padirbtos sutartys, padirbti notarų pasirašyti dokumentai, suklastoti akcininkų susirinkimų protokolai. Reideriai į pasirinktas įmones įdarbina ir savo žmones, kad šie galėtų kuo greičiau susipažinti su įmone iš vidaus ir perduoti naudingą informaciją.

Prie įmonių surengiami darbuotojų streikai – žmonėms paskleidžiama informacija, kad direktorius, pavyzdžiui, kazino pralošė daug pinigų. Taip pat užsakomi straipsniai spaudoje. Bauginti naudojami ir kitokie metodai – pavyzdžiui, į biurą atnešamas karstas su laidotuvių vainikais. Galiausiai viskas baigiasi akcijų supirkimu. Iš pradžių akcijos superkamos iš smulkių akcininkų, kol sukaupiamas kontrolinis paketas.

Supirkus 30 proc. akcijų, firmai jau suduodamas smūgis. Nesunku nupirkti akcijas iš tų žmonių, kurie metų metus už jas negauna dividendų. Taip pat siekiama akcijų arešto.

Atsitinka taip, kad įsteigia trys žmonės akcinę bendrovę, o po metų sužino, kad jie jau nėra akcininkai, apie bendrovės steigimą net nelieka žymių rejestro tarnyboje. Mokesčių inspekcijai pranešama, kad pasikeitė savininkai, apie tai įrašoma rejestruose, o kai apie tai sužino tikrasis šeimininkas, jau būna per vėlu.

Siūlomi priešnuodžiai

Pernai Maskvoje užfiksuota 190 bendrovių užvaldymo atvejų. Kai kurioms pavyksta išsigelbėti. Pavyzdžiui, reideriams nepavyko nupirkti bendrovės „Uralgazservis”, nuo jų ginasi mobiliojo ryšio bendrovė „Smarts”.

„Kaip to išvengti? Receptai tokie – didinti kapitalizaciją, išleisti papildomą akcijų emisiją, taip nuvertinant reiderių jau turimas akcijas. Žinoma, kad privatizacijos metu padaryta daug klaidų, todėl būtina susitvarkyti dokumentus, įteisinti turtą. Darbuotojams reikia mokėti gerus atlyginimus, kad jie neparduotų akcijų”, – viename televizijos reportažų sakė Maskvos Dūmos narė, ekonominės politikos komiteto pirmininkė Irina Rukina.

Juristai siūlo atidžiai stebėti darbą paliekančius, tačiau akcijų turinčius žmones. Siūlo iš jų bet kokia kaina perpirkti akcijas, kad jos neatsidurtų reiderių rankose. Smulkiems akcininkams taip pat patariame parduoti akcijas, jei įmone domisi reideriai.

Dar vienas siūlomų manevrų -vadinamųjų „auksinių parašiutų” atsiradimas. Tai – sutartyse numatyta išmoka aukštas pareigas užimantiems darbuotojams jų atleidimo atveju. Sumos turi būti tokios, kad reideriams nebeapsimokėtų praryti nusižiūrėtą įmonę.

Viskas turi kainą

Tačiau akivaizdu, kad jokios priemonės, nauji įstatymai nepadės, kol šalyje klestės korupcija. Juk visas reiderių darbas grindžiamas kyšiais – mokesčių inspektoriams, policininkams, teisėjams, notarams, žurnalistams, valdininkams.

Rusijoje leidžiamas žurnalas „Newsweek” pateikė vienos bendrovės užvaldymo istoriją su skaičiais. Viskas turi savo kainą. Pavyzdžiui, teismo sprendimas kainuoja 50-100 tūkstančių dolerių, baudžiamosios bylos iškėlimas – 25 tūkst., specialiųjų pajėgų įsiveržimas į pastatą – 100 tūkst., generalinio direktoriaus išvedimas jėga, kai tuo užsiima privati saugos firma – 25 tūkst., Dūmos deputato oficialus užklausimas į valstybės institucijas – 10 tūkst., notaro antspaudas – 10 tūkst.

Interneto svetainėje zahvat.ru skelbiasi reideriai, pateikiami pasiūlymai, prašoma pateikti duomenis apie potencialias aukas.

Bandė nužudyti

Kartais reideriai imasi ir smurto. Gegužės mėnesį Sankt Peterburge pasikėsinta į Peterburgo naftos terminalo (PNT) bendraturtį Sergejų Vasiljevą. Išpuolio metu jis ir dar trys žmonės buvo sužeisti, asmens sargybinis žuvo. Vasiljevas važiavo „Rolls-Royce”, kurį lydėjo „Chevrolet Tahoe”. Prieš pastarąjį išniro devintojo modelio „Žiguli”, kuriuose sėdėję žmonės atidengė ugnį iš automatų. Užpuolimo metu sužeisti keturi žmonės, tarp jų S.Vasiljevas. Vienas apsaugos darbuotojų žuvo vietoje. „Žiguli” iš įvykio vietos nuvažiavo, joje užpuolikai paliko du automatus ir pistoletą.

Teisėsaugos institucijos 2006 metų pavasarį išaiškino daugybę bandymų įvesti suklastotus duomenis į Bendrąjį juridinių asmenų rejestrą. Jų dėmesį patraukė ir Sankt Peterburgo naftos terminalas. Reideriai, klastodami dokumentus, parašus, antspaudus, darydami fizinį ir psichologinį poveikį, bandė pakeisti ir terminalo registracijos duomenis.

Valstybė pasinaudojo metodais

Reideriai pamažu pereina prie mažesnių įmonių, nes didžiosios jau perdalytos. Su smulkiomis susidoroti dar lengviau, nes jos neturi galimybių samdyti brangius juristus. Beje, tie patys reideriai užsiima ir antireideryste.

Rusijos ekonominės plėtros ir prekybos ministras Germanas Grefas neseniai siūlė paskelbti reiderių medžioklę. „Milijardieriai, neteisėtai atiminėjantys nuosavybę, yra pirmose reitingų vietose žurnale „Forbes”, – piktinosi jis.

Tačiau reiderių technologijos panaudotos ir valstybei užgrobiant „Jukos” įmonę, kai reiderio vaidmenį atliko „Rosneft”. Tai neseniai vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė Globalizacijos problemų instituto direktorius Michailas Deliaginas. Jis akcentavo, kad nereikia painioti reiderystės ir verslo susiliejimo, kuris duoda kur kas mažiau naudos. „Tai laukinė rinka. Įmanoma, kad vieną dieną reideriai užims Kremlių, o V.Putinui teks su jais derėtis”, – sakė M.Deliaginas.

Kaip skelbia Rusijos spauda, lyderiais šioje srityje vadinamos „Rosbilding”, „Alfa – eko”, „Russkij projekt”, „Majak”, „Nerl”, „Rusorgbiznes”, „Sistema”, „Finnam”, „Alor” kompanijos, kurių žinioje – jau dešimtys, o gal ir šimtai įmonių užvaldymų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.