Klaipėdiečių pinigai šildys kretingiškius

Šilumą uostamiesčiui ir Gargždams tiekianti AB „Klaipėdos energija” planuoja už beveik 2 milijonus litų įsigyti bendrovės Kretingos šilumos tinklai akcijų.

Kretingos rajono meras neslepia, kad toks sandoris būtų itin naudingas kretingiškiams. Tuo tarpu tiek „Klaipėdos energijos”, tiek ją kontroliuojančios uostamiesčio Savivaldybės vadovai apie šio sandorio naudą klaipėdiečiams kalba itin abstrakčiai – neva tai sustiprintų įmonę, o išplėsta rinka sumažintų kaštus.

Kretingos rajono savivaldybės taryba jau šiandien planavo svarstyti UAB Kretingos šilumos tinklų (KŠT) akcininkų sutarties projektą, kuriame numatyta išleisti 190 000 naujų privilegijuotų 10 litų nominalios vertės akcijų ir taip padidinti šios bendrovės įstatinį kapitalą nuo 5,72 iki 7,62 mln. litų. Anot rajono mero Valerijono Kubiliaus, šis klausimas buvo atidėtas, nes nesulaukta potencialaus akcijų pirkėjo – „Klaipėdos energijos” – vadovybės atsakymo.

„Manau, kad sutarties projektą svarstysime liepos pabaigoje vyksiančiame tarybos posėdyje. Įstatinį bendrovės kapitalą nusprendėme didinti, kad galėtume užsidirbti pinigų, nes pati įmonė kol kas dar nėra pajėgi to padaryti. Visų pirma reikia kofinansavimo Europos Sąjungos struktūriniams fondams pateiktam beveik 5 milijono litų vertės Kretingos miesto šilumos tinklų atnaujinimo projektui”, – sakė meras.

Anot V. Kubiliaus, pasiūlymai pirkti KŠT akcijas taip pat buvo pateikti bendrovėms „Kauno energija”, „Šiaulių energija” ir „Panevėžio energija”. „Vilniaus energijai” nesiūlyta dėl jos sąsajų su „Rubicon Group”.

„Pasiūlymu susidomėjo tik klaipėdiečiai. „Klaipėdos energija” yra tikrai patrauklus investuotojas – įmonė įsikūrusi netoli, dirba pelningai, turi pajėgumų investuoti, patyrusių specialistų”, – sakė Kretingos rajono meras.

Jei bus pasirašyta akcininkų sutartis, Kretingos rajono savivaldybė valdytų 75,01 proc. KŠT akcijų, o „Klaipėdos energija” – 24,93 proc.

Sutarties projekte numatyta, jog „Klaipėdos energija” kaip vienas iš akcininkų įsipareigoja dėti visas pastangas, kad KŠT taptų efektyviai veikiančia įmone – įsteigti klientų aptarnavimo centrą, įgyvendinti bendrojo ir specialiojo plano sprendinius aprūpinant miestą šilumos energija.

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Vytautas Valutis tikina, kad teigti, jog įmonė perka KŠT akcijas dar anksti.

„Dar tik vyksta derybos. Mūsų tikslas – plėsti rinką, investuoti į vertybinius popierius”, – sakė V. Valutis.

Anot jo, pagal dabartinę kainų nustatymo metodologiją neįmanoma, kad klaipėdiečiai patirtų kokią nors finansinę įtaką dėl KŠT akcijų įsigijimo.

75,76 proc. „Klaipėdos energijos” akcijų valdančios uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės teigimu, miesto valdžia tokį sandorį palaimins tik įsitikinus, kad jis yra itin naudingas įmonei.

„Viską lems kaina. Tada žiūrėsime. Akcijų įsigijimas gali sustiprinti įmonę, išplėsti jos rinką. O turinti didesnę rinką, mažėja įmonės kaštai”, – apie akcijų įsigijimo naudą sakė J. Simonavičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.