Patalpų kaina – pagal įmonės poreikius

Lietuvoje biuro patalpas verslininkai paprastai nuomojasi, o jų pasirinkimas priklauso nuo finansinių galimybių ir įmonės veiklos pobūdžio. Pradedantieji verslininkai turėtų įvertinti įmonės poreikius, kad, viena vertus, nešvaistytų pinigų veltui, kita vertus – nesigadintų įvaizdžio.

Kalbant apie komercines patalpas galima prisiminti patarlę: „Pagal rūbą sutinka, pagal protą palydi”. Įmonės biuras nulemia pirmą partnerių bei klientų įspūdį apie įmonės galimybes, patikimumą, jos vadovą. Nepaisant pirmo įspūdžio, visuomet įvertinamas įmonės dislokacijos vietos patogumas – pageidautina, kad biuras būtų lengvai pasiekiamas, kad būtų kur pasistatyti automobilį ir grįžus jame rasti, ką palikai.

Nieko keisto, kad dauguma verslininkų svajoja įsikurti miesto centre, specialiai verslui orientuotoje teritorijoje ar senamiestyje – be visų pliusų, tai ir puiki reklama įmonei, mat pro biurą garantuotai plauks solidūs potencialių klientų srautai. Žinoma, realiai komercinių patalpų pasirinkimą lemia finansinės galimybės, o jos gali būti menkesnės nei pradedančio verslininko užmojai.

Specializuota paslauga

Pasak nekilnojamojo turto agentūros „Ober Haus” vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovo Sauliaus Vagonio, Lietuvoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių komercines patalpas verslininkai dažniausiai nuomojasi. Pirmiausia – palyginti ne tiek daug įmonių išgali pirkti nekilnojamojo turto. Be to, paklausa daug didesnė už pasiūlą, nes komercines patalpas nedaug kas nori parduoti, mat jų nuomojimas atneša neblogą pelną.

Verslininkai gali patys ieškotis patalpų biurui per draugus, pažįstamus ar reklaminiuose skelbimuose. Tačiau daugelis linkę naudotis tarpininkaujančių agentūrų paslaugomis. Nekilnojamojo turto prekyba bei nuoma besiverčiančių įmonių netrūksta, jos turi dideles duomenų bazes, todėl verslininkai nesukdami galvų ir negaišdami brangaus laiko gali surasti tinkamas patalpas per gan trumpą laiką. Juo labiau kad paslauga ieškančiajam dažniausiai nieko nekainuoja. „Dauguma agentūrų komisinius ima iš patalpų savininkų. Verslininkas kreipiasi į mus su savo pageidavimais, išsirenka ką nors iš mūsų siūlomų variantų, pasirašo sutartį su patalpų savininku, o mums jis nieko neskolingas”, – sakė agentūros „Invalda Real Estate” atstovas Mindaugas Šimkus. Tiesa, mažų miestų verslininkai patalpų dažniausiai ieškosi patys, nes agentūroms nekilnojamojo turto rinka pernelyg maža.

Kainos įvairios

Vagonis pasakojo, kad verslininkai, ieškantys patalpų biurui, turi labai įvairių pageidavimų, o šie priklauso nuo konkrečios įmonės veiklos. „Smulkesnieji dažniausiai renkasi pagal kainą. Tačiau visiems svarbus plotas, nes planuojamas tam tikras darbo vietų skaičius biure. Svarbu, kiek mašinų galima pasistatyti prie biuro. Jei veikla susijusi su klientų aptarnavimu, itin aktualu, kad biurą būtų lengva surasti, kad jis būtų pastebimas, kad įėjimas būtų atskiras. Pavyzdžiui, IT kompanijoms vieta nėra taip svarbu, nes biurą mato ir jame lankosi tik darbuotojai”, – sakė Vagonis. Jis teigė, kad mažesniuosiuose miestuose, tokiuose kaip Šiauliai, Alytus ar Marijampolė, modernių patalpų biurams nedaug, o prestižiškiausiose patalpos paprastai įsikuria didelių įmonių filialai, advokatų kontoros.

Kalbant apie kainas – kiekviename mieste jos skirtingos ir nė vienas miestas nepralenks sostinės. Pasak Šimkaus, Vilniuje ekonominės klasės ne itin modernių biuro patalpų nuoma kainuoja apie 30-40 litų už kvadratinį metrą. Prabangių patalpų įkainiai prasideda nuo 60 litų už kvadratinį metrą. „Ober Haus” Šiaulių skyriaus vadovas Linas Juozaitis sakė, kad neprastas, sutvarkytas biuras šiame mieste kainuoja iki 35 litų. Tačiau mažesniuose miestuose, anot specialistų, nedidelė biuro patalpų paklausa bei pasiūla. Vis dėlto kainos ten taip pat nemažos. Pavyzdžiui, Alytuje kvadratinio metro nuomos kaina gali siekti ir 70 litų.

Mažiausiai išlaidų

Dideliu kapitalu pasigirti negalintys pradedantieji verslininkai gali griebti verslo inkubatorių ištiestą pagalbos ranką. Verslo inkubatorių tikslas – globoti perspektyvias, bet dar labai mažas ir silpnas įmones, jas paauginti, kol galės pačios išgyventi bei konkuruoti rinkoje. Todėl, be įvairiausių mokymų ir konsultacijų, verslo inkubatoriai pradedantiesiems verslininkams lengvatinėmis sąlygomis išnuomoja patalpas.

Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros agentūra informuoja, kad kiekviena savivaldybė sudaro ir skelbia sąrašus negyvenamų laisvų patalpų, kurias gali išnuomoti pigiau nei privatūs nekilnojamojo turto savininkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.