Spinduliai iš gamtos padeda įveikti stresą

Infraraudonųjų spindulių pirtys tinka ne visiems, todėl prieš naudojantis jomis vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju

Daugėja sporto klubų, sveikatingumo centrų, kuriuose galima pasilepinti ir infraraudonųjų spindulių pirtyse. Tokių pirčių kabinų galima įsigyti ir parduotuvėse, o jas pasistatyti – namuose, netgi bute, nes neužima daug vietos. Specialistai tikina, kad jos padeda stiprinti organizmą, padeda įveikti kai kurias ligas, atsipalaiduoti. Infraraudonuosius spindulius gydymo tikslams naudojo senovės kinai ir tibetiečiai.

Gydymui naudojo kinai

Infraraudonieji spinduliai, kurių spektras skirstomas į A, B ir C spektrus – elektromagnetinių spindulių spektro dalis, gaunami iš gamtos. Žmogus sukūrė dirbtinius šių spindulių šaltinius, kurie naudojami medicininėms ir sveikatingumo procedūroms.

Medicinos prietaisuose naudojami ilgesni A spektro spinduliai, o infraraudonųjų spindulių pirtyse – trumpesni C spektro. Pasak valstybinio aplinkos sveikatos centro gydytojos, Kosmetikos mokslo komiteto atsakingosios sekretorės Reginos Burbienės, infraraudonieji spinduliai gydymui pradėti naudoti senovės Kinijoje, Tibete.

Šis gydymas buvo paremtas natūraliais infraraudonaisiais spinduliais, kuriuos skleidžia mūsų kūnas. Gerokai vėliau japonų mokslininkai šiuos spindulius nusprendė pritaikyti sveikatingumo procedūroms ir sukūrė specialias pirtis.

„Infraraudonųjų spindulių poveikis ypatingas tuo, kad jie į audinius prasiskverbia giliau, tačiau kartu absorbuojasi ir odoje, paodyje, riebaliniame audinyje, raumenyse, sąnariuose. Ši energija šiluminė – ji šildo audinius, vidaus organus, spartina kraujo apytaką, intensyvėja kraujotaka, gerėja aprūpinimas deguonimi, naudingomis medžiagomis”, – aiškina R.Burbienė.

Turi ir kosmetinį efektą

Infraraudonieji spinduliai naudojami kaip fizioterapijos priemonė gydant įvairius sumušimus, sausgyslių patempimus, nes spartina gijimo procesus, padeda išgydyti peršalimo ligas. Jie ateina į pagalbą ir įveikiant širdies bei kraujagyslių susirgimus. Infraraudonųjų spindulių pirtys padeda įveikti stresą, šalina nuovargį, pagerina miegą, padeda įveikti odos ligas.

Jų pranašumas, palyginti su kitų rūšių pirtimis tas, kad jose žemesnėje temperatūroje kur kas intensyviau išprakaituojama. Jose oras įkaista vos iki 50 – 60 laipsnių, dėl to mažiau vargina karštis, nenukenčia kvėpavimo takai, o išprakaituojama 2 – 3 kartus smarkiau nei, pavyzdžiui, saunoje.

Net 80 proc. infraraudonųjų spindulių skleidžiamos energijos veikia kūną ir tik 20 proc. – orą. Po šios pirties seanso žmogus jaučiasi labai žvalus, pagerėja darbingumas. Išprakaitavus infraraudonųjų spindulių pirtyje skiriasi prakaito sudėtis. Pasinaudojus sauna didžiąją jo dalį sudaro vanduo, o šiuo atveju – medžiagų apykaitos produktai, šlakai. Be to, išdeginama kur kas daugiau kalorijų.

R.Burbienės teigimu, infraraudonieji spinduliai turi ir kosmetinį efektą. Pagerėjus kraujotakai, greičiau atsidaro odos poros, iš odos pasišalina nešvarumai, ji išsivalo.

Pataria nepiktnaudžiauti

Vis dėlto, kad ir koks teigiamas būtų infraraudonųjų spindulių poveikis, specialistai pataria jais nepiktnaudžiauti. R.Burbienės vertinimu, sveikatingumo centrų, sporto klubų savininkai turėtų daugiau dėmesio skirti klientų informavimui ne tik apie jų teigiamą, bet ir nepageidautiną poveikį bei atvejus, kai jomis naudotis nerekomenduojama.

Medikai nepataria infraraudonųjų spindulių pirtimi lepintis po traumų, patyrus ūmius uždegimus, diagnozavus vidines infekcijas. Geriau ja nesinaudoti ir nėščiosioms. Kitos kontraindikacijos – sklerozė, raudonoji vilkligė, menstruacijos, hemoraginės infekcijos.

Atsargesniems patartina būti ir tiems, kuriems implantuotos dirbtinės kūno dalys, ypač metalinės. Šie žmonės turėtų pasitarti su savo gydytoju. Taip pat ši pirtis netinka naudojantiems kai kuriuos vaistus.

Bet kuriuo atveju, net jei gydytojas leido pasilepinti šioje pirtyje, reikia atidžiai stebėti savo būklę: pablogėjus savijautai, pajautus skausmą ar kitą nemalonų šalutinį pojūtį, procedūrą reikia tuoj pat nutraukti. Šia pirtimi, kaip ir kitų rūšių, nevertėtų naudotis pernelyg dažnai, net jei esate visiškai sveiki. Užteks keleto kartų per savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.