Saulėtoje saloje rūpėjo ne poilsis

Iš Kipro sugrįžo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Alvydas Packevičius bei vienas šios tarnybos pinigų plovimo skyriaus tyrėjas.

„Lietuvos ryto” žiniomis, šie pareigūnai daugiau kaip savaitę vykdė specialią užduotį.

Nors teigiama, kad Lietuvos teisėsaugininkai į Kiprą skrido dalyvauti tarptautinėje pinigų plovimo konferencijoje, šios komandiruotės pagrindinis tikslas buvo ieškoti ten įregistruotos neapmokestinamosios bendrovės „Glazovan LTD” sąsajų su Darbo partijos pirmininku Viktoru Uspaskichu.

Tarnybą sudomino publikacija

Kipre įregistruotos kompanijos reikalais FNTT pareigūnai susidomėjo po „Lietuvos ryte” išspausdintos publikacijos apie šioje valstybėje įregistruotą neapmokestinamąją bendrovę „Glazovan LTD”, siejamą su V.Uspaskichu.

Buvo teigiama, kad Kipre maždaug prieš šešerius metus įregistruota „Glazovan LTD” yra laikoma svarbiausia arba pirmine neapmokestinamąja V.Uspaskicho bendrove. Ji buvo steigiama kartu su Igoriu Malyškovu, gyvenančiu Ženevoje, taip pat jo tėvu – Maskvos vyriausybės nariu Vladimiru Malyškovu.

Buvo perkami ir politikai

Gerai informuoti asmenys tvirtina, kad didelės grynų pinigų sumos Darbo partijos lyderį pasiekdavo per „Glazovan LTD”. Jos metinė apyvarta sudarydavo 40-60 mln. JAV dolerių.

Neatmetama, kad šiais pinigais galėjo būti paperkami Seimo nariai bei vokeliuose mokami atlyginimai darbuotojams.

Per kratą V.Uspaskicho namuose Kėdainiuose pareigūnų aptikti pora milijonų litų taip pat gali būti atkeliavę iš neapmokestinamųjų bendrovių.

Buvo įtariama, kad nemažai pinigų į Kipro bendrovę kaip nelegalus verslininkų atlygis (vadinamasis „otkatas”) už pagalbą gaunant ES fondų lėšas buvo siunčiama ir iš Lietuvos.

Informaciją laiko paslaptimi

FNTT vadovai kol kas nenorėjo komentuoti Kipre vykusios specialios jų darbuotojų operacijos.

„Galiu tik patvirtinti, kad mūsų pareigūnai iš komandiruotės jau grįžo”, – tepasakė tarnybos direktoriaus pavaduotojas Valdas Grendelis.

Nekalbus buvo ir FNTT direktorius Romualdas Boreika. Jis teigė, kad surinktus duomenis reikia patikrinti.

Sieja asmeniniai kontaktai

Redakcijos duomenimis, Lietuvos pareigūnai Kipre kelis kartus buvo susitikę su šios šalies finansinius nusikaltimus tiriančios tarnybos MOKAE pinigų plovimo prevencijos skyriaus vadovais.

Su kai kuriais jų FNTT pareigūnus sieja ir geri asmeniniai kontaktai.

Prieš ketverius metus MOKAE atstovai buvo atvykę į Lietuvą. Tuomet mūsų šalies pareigūnai jiems talkino tiriant bylą, kai iš vienos Kipre buvusios „LUKoil” sąskaitos buvo pavogta 8 milijonai JAV dolerių.

FNTT tyrėjai padėjo Kipro atstovams demaskuoti šiuos pinigus pasisavinusią rusų gaują.

Pažadai rytą išgaruodavo

Per dabartinius susitikimus Kipre buvo renkama žvalgybinio pobūdžio informacija apie kompaniją „Glazovan LTD”.

Pokalbiai vyko ne tiktai oficialioje aplinkoje, bet ir prie alaus bokalo.

Nors Kipro pareigūnai be oficialiai atsiųsto teisinės pagalbos prašymo neturi teisės suteikti jokios informacijos, tačiau kai kurių dokumentų kopijas bei pinigų judėjimo schemas jie vis dėlto sutiko parodyti.

Tačiau per neoficialias derybas ne kartą pasireiškė būdingas pietiečiams bruožas – po triukšmingo vakarėlio jie prižadėdavo aukso kalnus, tačiau rytą jau daug ką užmiršdavo.

Duomenys bus analizuojami

Redakcijos duomenimis, šiuo metu iš Kipro parvežta informacija neturi jokios teisinės galios.

Dabar pareigūnai turi ją išanalizuoti ir nuspręsti, ar dėl turimos operatyvinės informacijos patvirtinimo pateikti Kiprui oficialų teisinės pagalbos prašymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.