Rusai vasarą plūsta į Lietuvą

Tik vizos ir eilės prie jų mažina kaimynų norą ilsėtis Baltijos pajūryje

Vasarą į Lietuvos ambasadą Maskvoje dėl vizų kasdien kreipiasi apie 400 Rusijos piliečių. Dauguma jų ketina poilsiauti Baltijos pajūryje. Rusai giria Lietuvos kurortus, tačiau piktinasi, jog turi užtrukti net po kelias dienas, kol gauna mūsų šalies vizą.

Sugaišta tris dienas

Lietuvos ambasados Maskvoje konsuliniame skyriuje šiuo metu – pats darbymetis. Nuo ankstyvo ryto prie pastato beveik pačiame miesto centre rikiuojasi eilės rusų, norinčių gauti vizą.

Komsomolske prie Amūro gyvenanti Irina Meidutė su dukra Kristina susirengė į Vilnių. „Važiuoju aplankyti savo mamą. Paprastai man reikia trijų parų, kad gaučiau vizą. Kai atvykom į Maskvą, tą pačią dieną nespėjome pateikti prašymo vizai gauti. Atėjome čia kitą rytą, prastovėjome beveik 4 valandas, tačiau nespėjome paduoti dokumentų. Reikėjo šiandien ateiti, liepė laukti eilėje. Tikiuosi, kad dabar gausime vizas, tada galėtume dar šiandien važiuoti į Lietuvą, nes bilietus jau turime”, – pasakojo ponia Irina. Ji sakė vizą, kuri kainuoja 35 eurus, gaunanti nemokamai, nes tėvai yra lietuviai.

Eilėse kyla muštynės

Olga Kožemiakina, susirengusi su vyru aplankyti jo Lietuvoje gyvenančią mamą, pasakojo, kad vizų laukiantys žmonės kartais netenka kantrybės. „Šiandien čia labai ramu. Esu mačiusi ir kitokių vaizdų, stovintieji eilėje gatvėje net susimuša”, – pasakojo moteris. Ji su šeima ketina visas atostogas praleisti Lietuvoje.

Ponas Vitalijus sakė važiuojąs į Lietuvą vesti savo mylimą moterį. „Ji – lietuvė, gyvena Utenoje, rengiamės vestuvėms. Kiek kartų važiuoju pas ją, visada reikia vizos. Ją gaunu dešimčiai dienų, kaskart sumoku 35 eurus”, – pasakojo iš Nižnij Novgorodo srities atvykęs vyrukas.

Irina Solenova sakė pirmą kartą vyksianti į Lietuvą. „Mane pakvietė giminaičiai į Palangą. Ką žinau apie šį kurortą? Labai mažai, bet girdėjau, kad ten gražu”, – šypsojosi moteris.

Konsuliniame skyriuje dirbantys Lietuvos policijos pareigūnai pasakojo, kad kartais tikrai tenka raminti eilėje stovinčią minią. „Žmonės piktinasi, jeigu kelias valandas prastovėję negali priduoti dokumentų”, – pasakojo policininkai. Anot jų, į konsulinį skyrių užeina ir išgėrę bei ginkluoti asmenys. Vienas vyrukas atėjo su dideliu peiliu. Paklaustas, kam peilis reikalingas, atsakė esąs iš Liubercų (pamaskvės rajonas, nuo seno pagarsėjęs nusikaltėlių gaujomis. – Aut. past.), o ten visi nešiojasi peilius.

Pliusas – kad nekaršta

Ponia Galina pasakojo atostogausianti Palangoje. „Važiuoju pas savo draugę. Galėčiau ir kur nors kitur atostogauti, bet labiau patinka prie Baltijos jūros. Kodėl? Pas jus nekaršta, galima gerai pailsėti. Turkijoje ar Bulgarijoje man būtų per karšta”, – pasakojo moteris.

Pensininkė Galina sakė poilsiauti užsienyje galinti tik todėl, kad jai padeda sūnus. „Jis – mano rėmėjas. Gaunu 4 tūkst. rublių (apie 400 litų. – Aut. past.) pensiją, jos užtenka tik komunaliniams mokesčiams sumokėti. Mėnesio atostogos Lietuvoje man kainuos apie 20 tūkst. rublių (apie 2000 litų). Daugeliui maskviečių tai nebrangu, tačiau ne pensininkams”, – pasakojo Galina.

