Misijos dalyviai – jau gimtinėje

„Kaip gerai, kad dabar ne pokaris”, – džiaugėsi vakar į Lietuvą sugrįžę keliautojai, aplankę lietuvių tremties vietas Rusijos Irkutsko srityje

Pirmasis žygio „Misija Sibiras 2006” etapas pasibaigė. Per dvylikos dienų kelionę į Irkutsko sritį, kurią surengė Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), keletas Vilniaus aukštųjų mokyklų studentų, vadovaujami lietuvių tremties vietų tyrinėtojo, tremtinių visuomeninės bendrijos „Lemtis” Mažeikių skyriaus pirmininko Gintauto Aleknos, sutvarkė mirusių tremtinių kapus Zimos miesto, Centrinio Chazano gyvenvietės, Kordono, 52 kvartalo ir Bolšaja Rečka kaimų kapinėse, bendravo su dar gyvais tremtiniais bei jų palikuonimis.

„Parvežiau gyvus ir sveikus – nė vieno nesudraskė meška, nė vienas nepaklydo, nenugarmėjo šlaitu į Baikalo ežero vandenis”, – juokavo Vilniaus geležinkelio stotyje ekspedicijos vadovas Alekna. Vis dėlto išvargę merginų ir vaikinų veidai, vabzdžių sukandžiotos rankos ir kojos rodė, kad žygis nebuvo lengvas. Išsekino didžiąją misijos Sibire dalį pliaupęs lietus, sutrukdęs pasiekti ypač atokiose taigos vietose esančias kapines. Tik paskutiniąsias dvi viešnagės Sibire dienas švietė saulė.

„Pamatę, jog lietuvių kapai prižiūrimi, rusai galbūt nesunaikins jose lietuviškų kryžių ir nelaidos saviškių tose vietose”, – svarstė LiJOT atstovas šioje ekspedicijoje Šarūnas Frolenka.

Žygeivius sujaudino mūsų tėvynainių – Irkutsko srityje likusių tremtinių ir jų palikuonių gerumas. Lietuvių tremtinių Irkutsko srityje bendrija „Švyturys” ir tremtinių jaunimo centras „Aidas” padėjo žygeiviams pasiekti lietuvių kapines taigoje bei dar gyvus senuosius tremtinius, lydėjo mūsų pasiuntinius, vaišino juos ir net ginklu saugojo nuo meškų ir chuliganų.

Vis retėjantys lietuviški kryžiai tremties vietose rodo, kad tokios ekspedicijos yra ne tik būtinos, bet ir reikia skubėti. Todėl LiJOT po poros savaičių palydės į analogišką ekspediciją Krasnojarsko krašte dar vieną jaunuolių grupę. Vėliau jaunuoliai aplankys lietuvių tremties vietas Komijos, Tomsko, Permės, Tiumenės srityse. Iš viso šią vasarą bus surengtos 4 LiJOT ekspedicijos į Sibirą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.