Žodžiai – sau, faktai – sau

Vakar Seimo Antikorupcijos komisija pritarė darbo grupės galimoms korupcijos apraiškoms sveikatos priežiūros sistemoje tirti išvadoms. Tačiau posėdis pasisuko netikėta linkme – Kauno onkologijos ligoninės pacientų atstovai pateikė 44,4 tūkst. parašų, kuriais protestuojama prieš šios gydymo įstaigos prijungimą prie Kauno klinikų.

Vakar paaiškėjo ir tai, kad Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Juozas Pundzius sakė netiesą, neva jis atsisako Chirurgijos klinikos vadovo posto.

Nepanoro paaiškinti

KMUK generalinis direktorius prof. J.Pundzius jo veiklą tiriantiems pareigūnams sakė, kad Klinikose atsisako Chirurgijos klinikos vadovo pareigų, kurios kelia pavaldumo sau pačiam problemų. Tačiau vakar Klinikų interneto tinklalapyje vis dar buvo skelbiama, kad J.Pundzius yra Chirurgijos klinikos vadovas, o pačiose Klinikose ant Chirurgijos klinikos vadovo durų tebėra lentelė: „Prof. Juozas Pundzius”.

Nuėjus pas J.Pundzių pasiteirauti, ar jis užima Chirurgijos klinikos vadovo postą, toks domėjimasis pasibaigė ganėtinai komiškai. Sekretorė informavo, kad direktorius posėdžiauja, todėl pasiūlė palaukti. Pasibaigus posėdžiui, iš J.Pundziaus kabineto išėję du vyrai pasakė, kad „direktorius jau išvažiavo”. Pasiteiravus, ar kabinete yra kitos durys, pro kurias vadovas galėtų nepastebėtas pasišalinti, sekretorė atsakė: „Direktorius turi daug kelių”.

Nuo posto nenusišalino

Tačiau aiškėja, kodėl J.Pundzius vengė susitikimo su spauda. Pasirodo, jis vis dar tebėra Chirurgijos klinikos vadovas ir apie tai byloja gegužės 19 d. Kauno medicinos universiteto senato nutarimas. „Dalį savo, kaip Chirurgijos klinikos vadovo administracinių funkcijų, J.Pundzius delegavo chirurgui Giedriui Barauskui, bet oficialiai nuo šio posto nenusišalino”, – pripažino KMU rektorius Remigijus Žaliūnas. Jis pažymėjo, kad KMU prorektoriaus ir Chirurgijos klinikos vadovo pareigos yra neetatinės, o J.Pundzius universitete profesoriaus pareigas eina 0,25 etato krūviu.

„Sakyti netiesą yra sakyti netiesą, ką daugiau galima būtų komentuoti”, – „Kauno dienai” sakė VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Paklausta, ką darytų panašioje situacijoje, J.Petkevičienė ilgai atsakymo neieškojo. „Jis yra nuostabus chirurgas, todėl jo vietoje jau seniai būčiau atsisakiusi visų administracinių pareigų ir gydyčiau žmones”, – neabejojo VTEK pirmininkė.

Be kita ko, VTEK vis dar tiria, ar Kauno klinikų vadovas nepažeidė tarnybinės etikos į tarnybines keliones veždamasis ir savo žmoną.

Atnešė dešimtis tūkstančių parašų

Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvauti buvo pakviesti Kauno onkologijos ligoninės pacientų ir darbuotojų atstovai: buvęs ligoninės vadovas Feliksas Markuckas, Lietuvos laringektomuotų asmenų draugijos „Naujas balsas” prezidentas Alfredas Jankūnas, krūties vėžiu sergančių moterų draugijos „Alma” prezidentė Regina Malžinskienė. Jie atvyko nešini didžiule dėže, į kurią buvo sukrauti 44,4 tūkst. parašų, protestuojančių prieš ligoninės prijungimą.

Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavęs sveikatos apsaugos viceministras Rimantas Šadžius kaip visuomet sublizgėjo šmaikščia, tačiau demagogijos pilna kalba. „Įspūdinga”, – ištarė jis, žvelgdamas į milžiniško storio 5 aplankus, į kuriuos sugulė per kelis mėnesius darbo grupės sukaupta medžiaga ir dokumentai. „Bet svarbu ne tik kiekis, bet ir tai, kas juose yra”, – pridūrė viceministras.

Naudojo visas įmanomas galias

„Mes nesigilinome į medicininę pusę, tikslinga ar netikslinga buvo sujungti šias įstaigas. Bet žmonės, ligoniai sako, kad paslaugos nuo jų nutolo. Kita pusė (KMUK ir Sveikatos apsaugos ministerija) choru šaukia, kad onkologinė pagalba pagerėjo. Tačiau surinkta beveik 50 tūkst. parašų – pacientų, darbuotojų, visuomenės atstovų. Ar mes galime juos ignoruoti?” – svarstė parlamentaras R.J.Dagys.

Pasak jo, išryškėjusi Onkologijos ligoninės integracijos į Klinikas schema parodė, kad KMUK vadovas J.Pundzius galėjo daryti įtaką sprendimams dėl savo rankose sutelktų galių.

Praėjusią savaitę Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino, kad Klinikų vadovas kėlė grėsmę viešajam interesui užimdamas net aštuonerias pareigas.

„Akivaizdu, kad KMUK veikė tikslingai, siekdama prisijungti Onkologijos ligoninę. Tam buvo naudojamos visos įmanomos galios”, – dalijosi įtarimais R.Dagys.

Siūlys svarstyti iš naujo

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Petras Baguška informavo, kad posėdžio išvakarėse gauti dokumentai iš sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos ir Kauno medicinos universiteto rektoriaus Remigijaus Žaliūno, apie tai, kaip gimė ir toliau rutuliojosi idėja sujungti Onkologijos ligoninę ir KMUK. P.Baguškos teigimu, jie ne tik nepaneigė įtarimų bei abejonių, kad šiame procese galėjo būti ir pažeidimų, ir piktnaudžiavimo, bet juos dar labiau sustiprino.

Komisijos narys Jurgis Razma paragino komisiją suformuoti atskirą nuomonę dėl Onkologijos ligoninės integracijos į KMUK. P.Baguška pritarė šiam siūlymui, motyvuodamas, kad būtina atsižvelgti į 44 tūkstančius pacientų parašų. Jį palaikė komisijos narė N.Steiblienė, kurios mama mirė nuo onkologinės ligos nesulaukusi profesionalios pagalbos iš Panevėžio medikų, mieste buvo sunaikinta specializuota onkologinė pagalba.

Susilaikius tik vienam komisijos nariui, Antikorupcijos komisija nubalsavo už tai, kad Vyriausybei būtų pasiūlyta iš naujo apsvarstyti Kauno onkologijos ligoninės prijungimą prie KMUK. Tad paskutinį tašką gali padėti Vyriausybės sprendimu pasamdyti nepriklausomi ekspertai. Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą konkursą šiam darbui laimėjo viešoji įstaiga „Sveikatos priežiūros vertinimo nepriklausoma agentūra”. Kaip informavo agentūros vadovė Danguolė Jankauskienė, vyksta pasirengimas, o išvadų galima tikėtis rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.