Atomazgos tikimasi šią savaitę

Prezidentas tęs konsultacijas su parlamentinėmis partijomis dėl naujos Vyriausybės sudarymo

Prezidentas Valdas Adamkus šiandien turėtų pratęsti pokalbius su parlamente atstovaujamų partijų vadovais dėl naujos valdančiosios koalicijos sudarymo bei keturioliktosios Vyriausybės formavimo. Prezidentūra tikisi, kad dar šią savaitę valstybės vadovas jau galės pasirašyti dekretą dėl premjero kandidatūros teikimo Seimui, nors V.Adamkus tam laiko turi dar iki kitos savaitės vidurio.

Siūlė gauti „sveikatos pažymėjimą”

Prezidentas, be kitų, šiandien turėtų bendrauti ir su didžiausios Seime Darbo partijos frakcijos vadovais, nors dar praėjusią savaitę Prezidentūroje buvo abejota, ar toks susitikimas įvyks. Darbo partija turi problemų su teisėsauga, kuri tiria galimai neskaidrų šios politinės jėgos finansavimą. Be to, nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje slapstosi savo įgaliojimus sustabdęs „darbiečių” lyderis Viktoras Uspaskichas, kuriam jau dukart buvo siųsti kvietimai į apklausas. „Kauno diena” jau rašė, kad gali būti paskelbta V.Uspaskicho paieška. Taip pat manoma, kad Darbo partijai gali būti pareikšti įtarimai kaip juridiniam asmeniui.

V.Adamkus praėjusią savaitę leido suprasti, kad „darbiečiai” pirmiausia turi išsispręsti savo problemas su teisėsauga, tik tada galėtų galvoti apie dalyvavimą naujoje valdžioje. „Jie pirmiausia turi gauti sveikatos pažymėjimą”, – pasakė Prezidentas.

Nepaisant to, trumpas valstybės vadovo susitikimas su Darbo partijos atstovais vis dėlto įvyks, nors Prezidentūra ir neslepia skeptiškos nuostatos dėl galimybės šiai partijai dalyvauti naujos valdžios piramidės statyboje.

„Darbiečiai” atlyžo

„Darbiečiai” praėjusią savaitę piktinosi, kad Prezidentas dėl naujos valdančiosios koalicijos ir Vyriausybės sudarymo konsultuojasi tik su socialdemokratais ir konservatoriais, kurie turi antrą ir trečią pagal dydį frakcijas Seime. Tačiau savaitės pabaigoje gavę pakvietimą į Prezidentūros rūmus atvykti antradienį, Darbo partijos vadovai atlyžo.

„Kiekvieną kartą nepatvirtinus premjero, viskas prasideda iš naujo. Dabar daug kas priklausys nuo Prezidento, kurio pasikeitusią poziciją jau jaučiame. Prezidentas pagaliau suprato, kad reikia kviesti visas frakcijas. Mus kviečia pirmuosius”, – teigė laikinoji Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė.

Be to, V.Adamkus turėtų bendrauti ir su vadinamosiomis mažosiomis Seimo frakcijomis – Liberalų sąjūdžio, liberalcentristų, Naujosios sąjungos (socialliberalų), Pilietinės demokratijos partijos ir valstiečių liaudininkų.

Neatmetama galimybė, kad prieš priimant sprendimą dėl naujos premjero kandidatūros Prezidentas dar kartą susitiks su socialdemokratais ir konservatoriais.

Nebūtinai socialdemokratai

Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė vakar „Kauno dienai” dar negalėjo tiksliai pasakyti, su kokia pozicija šios partijos atstovai eis pas Prezidentą. Dėl to dar bus tariamasi šiandien.

Tačiau ji leido suprasti, kad jeigu bus formuojama centro kairės mažumos Vyriausybė, nebūtinai socialdemokratams, kurie laikomi šio politinio bloko ašimi, bus deleguota teisė siūlyti savo kandidatą į premjerus. „Jie vieną sykį jau siūlė. Nepasisekė. Gal dabar tegu siūlo kas nors kitas”, – retoriškai klausė A.Staponkienė. Ji tvirtino, kad ir ekspremjerės Kazimieros Prunskienės vadovaujami valstiečiai liaudininkai turi „pakankamai daug gerų kandidatų į premjerus”.

Praėjusią savaitę socialdemokratų į premjerus siūlyta ir Prezidento pateikta laikinojo Vyriausybės vadovo Zigmanto Balčyčio kandidatūra nesurinko pakankamai balsų Seime ir buvo atmesta.

Po praėjusios savaitės V.Adamkaus pokalbių su socialdemokratais ir konservatoriais paaiškėjo, kad viena realiausių išeičių iš vyriausybinės krizės galėtų būti centro kairės, kurią sudaro socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, „pilietininkai” ir liberalcentristai, mažumos Vyriausybės sudarymas. Dešinysis centras, pirmiausia konservatoriai, netrukdytų tokią Vyriausybę suformuoti.

Vienu realiausių pretendentų į premjerus tokiu atveju laikomas laikinasis krašto apsaugos ministras, vienas socialdemokratų lyderių Gediminas Kirkilas. Tačiau socialdemokratai tvirtina dar nenusprendę, ar tikrai būtent šią kandidatūrą siūlytų Prezidentui. Jie linkę palaukti valstybės vadovo konsultacijų su visomis parlamentinėmis partijomis rezultatų.

V.Adamkus tikisi jau rytoj arba ketvirtadienį pasirašyti dekretą dėl kito kandidato į ministrus pirmininkus teikimo Seimui. Pagal Konstituciją, jis tai turi padaryti iki kitos savaitės ketvirtadienio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.