Kas ketvirta pora negali susilaukti vaikų dėl vyro sveikatos sutrikimų

Kas ketvirta pora negali susilaukti vaikų dėl vyro sveikatos sutrikimų. Tai paaiškėjo šių metų pradžioje Vaisingumo asociacijos valdybos iniciatyva atliktos Vaisingumo asociacijos narių apklausos metu.

Apklausos metu taip pat paaiškėjo, kad dėl moters sveikatos problemų vaikelio nesusilaukia 31,8 proc. porų, 29,5 proc. šeimų neaplanko gandrai dėl abiejų partnerių vaisingumo sutrikimų ir 13,6 proc. šeimų gydytojai nenustato priežasties, dėl kurios jos yra nevaisingos.

Pasak Vaisingumo asociacijos valdybos pirmininkės Daivos Bukauskienės, labai svarbu, kad poros, nenaudojančios kontracepcijos metus ir nepastojančios, kuo skubiau kreiptųsi į nevaisingumo specialistus. „Apklausa parodė, kad net 38,6 proc. asociacijos porų jau po 0,5-1 metų kreipiasi, o po 1-2 metų net 50 proc. porų apsilanko gydytojo kabinete. 2-5 metus, kol prisivers sau prisipažinti ir pravers gydytojo kabineto duris, laukia 9,1 proc. ir 5-10 metų – 2,3 proc. porų”, – apklausos rezultatus komentuoja D.Bukauskienė.

Didumą Vaisingumo asociacijos narių sudaro jaunos 25-35 metų moterys. Dauguma Vaisingumo asociacijos narių niekada nebuvo pastojusios, o 43,2 proc. moterų yra antrinis nevaisingumas (jos buvo pastojusios, nesvarbu, kaip baigėsi nėštumas). „Akivaizdu, kad daugybė Lietuvos porų kenčia dėl to, kad negali susilaukti antro vaiko”, – teigia D.Bukauskienė.

Net 92,9 proc. Vaisingumo asociacijos nariams reikalinga atlikti pagalbinio apvaisinimo procedūras (IVF ar IUI). „Niekam nėra paslaptis, kad šios paslaugos brangios, kainuojančios nuo kelių iki keliolikos tūkst. litų, – apgailestauja Vaisingumo asociacijos valdybos pirmininkė. – Nepriklausomos Lietuvos vyriausybės, dirbančios jau antrą dešimtmetį, nepadarė absoliučiai nieko, kad poroms, kenčiančioms psichologiškai bei fiziškai, būtų palengvinama dalia bent jau materialiai, t.y. apmokamas nevaisingumo gydymas. Nevaisingumas Lietuvos politikams vis dar neatrodo liga”.

Apklausos metu Vaisingumo asociacijos narių dauguma (74 proc.) nurodė, kad materialinė pusė yra labai aktuali sprendžiant nevaisingumo problemą. Lėšų stygius neleidžia atlikti procedūrų tiek, kiek jų reikia. Nemažai narių sukaupia ar pasiskolina lėšų tik vienai pagalbinio apvaisinimo procedūrai, o jei po jos nepavyksta pastoti, neribotam laikui nuleidžia rankas tik dėl pinigų stygiaus.

Birželis – pasaulinis nevaisingų šeimų mėnuo

Vaisingumo asociacija, skaičiuojanti antrus savo veiklos metus, nori dar kartą priminti visuomenei, kad ir Lietuvoje nevaisingumo problema labai aktuali. Statistika rodo, jog kas penkta šešta pora turi vaisingumo sutrikimų, kuriuos padedant medikams būtina gydyti. Vaisingumo asociacijos pagrindinis tikslas – visapusiška pagalba nevaisingoms šeimoms. To siekiama per visuomenės švietimą, gydytojų, politikų bei vaisingumo sutrikimų turinčių porų tarpininkavimą.

Vaisingumo asociacijos valdyba labai džiaugiasi, kad net 40,5 proc. narių jau pasinaudojo nuolaidomis, kurios taikomos asociacijos narėms nevaisingumą gydančiose klinikose. Valdyba dirba ir planuoja dar ne vieną akciją, kad tik būtų palengvinamas likimo nuskriaustų porų kelias einant susitikimo su savo vaikeliu link.

D.Bukauskienės teigimu, privačios gydymo įstaigos, vienintelės Lietuvoje galinčios teikti pagalbinio apvaisinimo paslaugas, labai geranoriškai atsiliepia į kvietimus organizuoti akcijas nevaisingoms šeimoms, kai kurias akcijas netgi organizuoja savo iniciatyva.

Jau tapo tradicija, kad Vaisingumo klinika (visi jos filialai) Pasaulinio nevaisingų šeimų mėnesio proga teikia 15 proc. nuolaidą pirmą kartą besikreipiantiems dėl IVF procedūros. Šiemet prie šios puikios akcijos prisideda ir Motinos ir vaiko klinika Kaune – joje taip pat visą birželį taikoma 15 proc. nuolaida pirmą kartą besikreipiantiems dėl IVF procedūros.

„Belieka tikėti, kad besitransformuojantis Lietuvos Respublikos Seimas irgi nepateiks „dovanos” nevaisingoms šeimoms – labai tikimės, jog absurdiškas Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas bus koreguojamas ir tarnaus pacientams”, – teigia D.Bukauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.