Daugelis rusų norėtų gauti ilgalaikes vizas. Tačiau daugkartinę vizą (iki 90 dienų 6 mėnesių laikotarpiu) gauna tie Rusijos piliečiai, kurių tėvai – lietuviai, taip pat turintys nekilnojamojo turto arba verslą Lietuvoje, išsaugoję Lietuvos piliečio pažymėjimą, turintys artimų giminaičių.

Baltijos šalys reklamuojasi kartu

Visiškai šalia ambasados veikia Lietuvos turizmo informacijos (TIC) centras, kuriame šiomis dienomis taip pat netrūksta interesantų. Vadybininkė Monika Čechova ir direktorė Birutė Nenartavičiūtė nuolat sulaukia klausimų apie Lietuvos kurortus, kainas, turizmo agentūras.

„Pas mus taip pat užeina žmonių, kurie nepatenkinti darbo organizavimu ambasados konsuliniame skyriuje. Turizmo agentūros irgi yra išsakiusios savo pretenzijas. Konsulinis skyrius Maskvoje aptarnauja didelę teritoriją – nuo Smolensko iki Vladivostoko. Kai atvažiuoja žmonės iš tolimojo Irkutsko, jie priversti kelias dienas praleisti Maskvoje, kad galėtų sulaukti vizos. Nežinau, ar tai mažina turizmą, bet greičiausiai”, – svarstė B. Nenartavičiūtė. Ji teigė, kad, pavyzdžiui, Lenkijos ambasadoje vizų prašytojai aptarnaujami prie 12 langelių.

Anot TIC direktorės, rusai visas tris Baltijos šalis vertina kaip visumą, tačiau žino ir Lietuvos specifiką. „Trys Baltijos šalys stengiasi reklamuotis bendromis jėgomis. Mes iki šiol turėjome didelį pliusą, kai viza dešimčiai dienų buvo išduodama be pakvietimo”, – sakė B.Nenartavičiūtė.

Patalpos bus plečiamos

Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vaidotas Verba sakė, kad per metus išduodama apie 400 tūkstančių vizų užsienio šalių piliečiams. Pusė vizų tenka Rusijos piliečiams.

V.Verba sutinka su priekaištais, kad konsuliniame skyriuje vasarą trūksta darbuotojų. „Žinoma, 4 langelių nepakanka. Valstybinėje įstaigoje nėra paprasta padidinti etatų skaičių. Vasarai į Maskvą ir į kitus konsulinius skyrius užsienyje komandiruojami darbuotojai iš Lietuvos. Kitų šalių piliečių į tokį darbą negalima priimti dėl saugumo sumetimų. Kandidatai yra patikrinami, po 2-3 mėnesių jie pradeda darbą. Situacija pagerės po konsulinio skyriaus rekonstrukcijos”, – sakė jis.

Anot V.Verbos, jau rugsėjo pradžioje turėtų prasidėti remontas. „Bus įrengti du papildomi langeliai dokumentams priduoti, atskiras pokalbių kambarys, metalo detektoriai, vaizdo kameros. Tam skirta apie milijonas litų. Šie pakeitimai susiję su būsimuoju stojimu į Šengeno erdvę”, – sakė V.Verba.

Pasak jo, rekonstrukcijos laukia ir konsulinių patalpų kituose buvusios SSRS miestuose. Pasikeitimus tikrai pajus baltarusiai: Minske esančiame konsulate priėmimo langelių nuo 7 padaugės iki 16.

Po planuojamo Lietuvos įstojimo į Šengeno erdvę Lietuvos vizos brangs. Jos gali didėti iki 60 eurų. Anot V.Verbos, Lietuva kovoja, kad būtų galima sumažinti šį mokestį. Nors iš esmės tuo labiau turėtų rūpintis pati Rusija. Iki šiol galiojo susitarimas su ES, kuris leido Rusijos piliečiams išduoti vizas už 35 eurų konsulinį mokestį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.