Net ir mažos sumos gali sukrauti didelį turtą

Neraštingu laikomas tas, kuris nemoka rašyti. O kaip vadiname tą, kuris nemoka, o gal nenori skaičiuoti pinigų? Mano draugai, įsirenginėjantys būstą, sako, kad tai interjero dizaineris, kuris savo kūrybines idėjas nori įgyvendinti už užsakovo pinigus. Ir didelius, labai didelius pinigus.

Didelėms sumoms esame labai dėmesingi, o mažų – nepastebime. Skaitiklis įsijungia, kai suma bent jau triženklė, o visa kita – nurašome smulkioms išlaidoms. Daug ar mažai padidės pajamos, kai bus sumažintas pajamų mokestis? Vidutiniškai 70 litų per mėnesį arba 840 litų per metus. Beveik devyni šimtai litų – pernelyg daug smulkioms išlaidoms…

Jei tų papildomų smulkių išlaidų nebūtų – kitą liepą santaupos padidėtų mažiausiai 840 litų, arba namie galėtų atsirasti dizainerio rekomenduotas šviestuvas. Tačiau greičiausiai nei viena, nei kita neįvyks, jei apie šiuos pinigus galvosime kaip apie 70 litų, o ne apie 840 litų.

Pajamos didėja ilgam

Septyniasdešimt ar devyniasdešimt litų, kuriuos mamos gauna už vaikus iki jiems sueis septyneri – nelaikome reikšminga suma, su kuria galima būtų ką nors nuveikti. Bet reikia atkreipti dėmesį į tai, kad toks pajamų padidėjimas yra nuolatinis arba bent jau ilgalaikis. Pajamų mokestį ketinama dar mažinti, vaiko amžių, kai mokamos išmokos – ilginti. Todėl tuos septyniasdešimt ar devyniasdešimt litų reikėtų dauginti iš dvylikos ir dar daugiau.

Jei nesiruošiate pirkti šviestuvo, o norėtumėte su papildomais pinigais nuveikti ką nors gera – verta ryžtis ilgam, nes tik per ilgą laiką mažos sumos padeda sukrauti didelį turtą. Skaičiuoti jau nebepakanka paprasto sudėties veiksmo: prireikia daugybos ir net kėlimo laipsniu, nes turime skaičiuoti ne tik, ką galime sutaupyti, bet ir ką iš savo santaupų gauti, – palūkanas. O per ilgą laiką – sudėtines palūkanas (palūkanas nuo palūkanų).

Investavimo aritmetika

Kuo ilgesnis kaupimo laikotarpis, tuo daugiau sukaupiame palūkanų. Jei kiekvieną mėnesį investuotume po 100 litų su vidutine šešių procentų grąža (o tai labai konservatyvi akcijų rinkų grąžos prognozė), tai po dešimties metų palūkanos sukauptą turtą padidintų trečdaliu, po dvidešimties – šimtu procentų, po trisdešimties – dviem šimtais procentų. Taigi sukaupti šimtą tūkstančių po šimtą litų per mėnesį, esant minėtai grąžai, užtektų trisdešimties metų.

Aišku, tas šimtas tūkstančių po trisdešimties metų dėl infliacijos bus vertas gerokai mažiau nei šimtas tūkstančių šiandien, todėl didėjant pajamoms, vertėtų „indeksuoti” ir investicijų įmoką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.