„Gastrolės” į Strasbūrą kainuoja milijardą

Visose Europos Sąjungos valstybėse renkami gyventojų parašai, kad nebebūtų išlaidaujama rengiant Europos Parlamento plenarines sesijas Prancūzijos mieste

Įvairioms valstybėms atstovaujantys Europos Parlamento (EP) nariai inicijavo piliečių parašų rinkimo akciją, kad Europos Komisija bei Europos Vadovų Taryba išgirstų jų balsą ir neberengtų plenarinių sesijų Strasbūre (Prancūzija).

Europarlamentarai teigia, kad jiems nusibodo kartą per mėnesį keturioms dienoms vykti „gastrolių” į Strasbūrą.

Pagal galiojančią tvarką 732 EP nariai, jų padėjėjai, parlamento sekretoriatas dirba Briuselyje, tačiau 12 kartų per metus privalu plenarines sesijas rengti Strasbūre. Ten taip pat stovi atskiri EP rūmai.

„Kiekvienas valdymas turi būti efektyvus. Dabar mokesčių mokėtojų pinigai ir pastatas naudojami neefektyviai, gaišinamas Europos Parlamento darbuotojų laikas”, – LŽ sakė Lietuvos išrinktas europarlamentaras Eugenijus Gentvilas.

Brangu ir nepatogu

Pasak Gentvilo, kartą per mėnesį maždaug 4500 žmonių iš Briuselio „kraustosi” į Strasbūrą vien tam, kad ten paposėdžiautų.

Europos Komisijos duomenimis, 2004 metais šios „gastrolės” Europos Sąjungos (ES) biudžetui atsiėjo 200 mln. eurų (690 mln. litų). Dabar šios išlaidos gali siekti 300 mln. eurų (apie 1 mlrd. litų), nes į ES įstojo naujų šalių.

„Kai tenka skristi į Strasbūrą, sugaištame pusantros dienos ar net dvi. Iš Briuselio lėktuvai skraido į visas ES valstybių sostines, iš Strasbūro – gal tik į 7-8 sostines. Iš Vilniaus taip pat nėra tiesioginio reiso į Strasbūrą. Tenka skristi per Frankfurtą, Briuselį, Paryžių. Tai atima laiką”, – skundėsi Gentvilas.

Kadangi Strasbūras nėra didelis miestas, kartais kyla problemų užsisakyti viešbutį tuo metu, kai mieste vyksta EP posėdžiai. Anot europarlamentaro, kad gautum vietą norimame viešbutyje, kambarį turi užsisakyti net prieš metus.

Už išvykas į Strasbūrą politikams mokami dienpinigiai, kitiems tarnautojams padengiamos nakvynės, kelionės išlaidos, taip pat skiriama dienpinigių. „Todėl susidaro didelės sumos”, – teigė Gentvilas.

Kai Strasbūre nevyksta plenarinė sesija, rūmai stovi tušti, kartais ten rengiamos konferencijos, pasitarimai.

Simbolinė akcija

Šiuo metu ES valstybėse vyksta parašų rinkimų kampanija, kad EP posėdžiautų tik Briuselyje.

Kaip sakė Gentvilas, tikimasi surinkti milijoną piliečių parašų ir juos pateikti Europos Komisijai. Per pusantro mėnesio pavyko surinkti 647 tūkst. parašų. Prie akcijos kviečiami prisidėti ir lietuviai, tačiau jie, pasak Gentvilo, kol kas pasirašinėja vangiai. Surinkta vos 1500 gyventojų parašų. Iki liepos vidurio viliamasi surinkti visą milijoną.

Tačiau ši akcija – simbolinė. Surinkti parašai neįpareigoja nei Europos Komisijos, nei Europos Vadovų Tarybos svarstyti piliečių iškelto klausimo. Tokia piliečių iniciatyva numatyta Europos Konstitucijoje, bet šis dokumentas neratifikuotas, todėl negalioja. „Tačiau jei Komisija dabar bandytų ignoruoti milijono parašų peticiją, tai reikštų, kad tą Komisiją reikia nušluoti, nes ji pasisako prieš konstitucinę nuostatą. Nekyla abejonių, kad EK, gavusi milijoną parašų, neignoruos jų ir svarstys”, – per spaudos konferenciją samprotavo Gentvilas.

Klausimą dėl EP darbo vietos komplikuoja ir tai, kad 1992 metais buvo priimtas Edinburgo susitarimas, kuriame pasakyta, kad ne pats EP sprendžia, kur dirbti, o ES Vadovų Taryba.

Ieško alternatyvų

Kitas Lietuvoje išrinktas europarlamentaras Gintaras Didžiokas teigė iš esmės pritariąs idėjai atsisakyti posėdžiavimo Strasbūre, bet jis mano, kad derybos dėl to truks dar ne vienus metus.

Pasak jo, apsisprendimui įtakos turės daug politinių dalykų, pavyzdžiui, net Prancūzijoje vyksiantys rinkimai. Mat EP posėdžiai Strasbūre gerokai papildo ir miesto, ir šalies biudžetą.

Kadangi rugpjūtį europarlamentarai išeina atostogų, prancūzai reikalauja už tai „atidirbti” rugsėjį – tą mėnesį surengti ne vieną, o dvi plenarines sesijas.

Anot Didžioko, dalis Prancūzijos politikų neprieštarauja, kad būtų atsisakyta komandiruočių į Strasbūrą. Tačiau ieškoma alternatyvos – ką EP rūmuose būtų galima įkurti. Vienas svarstomų variantų – Europos technologijų ir inovacijų instituto steigimas. Gentvilo teigimu, svarstoma ir galimybė, kad Strasbūrui būtų galima pasiūlyti keturis kartus per metus rengti Europos Vadovų Tarybos susitikimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.