Ragina išskaidrinti teisminės valdžios darbą

Visuotinio Lietuvos teisėjų suvažiavimo išvakarėse Piliečių santalka viešu laišku kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų ir Teisėjų tarybos narius, ragindama priimti sprendimus, kurie išskaidrintų teisminės valdžios veiklą.

Laiške teigiama: „Pradėjus nuoseklią teisminės valdžios stebėseną paaiškėjo, kad esama dalykų, kurie riboja šios valdžios veiklos viešumą ir neatitinka Konstitucinio Teismo nutarimo nuostatų, pažyminčių, kad Konstitucija gina visuomenės interesą, kad teisėjų korpusas būtų formuojamas sąžiningai ir skaidriai, jog privalo būti užtikrinta teisėjų savivaldos institucijos ir jos narių atskaitomybė ir atsakomybė už priimtus sprendimus, kad teisminės valdžios savivalda negalėtų virsti nuo bet kokios kontrolės ir atsvarų laisva savivale”.

Piliečių santalka ragina viešai skelbti visų Lietuvos teisėjų biografijas. Perskiriant teismų primininkus santalka siūlo atkreipti dėmesį į jų rotaciją. Ji visuomenei kelia daug klausimų. Nėra normalu, kai apylinkių teismams tie patys pirmininkai vadovauja po 20 ir daugiau metų.

Laiške raginama prieš skiriant teisėjus ir teismų pirmininkus iš anksto apie būsimą asmens skyrimą skelbti žinią nacionalinėje ir regioninėje spaudoje ir taip sudaryti galimybę piliečiams, turintiems neigiamos informacijos apie numatomą skirti asmenį, šią informaciją pateikti Prezidento institucijai.

Be to, Piliečių santalka taip pat ragina Prezidentą ir Teisėjų tarybą paaiškinti visuomenei, kodėl Teisėjų taryba 2006 metų birželio 9 dienos posėdyje nutarė patarti Prezidentui dėl grupės apylinkių teismų pirmininkų, kurių kadencija baigiasi birželio 25 dieną, bet nepriėmė jokio sprendimo dėl keturių apygardų administracinių teismų pirmininkų, kurių kadencija baigėsi šių metų balandžio 27 dieną. Visuomenei svarbu žinoti, kokiu teisiniu pagrindu remdamiesi šie apygardų administracinių teismų pirmininkai bei Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas Česlovas Jokūbauskas, kurio kadencija baigėsi prieš metus, eina savo pareigas ir vykdo teisingumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.