Taupūs ligoniai pasijuto mulkinami

Pastaruoju metu ant vaistinių durų ar langų atsiradę skelbimai apie dideles nuolaidas kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių priemokoms ligoniams sukėlė prieštaringus jausmus.

Iš pradžių nudžiugę žmonės vėliau į vaistininkų pažadus ėmė žiūrėti įtariai. Ligoniai patyrė, kad dabar tenka primokėti tiek pat, kaip ir tuo metu, kai nebuvo nuolaidų akcijos.

„Eurofarmacijos” vaistinė skelbia, kad birželio mėnesį visų kompensuojamųjų vaistų priemokai taiko net 50 procentų nuolaidą, tačiau man tokios nuolaidos nesuteikė”, – „Panevėžio rytui” skundėsi panevėžietė Aleksandra Vilkienė.

Ši moteris – ne vienintelė, pasijutusi mulkinama.

Į redakciją pastaruoju metu dažnai ateina kompensuojamųjų vaistų knygelėmis ir čekiais nešini pensinio amžiaus ligoniai.

Žmonės teigia įtariantys, kad vaistinės, siekdamos pritraukti daugiau klientų, naudoja kainodaros triukus. Tačiau farmacininkai tokius kaltinimus kategoriškai atmeta.

Sumokėjo tiek pat

A.Vilkienei gydytojai yra ne kartą išrašę medrolį. Pacientei vaisto kainos priemoka kompensuojama 80 procentų. Moteris šį medikamentą pirkdavo skirtingose vaistinėse, tarp jų – ir „Eurofarmacijos”. Priemoka, pasak jos, svyruodavusi tarp 8-10 litų.

Sužinojusi, kad birželio mėnesį „Eurofarmacijos” vaistinės visų valstybės kompensuojamų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių priemokoms taiko 50 procentų nuolaidą, A.Vilkienė apsiskaičiavo turėsianti primokėti maždaug 4 litus.

Tačiau iš vaistinės ji grįžo nusivylusi, nes primokėti teko daugiau kaip 8 litus.

„Ant čekio nurodyta, kad priemoka už vaistą yra 17,45 lito. Išeina, kad vaistinė pritaikė 50 procentų nuolaidą.

Bet aš anksčiau, kai 50 procentų nuolaidų akcijos dar nebuvo, taip pat primokėdavau ne 17,45 lito, o maždaug 8-10 litų.

Ar tik, siekdama pritraukti daugiau klientų, vaistinė negudrauja – padidina priemoką, o paskui taiko didesnę nuolaidą?” – svarstė A.Vilkienė.

Pasak moters, finansiškai ji nenukentėjo, bet nenorėtų būti vedžiojama už nosies.

Priemokų didinti negali

„Eurofarmacijos” vaistinės Ukmergės gatvėje, parduotuvėje „Maxima”, kurioje A.Vilkienė pirko vaistus, darbuotojai atsisakė ką nors „Panevėžio rytui” komentuoti, motyvuodami tuo, kad tai daryti jiems draudžia bendrovės valdžia, ir pasiūlė kreiptis į Panevėžio regiono vadovę Dianą Masiliūnienę.

Ši taip pat pareiškė negalinti nieko aiškinti ir nusiuntė pas bendrovės komunikacijos vadybininkę Liną Liepytę.

L.Liepytė tikino, jog A.Vilkienės nuogąstavimai, kad vaistinė kažkokiu būdu gudrauja, yra visiškai nepagrįsti. Pasak vadybininkės, vaistinės neturi teisės didinti kompensuojamųjų vaistų priemokų, jas gali tik mažinti, tai ir daro.

Kompensuojamųjų vaistų maksimalias priemokas nustato valstybė.

Pavyzdžiui, priemoka už 100 tablečių 4 mg medrolio, kurį pirko A.Vilkienė, jei kompensuojama 100 procentų bazinės kainos, yra 14,78 lito, jei kompensuojama 90 procentų – 16,12 lito, jei 80 procentų – 17,45 lito, jei 50 procentų – 21,47 lito.

Pasak L.Liepytės, vaistinė priemokai už medrolį pritaikė 50 procentų nuolaidą, kaip ir skelbia akcijoje, t.y. 17,45 lito padalino per pusę.

Taikoma nevienoda nuolaida

Paklausta, kodėl anksčiau, kai dar nebuvo nuolaidų akcijos, A.Vilkienė irgi primokėjo tik 8 litus, L.Liepytė sakė, kad galbūt vaistinė šio vaisto priemokai jau tada taikė 50 procentų nuolaidą.

Pasak jos, „Eurofarmacijos” vaistinės jau seniai taiko nuolaidas kompensuojamųjų vaistų priemokoms. Vienų vaistų priemokai buvo taikoma didesnė, kitų – mažesnė nuolaida.

„O birželį visų kompensuojamųjų vaistų priemokai taikoma 50 procentų nuolaida. Jokios gudrybės ar apgaulės čia tikrai nėra. Tiesiog stengiamės, kad ligoniai galėtų pigiau įsigyti vaistų”, – tikino pašnekovė.

Reikia aplėkti vaistines

Farmacijos departamento direktorius Linas Mažeika „Panevėžio rytui” patvirtino, kad vaistinės neturi teisės didinti valstybės nustatytų priemokų už kompensuojamuosius vaistus.

„Jos gali mažinti tiek procentų, kiek išgali. Todėl vienoje vaistinėje už tą patį kompensuojamąjį vaistą gali tekti primokėti daugiau, kitoje – mažiau.

Kadangi įstatymai leidžia vaistinėms mažinti kompensuojamųjų vaistų priemoką, Farmacijos departamentas negali reikalauti, kad visose vaistinėse ji būtų vienoda”, – aiškino direktorius.

Laiko turintiems taupesniems ligoniams lieka tik apibėgti kuo daugiau vaistinių ir išsiaiškinti, kurioje mažiausia priemoka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.