Dovanos miestui tampa našta

Klaipėdos miestui padovanota vertinga dovana gali tapti našta ir dovanotojui kelti gėdą.

Iškilmingai priėmusi dovanas, uostamiesčio valdžia po kelių akimirkų jas pamiršta, nors jų priežiūra turi rūpintis savivaldybė.

Todėl miestui padovanotos skulptūros yra purvinos, šalia jų želia piktžolės, o dovanoti laikrodžiai rodo netikslų laiką.

Kelia rūpesčių

Savivaldybės Socialinio departamento direktorės Nijolės Laužikienės teigimu, jei Klaipėdai skirta dovana tampa miesto nuosavybe, savivaldybė ir privalo ją prižiūrėti.

Pavyzdžiui, nuvalyti skulptūras ir prižiūrėti šalia jų esančią teritoriją, pasirūpinti, kad laikrodžiai rodytų tikslų laiką.

„Tačiau jei iniciatyvinė grupė gauna leidimą statyti, pavyzdžiui, paminklą, ir nenori jo perduoti miestui, patys ir turi prižiūrėti.

Bet tokių atvejų nepasitaiko. Pastačius paminklą, jo autoriams neatitenka nė gabalėlis šalia esančios žemės. Tokios dovanos skiriamos miestui, kuris ir turi jomis rūpintis”, – tvirtino N.Laužikienė.

Tačiau savivaldybės užkulisiuose kalbama, kad miestui padovanoti laikrodžiai, skulptūros, kiti vertingi daiktai kelia tik rūpesčių.

Esą tas, kas dovanojo, ir privalėtų savo dovanas prižiūrėti.

Taip samprotaujant išeitų, kad iniciatyvinė grupė, Danės skvere pastačiusi paminklą „Arka”, turėtų pasiimti skudurėlius ir eiti jo valyti.

Užžėlė piktžolėmis

Pernai miestui padovanotos Klaipėdos geografinį centrą žyminčios skulptūros „Žydėjimas” šiomis dienomis beveik nematyti. Ją užgožia piktžolės, nors šiek tiek tolėliau esanti pieva, regis, neseniai buvo nušienauta.

„Miestas privalo rūpintis jam padovanotomis dovanomis. Pats nuvažiuosiu ir pasižiūrėsiu, ar šalia skulptūros auga piktžolės. Jei taip, tai šiandien jos tikrai bus nupjautos”, – vakar pavakare žadėjo Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Septynias krepšinio aikšteles uostamiestyje sutvarkęs verslininkas, bendrovės „Mūsų laikas” valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas džiaugėsi, kad aikštelės per trejus metus dar nebuvo nuniokotos.

Nors aikštelės priklauso savivaldybei, R.Cibauskas sakė, kad jų priežiūra labiausiai rūpinasi bendruomenė.

„Teoriškai kalbant, jei aikštelės būtų nuniokotos, jas turėtų remontuoti savivaldybė. Tačiau atidarant kiekvieną naują aikštelę, neformaliai ją perduodame bendruomenei. Todėl žmonės stengiasi jomis rūpintis”, – sakė R.Cibauskas.

Gali nelikti laikrodžių

Kelerius metus bet kokį, bet tik ne tikslų laiką rodęs laikrodis prie Biržos tilto tik dar kartą įrodė, kad savivaldybė ne itin rūpinasi miesto dovanomis.

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) technikos direktorius Juozas Benetis patvirtino, kad laikrodį bendrovė miestui padovanojo Klaipėdos 750 metų jubiliejaus proga. Šis tada ir tapo miesto nuosavybe.

Tačiau tik praėjusių metų liepą buvo galutinai išspręstos problemos, ir jis ėmė rodyti tikslų laiką.

„Kai jis buvo statomas, nepagalvojome, kad gali kilti problemų dėl elektros, kuri maitina laikrodį, tiekimo. Vėliau KLASCO finansavo darbus, kad iš šalia esančios skydinės būtų nepertraukiamai tiekiama elektra. Pripažinome, kad prieš dovanodami padarėme „grieką” ir tą „grieką” likvidavome”, – sakė J.Benetis.

Anot jo, dabar laikrodžiu jau turi rūpintis savivaldybė.

Valdžia demonstruoja abejingumą ir kitiems miesto laikrodžiams.

Bendrovė „Vilniaus laikrodžiai” prieš penkerius metus Klaipėdoje už savo lėšas pastatė šešis laikrodžius, papuoštus jūriniais motyvais.

Buvo pasirašyta sutartis, kad už tai vilniečiai gali po laikrodžiais klijuoti reklamą, tačiau už ją į miesto biudžetą reikia mokėti rinkliavą.

Sutartis baigėsi pernai.

Miesto vyriausiojo dailininko Mindaugo Petrulio teigimu, ji ir nebus pratęsta, nes sutartis buvo pasirašyta taip, kad jos neįmanoma pratęsti.

„Tačiau laikrodžiai iš miesto dar neišnyks. Jie bus išmontuoti tik tada, kai rasime kitą variantą”, – sakė M.Petrulis.

Dovanoja neatlygintinai

Organizacijos ir klaipėdiečiai verslininkai noriai puošia savo miestą. Jie uostamiesčiui kasmet dovanoja įvairių išliekamąja vertę turinčių daiktų.

Per praėjusius metus miestui buvo padovanotos dvi skulptūros. Didžiausias Lietuvoje granito paminklas „Arka” pastatytas Danės skvere.

Teigiama, kad paminklo vertė siekia apie 900 tūkst. litų. Daugiausia pinigų paminklui statyti paaukojo rėmėjai.

„Arka” pernai neatlygintinai buvo padovanota miestui.

Praėjusiais metais dovaną miestui įteikė ir šešiasdešimties metų jubiliejų šventęs dienraštis „Klaipėda” – šalia Trinyčių tvenkinio pastatyta skulptūra „Žydėjimas”.

Keliolika tūkstančių litų kainavusi skulptūra miestui taip pat buvo dovanota neatlygintinai.

Pernai miestui padovanotos ir mero regalijos, kurių vertė – 20 tūkst. litų.

Nemažai dovanų Klaipėda sulaukė per savo 750 metų jubiliejų.

Bendrovė KLASCO šalia Biržos tilto atstatė senovišką bokštelį su laikrodžiu.

Iš Klaipėdos krašto kilusių vokiečių – memelenderių – bendruomenė padovanojo prie geležinkelio stoties pastatytą skulptūrą, vaizduojančią keliaujančią motiną ir vaiką.

Memelenderiai taip pat miesto kapinaitėse pastatė atminimo akmenį.

Dovanų miestui sąrašą papildo ir bendrovės „Philip Morris Lietuva” padovanoti keli šimtai medelių. Daugiau nei trisdešimtyje miesto vietų buvo pasodinti ąžuolai, kaštonai, klevai ir liepos.

Dovana miestui, kurią sudarė sodinukai, pasodinimas ir medelių priežiūra metus, kainavo apie 55 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.