Teisingumas amerikietiškai

Dabar daug kalbama apie atsakomybės už vairavimą neblaiviam sugriežtinimą. Be kitų priemonių, siūlomi gana radikalūs žingsniai – mažinti leistiną alkoholio kiekio ribą vairuotojams, griežtinti atsakomybę už pakartotiną vairavimą neblaiviam ir neturint vairuotojo pažymėjimo. Už tokį pažeidimą siūloma netgi konfiskuoti pažeidėjų automobilius ir parduoti juos aukcione. Tačiau yra ir kita nuomonė – esą šitoks radikalumas pažeidžia žmogaus teises.

O kaip kovojama su girtavimu prie vairo demokratijos citadelėje – Jungtinėse Amerikos Valstijose? Apie tai „Trasai” rašo konsultacinės firmos savininkas, advokatas, kuris specializuojasi ir kelių eismo bylose.

Prie vairo verčiau negerti

Girtavimas prie vairo – paplitęs reiškinys ir Jungtinėse Valstijose. Taip pat ir Kolorado valstijoje, kur gyvenu ir dirbu apie 20 metų.

Trumpai susipažinus su siūlymais „griežtinti” vairuotojų atsakomybę už vairavimą išgėrus Lietuvoje, iš karto krinta į akis liberalūs jūsiškiai įstatymai ir palyginti negriežta atsakomybė už jų pažeidimą. Įspūdingos tik baudos Lietuvoje, bet turint omenyje tai, kad anaiptol ne visi teikiasi jas sumokėti, ir ši profilaktikos priemonė netenka veiksmingumo.

Amerikoje vairavimas neblaiviam – labai rimtas pažeidimas. Atsižvelgiant į pažeidėjo būklę, autoįvykio pasekmes ir pan., tokio vairavimo pasekmės gali būti įvairios. Tačiau, neduok Dieve, jeigu teisėjas neapsiribos administracine bauda ir paskelbs nuosprendį už vairavimą išgėrus. O tai – visiškai realus dalykas. Tokiu atveju kriminalinis šleifas kabos ant jūsų iki gyvenimo pabaigos. Tokiam pažeidėjui kyla problemų įsidarbinant, gaunant kreditą banke (kaip žinoma, dauguma žmonių Jungtinėse valstijose gyvena „kreditan”), jums reikės apsidrausti kita draudimo rūšimi. Vadinasi, kils, ir labai stipriai, draudimas. Dar reikia pridėti advokato, teismines išlaidas. Amerikiečių įstatymai – labai painūs ir sudėtingi. Todėl pažeidėjui būtina turėti kompetentingą atstovą teisme. Ir būtent patyrusį nagrinėjant tokio pobūdžio bylas. Juk norint pasirengti stipriai gynybai, reikia daug darbo, o prieš pažeidėją stovi visa valstija, turinti neribotus finansinius ir teisinius išteklius.

Taigi kalbama apie nuostolius, siekiančius nuo kelių iki keliolikos tūkstančių dolerių. Ir tai tik tuo atveju, jei vairavimas išgėrus nesukėlė jokių kitų skaudžių pasekmių ar didesnių materialinių nuostolių. Priešingu atveju teks sumokėti astronominius civilinius ieškinius, taip pat išties ilgam sėsti į kalėjimą, jeigu kitas asmuo nukentėjo per avariją, sukeltą neblaivaus vairuotojo. Žodžiu, visas gyvenimas gali apvirsti aukštyn kojom.

Griežta, bet teisinga

Amerika – biurokratinė valstybė. Ypač tai akivaizdu teisės srityje. Neįvykdžius, atrodytų, „nereikšmingos” smulkmenos, kurios reikalauja įstatymas, galima sulaukti iš pirmo žvilgsnio neadekvačių pasekmių.

Antai, jeigu asmuo per 7 dienas nepraneša į Automobilių transporto departamentą (DMV) apie tai, kad buvo sulaikytas neblaivus ir teisme bus nagrinėjama jo byla, ir negauna laikinojo vairuotojo pažymėjimo, jis netenka teisės vairuoti transporto priemonę vienus metus, neatsižvelgiant į teisėjo sprendimą.

Apskritai Amerikoje geriau nepakliūti vairuojant išgėrus. Nors sankcijos įvairiose valstijose palyginti nėra didelės – už pirmą kartą baudžiama nuo 390 iki 1000 dolerių, pusmečiui netenkama teisės vairuoti automobilį, taip teks praleisti už grotų nuo dviejų parų iki pusmečio. O ir papildomos nuobaudos tikrai kainuoja. Kaip minėjau, draudimas tokiam asmeniui yra kur kas didesnis, teks įvykdyti specialią licencijuotą programą, kainuos ir vairuotojo pažymėjimo perlaikymo egzaminas ir t.t. Tačiau jeigu asmuo per 7 metus pakliūna išgėręs antrą kartą – joks teisėjas tokio nepagailės ir „aptarnaus” pagal visą programą. Tai reiškia teisių netekimas dvejiems metams, 1000 dolerių bauda, kalėjimas iki vienų metų, automobilio konfiskavimas metams, įvairios programos ir kiti „malonumai”. Nekalbant apie trečią kartą. Tada jūs netenkate vairuotojo pažymėjimo iki trejų metų, teks sumokėti 1000 dolerių baudą, metams konfiskuojamas jūsų automobilis (papildomai teks mokėti nemažus pinigus už automobilio saugojimą) ir, kas baisiausia, jums teks praleisti už grotų iki dvejų metų.

Netgi už paprastą vairavimą neturint vairuotojo pažymėjimo (jeigu jis paimtas už vairavimą išgėrus), pažeidėjas baudžiamas mažiausiai 30 dienų laisvės atėmimo ir nemenka bauda, kuri atskirose valstijose gali siekti iki 10 tūkstančių dolerių.

Dar blogiau, jeigu kuris nors drąsuolis nusprendžia nenueiti į teismą. Tokiu atveju teisėjas priims sprendimą apie laisvės atėmimą ir skirs dar didesnę baudą bei užstatą.

Taigi amerikietiškoji Temidė yra griežta, bet pas mus niekas neabejoja jos teisingumu, netgi pažeidėjai. Ir juo labiau nemano, kad toks griežtumas varžo kieno nors teises.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.