„Vilko vaikai” – spąstuose

Neseniai Vokietijos pasus gavusiems ir šios šalies piliečiais tapusiems trims Jurbarko ir Šakių rajono gyventojams kilo naujų problemų.

Pagal Lietuvos įstatymą, įgijus kitos valstybės pilietybę, netenkama mūsų šalies pilietybės.

Be to, nepranešusiems apie kitos šalies pilietybės įgijimą asmenims gresia tūkstantinės baudos.

67-erių Trautei Lileikienei, metais jaunesnei Irenai Petraitienei ir 74 metų Vincui Narkeliūnui naujus pasus su erelio simboliu įteikė Vokietijos ambasados Lietuvoje konsulas Peteris Herras.

„Jūs žinojote, kad esate Vokietijos vaikai, o dabar gavote tai patvirtinančius dokumentus”, – sveikino diplomatas.

Neketina grįžti į tėvynę

Batschkaus Willi, Traute Gertrud Schulz, Doros Renate Kakshies pasuose įrašyti tikrieji V.Narkeliūno, T.Lileikienės ir I.Petraitienės vardai bei pavardės.

Šiems Vokietijoje gimusiems žmonėms buvo lemta dešimtmečius praleisti mūsų šalyje.

Kai 1945 m. sovietų kariuomenė įsiveržė į Rytų Prūsiją, čia mažai liko vietinių gyventojų. Vieni pasitraukė į Vakarus, kiti buvo išžudyti.

Daug vaikų liko našlaičiai arba pasimetė nuo tėvų. Kai kurie vaikai traukė elgetauti į Lietuvą. Dalis jų buvo įvaikinta, jiems suteikti lietuviški vardai, pavardės. Dabar tokie mūsų šalyje gyvenantys žmonės vadinami „vilko vaikais”.

Tapatybę įrodžiusiems „vilko vaikams” šiuo metu grąžinami tikrieji vardai, pavardės, jie tampa Vokietijos piliečiais.

Vokietijos pasus gavę V.Narkeliūnas, I.Petraitienė, T.Lileikienė „Lietuvos rytui” sakė neketinantys išvažiuoti gyventi į Vokietiją – tik aplankysiantys tėvynę.

Privalo pranešti tarnyboms

„Dar negirdėjau, kad Lietuvoje gali būti suteikta antra pilietybė. Turbūt pagal Vokietijos įstatymą „vilko vaikai” gali atgauti šios šalies pilietybę, galbūt jiems nereikia atsisakyti kitos pilietybės, todėl ambasada davė pasus. Tačiau mūsų įstatymai kitokie”, – kalbėjo Tauragės rajono policijos komisariato migracijos poskyrio viršininkas Robertas Masolas.

Duomenų, kiek lietuvių tampa kitos šalies piliečiais, Migracijos departamentas negauna. Todėl vokiškus pasus gavę žmonės privalo apie tai pranešti migracijos tarnyboms.

„Be to, vienas žmogus negali turėti dviejų pasų skirtingomis pavardėmis”, – teigė pareigūnas.

Išsiaiškinama atsitiktinai

Kad lietuviai turi ir kitą pilietybę, neretai paaiškėja atsitiktinai.

„Prieš keletą metų vienas mūsų rajono gyventojas sukėlė muštynes. Jis buvo pametęs savo lietuvišką pasą ir policininkams pateikė kitą asmens dokumentą – Vokietijos pasą. Tik tada paaiškėjo, kad jis turi dviejų valstybių pasus”, – pasakojo R.Masolas.

Kitas atsitikimas – svetur gimęs, bet vėliau ilgai mūsų šalyje gyvenęs Kurtas V. Vokietijos pilietybę atgavo prieš penkerius metus ir išvyko gyventi į šią valstybę.

Grįžęs į Lietuvą tauragiškis sužinojo, kad neteko mūsų šalies pilietybės.

„Pagal įstatymą mūsų šalies pilietybės jis neteko nuo Vokietijos pilietybės įgijimo dienos, bet tik dabar, kai šis faktas paaiškėjo, galime tai įforminti ir išduoti leidimą nuolat gyventi mūsų šalyje”, – paaiškino R.Masolas.

Registrų centre Kurtas V. norėjo užregistruoti savo automobilį, tada paaiškėjo, kad jis – užsienietis. Nežinodamas, kad neteks Lietuvos pilietybės, vyriškis nusprendė deklaruoti gyvenamąją vietą. Tuomet pareigūnai ir paėmė jo lietuvišką pasą.

Išimtys nėra taikomos

Migracijos departamento vadovas Almantas Gavėnas „Lietuvos rytui” tvirtino, jog reikėtų nagrinėti kiekvieną konkretų atvejį, tačiau mūsų šalies įstatymai numato, kad kitos valstybės pilietybę gavę asmenys netenka Lietuvos pilietybės.

Pilietybės įstatymas numato, jog ji išsaugoma tik tuo atveju, jei lietuvių kilmės Lietuvos pilietis kitos valstybės pilietybę įgijo jau po 2003 metų sausio 1-osios.

Tačiau nelietuvių kilmės asmenims išimtys nėra taikomos. Ši įstatymo nuostata apskųsta Konstituciniam teismui.

Lietuvos pilietybės netekęs asmuo turi pasirūpinti leidimu gyventi mūsų šalyje. Susigrąžinti pilietybę jis gali kreipdamasis į prezidentą, kuris turi teisę suteikti pilietybę išimties tvarka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.