Paskutinis sužadėtinių išbandymas – kursai

Vestuvės linksma šventė tik svečiams, o patiems jaunavedžiams iki svarbiausios gyvenimo šventės tenka susidurti su galybe formalumų. Bažnyčia taip pat reikalauja savo dalies – sužadėtiniams reikia lankyti privalomus pasiruošimo santuokai kursus.

Be kursų – nevalia

Tuoktis norintiems įsimylėjėliams reikia pažymėjimo, kad jie žino, į kokią balą brenda, ir yra tvirtai apsisprendę.

Pasiruošimo santuokai kursų tikslas – suteikti progą sužadėtiniams stabtelėti ir pagalvoti, ar jie tikrai pasiruošę iki gyvos galvos prisiimti laukiančius įsipareigojimus ir ar abu vienodai supranta, kas yra santuoka.

Klaipėdos šeimos centre pasiruošimo santuokai kursai vyksta kartą per savaitę.

Vienos paskaitos trukmė – valanda arba pusantros. Pora kursus baigia per mėnesį.

Pasak šeimos centro vadovės Astos Gliožienės, išsisukti nuo paskaitų klaipėdiečiai negali. Tie, kas praleidžia paskaitą, turi susitarti dėl individualių susitikimų. Tik išklausius visą keturių paskaitų ciklą, gaunamas pažymėjimas, būtinas bažnytinei santuokai.

Anot šeimos centro vadovės, kai kur rajonuose laikas, skirtas kursams, kartais sutrumpinamas. Tačiau Klaipėdoje stengiamasi išnaudoti kiekvieną minutę.

Pasiruošimo santuokai kursai – mokami. Anksčiau jų kaina porai siekdavo 20 litų, dabar sužadėtiniai turi sumokėti 50 litų. Kursų kaina kilo, nes mažėja šeimos centro rėmėjų.

Vertina įvairiai

Patys sutuoktiniai kursus vertina įvairiai.

Kai jie išklauso paskaitų ciklo, paprašoma anketose išsakyti savo nuomonę. Dauguma teigia, kad kursai buvo naudingi ir įdomūs.

Tačiau yra ir tokių porų, kurios tikina veltui sugaišusios laiką ar neišgirdusios nieko naujo. Kartais sužadėtiniai vertina vien tai, kad galėjo išklausyti paskaitą kartu.

A.Gliožienė teigė pastebėjusi įdomią tendenciją.

Kuo trumpiau būsimi jaunavedžiai draugauja, tuo sužadėtiniai teigia geriau pažįstantys vienas kitą. Pasitaiko ir tokių porų, kurios prieš nutardamos tuoktis būna bendravusios tik tris mėnesius.

Kuo pora ilgiau pažįstama prieš santuoką ir kuo vyresni sutuoktiniai, tuo rimčiau žiūrima į pasiruošimo vedybiniam gyvenimui kursus.

Vyresni žmonės jau turi nemažą gyvenimiškos patirties bagažą ir žino, kad santuokinis gyvenimas bus ne vien meilūs pasivaikščiojimai mėnesienoje.

Naudinga informacija

Pasiruošimo santuokai kursai yra padalinti į keturių paskaitų ciklą: „Šeima psichologiniu požiūriu”, „Kaip išsaugoti šeimą”, „Natūralus šeimos planavimas”, „Santuokos sakramentas”.

Paskaitas pagal temas veda psichologė, socialinė darbuotoja, gydytoja arba akušerė ir kunigas.

Pasak A.Gliožienės, stengiamasi pateikti ne tik teorinės medžiagos, bet dalijamasi ir gyvenimiška patirtimi, rengiamos diskusijos.

Didelis dėmesys skiriamas paaiškinti civilinės ir bažnytinės santuokos skirtumus.

Siekiama, kad būsimi sutuoktiniai suvoktų, ko jie tikisi iš vedybų ir kaip abu jas supranta.

Padedama jiems išsiaiškinti, ar jaunavedžiai vienas kitą išties myli, ar yra tik spontaniškai įsimylėję ir dėl to skuba prie altoriaus.

Šeimos centro vadovės duomenimis, pačių sutuoktinių pageidavimu žadama paskaitų ciklą praplėsti įtraukiant paskaitą apie vaikų auklėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.