Ieškomas apsimetėlis verslininkas

Pasinaudojus suklastotu asmens dokumentu per bankus galėjo būti legalizuojami nešvarūs pinigai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ieško vyro, kuris naudodamasis suklastotu pasu, iš Vilniuje esančių bankomatų išgrynino daugiau kaip pusę milijono litų. Įtariama, kad taip buvo legalizuojamos iš nusikalstamos veiklos gautos lėšos.

Pateikdavo paso kopiją

Tyrimą atliekantys FNTT Alytaus apskrities skyriaus pareigūnai gavo operatyvinės informacijos, kad vienas asmuo, pasinaudojęs suklastotu asmens dokumentu, bankuose atidarinėja sąskaitas, iš kurių vėliau nuima dideles pinigų sumas.

Paaiškėjo, kad iki šiol nenustatytas pilietis sąskaitas buvo atsidaręs keturiuose šalies komerciniuose bankuose. Jų darbuotojams klientas pateikdavo atšviestą paso kopiją ir prisistatydavo esantis UAB „Finerta” direktorius.

Įtarimo, kad vyras pateikė suklastoto dokumento kopiją, niekam nekilo, nes apsimetėlis verslininkas, kaip ir reikalaujama, bankams pristatydavo neva savo vadovaujamos bendrovės įstatus ir antspaudą.

Kai formalumai būdavo sutvarkyti, netrukus į atidarytas sąskaitas įplaukdavo nemažos pinigų sumos, kurios būdavo išgryninamos bankomatuose.

FNTT pareigūnai nustatė, kad šių metų kovo ir balandžio mėnesiais iš įvairių Vilniuje esančių bankomatų sukčius pasiėmė daugiau kaip 600 tūkst. litų. Įtariama, kad tokiu būdu yra legalizuojami iš nusikalstamos veiklos gaunami pinigai.

Aferoms įsigijo įmonę

Jau išsiaiškinta, kad sukčius naudojosi pamestu kauniečio Audriaus Stankevičiaus pasu, kuriame buvo perklijuota nuotrauka. A.Stankevičius apie prarastą asmens dokumentą buvo pranešęs Kauno policijai. Jo pareiškimas užregistruotas dar prieš tai, kai bankuose imtos atidarinėti sąskaitos.

Teisėsaugininkų duomenimis, kaunietis tapo atsitiktine nusikalstamo pasaulio auka, kurio asmens dokumentu pasinaudota siekiant nuslėpti finansines aferas.

Alytuje įregistruota UAB „Finerta” šiuo metu jokios veiklos nevykdo. FNTT pareigūnai apklausė buvusį šios bendrovės direktorių ir savininką Edvardą Balčiūną, kuris teigė dar kovo 15-ąją pardavęs įmonės akcijas ir atidavęs visus bendrovės finansinius dokumentus. Buvęs vadovas tvirtino sandorį sudaręs su Audriumi Stankevičiumi.

Neatmetama galimybė, kad sukčiai „Finertos” akcijas įsigijo iš anksto kruopščiai apgalvoję būsimų veiksmų planą, nes jau kovo 16-ąją viename bankų buvo atidaryta šio įmonės sąskaita.

Pats E.Balčiūnas atsisakė bendrauti su „Kauno dienos” žurnalistais ir nebuvo linkęs komentuoti susidariusios situacijos. Jis tik patvirtino, kad nebevadovauja minėtai bendrovei, tačiau nesutiko papasakoti, kam ir kaip pardavė įmonės akcijas.

Prašo pagalbos

Dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ikiteisminį tyrimą atliekantys FNTT Alytaus apskrities skyriaus pareigūnai įtaria, kad nusikaltėliai, pasinaudodami suklastotu pasu ir neveikiančios įmonės dokumentais, greičiausiai tokiu būdu siekė nuslėpti dalį mokesčių, o sąskaitose buvo pervedami, o vėliau išgryninami pinigai, gauti už fiktyvius arba nelegaliai atliktus darbus. Tolesnio tyrimo metu tikimasi išsiaiškinti 600 tūkst. litų kilmę.

Teisėsaugininkai visuomenės prašo pagalbos padėti nustatyti apsimetėlio verslininko asmenybę.

Piliečius, ką nors žinančius ar mačiusius šį asmenį (nuotraukoje), taip pat įmones, turėjusias ūkinių-komercinių sandorių su Alytuje registruota UAB „Finerta”, prašome pranešti FNTT Alytaus apskrities skyriui telefonais (8 315) 73575, (8 315) 74894, (8 686) 34665 arba (8 620) 35106.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.