V.Alekna rengiasi tolimam metimui

Tituluotasis lengvaatletis Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione tikisi palankaus vėjo

Liepos 1-ąją Kaune, S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadione, vyksiančiose Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) „Permit Meeting” kategorijos komercinėse varžybose dalyvausiantis dukart olimpinis bei pasaulio disko metimo čempionas Virgilijus Alekna ketina viršyti 70 metrų ribą.

„Esu patenkintas savo sportine forma. Jaučiu, kad galiu pasiekti labai aukštą rezultatą, gal net geriausią šį sezoną”, – vakar sakė atletas, anksčiau užsiminęs, kad esant palankioms oro sąlygoms mėginsiąs šturmuoti ir jau dvidešimt metų gyvuojantį pasaulio rekordą.

Disko metikas pasirinks kryptį

„Permit Meeting” varžybose kovos daugiau nei 120 lengvaatlečių iš 30 pasaulio šalių. Jie išmėgins jėgas dvylikoje rungčių. Tarp dalyvių bus ir pajėgiausieji mūsų šalies sportininkai.

Ryškiausia renginio žvaigždė – V.Alekna.

S.Dariaus ir S.Girėno stadione jau įrengti du disko metimo sektoriai, kad Lietuvos atletas, prieš varžybas įvertinęs oro sąlygas, galėtų pasirinkti, kuria kryptimi geriausia mesti įrankį.

Pasaulio rekordas – 74,08 m – nuo 1986-ųjų metų priklauso vokiečiui Jurgenui Šultui. Asmeninis aukščiausias Lietuvos lengvaatlečio pasiekimas – 73,88 m (beje, 2000-aisiais užfiksuotas būtent Kaune).

Šį sezoną V.Alekna dar nė karto nenusviedė disko toliau nei 70 metrų. Lyderiu nuo balandžio mėnesio yra estas Aleksandras Tamertas (70,82 m), vilnietis – trečias (69,73 m).

„Kol kas niekur nesugavau palankaus vėjo. Beveik visose tarptautinėse varžybose, kuriose dalyvavau, jis pūtė ne taip, kaip norime ir tikimės mes, disko metikai”, – teigė čempionas.

Varžovų gretose – legendinis vokietis

„Paskutines dvidešimt dienų daug treniravausi. Stiprūs varžovai nuteikia principinei kovai. Nemanau, kad man bus lengva. Stengsiuosi nenuvilti Lietuvos sporto mėgėjų, juk diską mėtysiu namuose”, – kaip visada santūriai apie pasirengimą būsimoms varžyboms pasakojo V.Alekna.

Pagrindiniais lietuvio konkurentais Kaune bus penkiskart pasaulio čempionas, Vokietijos lengvosios atletikos legenda Larsas Rydelis ir Atėnų olimpiados vicečempionas vengras Zoltanas Kovagas bei jo tautietis Rolandas Varga, taip pat perspektyvus lenkas Piotras Malachovskis, patyręs čekas Liboras Malina ir mūsų šalyje pirmą kartą viešėsiantis iranietis Ehsanas Hadadis, kuriam priklauso Azijos rekordas (65,25 m).

Disko metikų turnyre dalyvaus 10 atletų.

Permainingai susiklostė varžybų organizatorių derybos su L.Rydeliu. Iš pradžių pranešęs, kad tikrai atvyks į Lietuvą, vėliau vokietis informavo, jog jo planai keičiasi. Tik suteikus jam papildomų palankių pasiūlymų, šis disko metikas nusprendė startuoti S.Dariaus ir S.Girėno stadione.

Kovos čempionai ir rekordininkai

Užsienio lengvosios atletikos garsenybės pasirodys ir bėgimo takeliuose bei šuolių sektoriuose.

Perspektyviai Lietuvos šuolininkei į tolį kaunietei Dovilei Tanskytei teks varžytis su pasaulio vicečempione ir Atėnų olimpiados prizininke, planetos uždarųjų patalpų pirmenybių nugalėtoja ruse Tatjana Kotova bei šio sezono lydere (7,10 m), kita Rusijos atlete Liudmila Kolčanova.

100 m bėgimo varžybose klaipėdietė Lina Grinčikaitė vėl susitiks su pernai ją Europos jaunimo čempionato finale aplenkusia ir aukso medalį iškovojusia lenke Ivona Bžezinska.

110 metrų barjerinio bėgimo rungties favoritu bus Europos vicečempionas latvis Stanislavas Olijaras, o 800 m distancijoje olimpietis iš Kelmės Mindaugas Norbutas lenktyniaus su Europos uždarų patalpų čempionu rusu Dmitrijumi Bogdanovu.

Europos jaunimo čempionato bronzos medalio laimėtojas kaunietis Povilas Mykolaitis rengiasi akistatai su šiemet toliau nei 8 metrus (8,12 m) nušokusiu austru Fabrisu Lapjeru, o Lietuvos rekordininkas ieties metikas Tomas Intas – su britu Niku Nylandu, gegužės 27-ąją nuskraidinusiu įrankį 84,70 m.

Prezidentas įsteigė du prizus

Varžybų Kaune globėju sutiko būti Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus. Jis įsteigė du prizus – geriausiai pasirodžiusiam lietuviui ir šuolių į tolį nugalėtojui.

„Permit Meeting” piniginis prizų fondas sudarys maždaug 250 tūkstančių litų.

„Jei V.Alekna ar kuris nors kitas atletas pasieks pasaulio rekordą, mums teks ieškoti papildomų lėšų nugalėtojų premijoms”, – vakar teigė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis, pasirašęs strateginės partnerystės sutartį su „Parex” banku.

Pasak šio banko valdybos pirmininkės Almos Vaitkunskienės, šiais metais LLAF reikmėms bus skirta 50 tūkstančių litų.

Beje, sutartyje numatyta, kad reklamuoti savo paslaugas „Parex” bankas pasikvies ir V.Alekną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.