Rengiamasi mažumos Vyriausybės variantui

Kandidatas į premjerus nemato galimybės naujajame ministrų kabinete dirbti Darbo partijos atstovams

Šiandien apie vidurdienį turėtų paaiškėti, ar Zigmantas Balčytis taps naujuoju Ministru Pirmininku ir formuos keturioliktąją Vyriausybę. Seimas balsuos dėl to, ar pritarti Prezidento teikiamai premjero kandidatūrai.

Socialdemokratai, kurių vienas lyderių yra laikinasis Vyriausybės vadovas Z.Balčytis, reiškia atsargų optimizmą dėl balsavimo baigties. Tačiau pripažįstama, kad jam teks sudaryti ir vadovauti mažumos Vyriausybei, į kurią nenorima leisti skandalų purtomų „darbiečių”. Toks ministrų kabinetas gali būti neilgalaikis.

Tikisi dar 20 balsų

Balsavimo dėl Ministro Pirmininko kandidatūros išvakarėse kairiojo centro bloką subūrę socialdemokratai demonstravo atsargų pasitikėjimą savo jėgomis ir aiškino, kad Z.Balčytį turėtų paremti daugiau nei 70 parlamentarų. Pačiame socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, Pilietinės demokratijos partijos ir liberalcentristų bloke tėra 53 Seimo nariai.

„Kandidato susitikimai su įvairiomis Seimo frakcijomis buvo pakankamai geranoriški. Jie rodo, kad, be tų 53 formalių balsų, kuriuos esame užsitikrinę, galime tikėtis, kad dar apie 20 Seimo narių galėtų paremti mūsų kandidatą”, – sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Tačiau ir jis, ir kiti socialdemokratų atstovai nuolat pabrėžia, kad yra rengiamasi ir blogiausiam scenarijui, jeigu Seimas atmestų kandidatą į premjerus arba nepatvirtintų naujai sudarytosios Vyriausybės programos. „Man ganėtinai neramu, kad gali būti ir kitaip”, – žurnalistams prasitarė vienas socialdemokratų derybininkų, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

Situaciją socialdemokratai aptarė vakar vakare įvykusiame partijos prezidiumo posėdyje. Bandant užsitikrinti kuo platesnį parlamentarų palaikymą, šiandien bus siūloma dėl Z.Balčyčio kandidatūros balsuoti slaptai, taip tikintis, kad netgi kai kurie opozicijos atstovai balsuos už.

Prezidentas laukia balsavimo baigties

Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad balsavimas Seime dėl socialdemokratų kandidato į premjerus parodys, kiek verti jų tikinimai dėl pasirengimo suformuoti valdančiąją daugumą. Tai žurnalistams vakar sakė šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Jos teigimu, socialdemokratai ėmėsi atsakomybės formuoti naują Vyriausybę ir garantavo, kad Seimo dauguma palaikys jų kandidatą į premjerus. Pasak atstovės spaudai, socialdemokratų derybininkai užtikrino Prezidentą turėsiantys Seime 80 balsų palaikymą. „Balsavimas dėl premjero ir parodys, ko verti šie žodžiai”, – pabrėžė R.Grumadaitė.

Jos teigimu, aiškėjanti padėtis rodo, kad Prezidento iniciatyva suburti socialdemokratus ir konservatorius į koaliciją, kuri sugebėtų atkurti visuomenės pasitikėjimą ir dirbti valstybės naudai, „buvo reikalinga ir naudinga Lietuvai”.

Slaptai vilioja „darbiečius”

Socialdemokratai tikina, kad Prezidentui kalbėję tik apie galimybę suformuoti maždaug 80 Seimo narių daugumą. „Mes Prezidentui sakėme, kad stengsimės pritraukti į savo pusę kuo daugiau parlamentarų, kurie remtų naujos Vyriausybės programą”, – sakė Z.Balčytis. Todėl socialdemokratai nesijaučia apgavę Prezidento.

Bet dabar socialdemokratai jau prabilo apie mažumos Vyriausybę, kurioje nebūtų didžiausios Seime Darbo partijos atstovų. Problemų su teisėsauga turinčiai partijai rekomenduojama pirmiausia „apsivalyti”, tik paskui pretenduoti į realų dalyvavimą valdžioje. „Mes šiuo metu negalime pasirašyti susitarimo ir įtraukti Darbo partijos į mūsų koaliciją. Bet jeigu „darbiečiai” priimtų ryžtingus sprendimus, išsirinktų naują vadovybę, tie partiečiai, kurie neturi susikirtimų su įstatymais, yra laukiami paremti naująją daugumą ir joje dalyvauti”, – teigė J.Olekas.

Neoficialiomis žiniomis, maždaug dešimčiai Darbo partijos frakcijos narių socialdemokratai siūlo įvairius postus Seime, įskaitant ir 4-6 komitetų ar nuolatinių komisijų pirmininkus. Tačiau „darbiečių” deleguotų ministrų naujojoje Vyriausybėje oficialiai neturėtų būti.

Vakar vakare Darbo partijos prezidiumas svarstė šalyje susiklosčiusią politinę situaciją ir rekomendacijas, kaip šios partijos frakcijos nariams balsuoti dėl Z.Balčyčio kandidatūros. Galutinai dėl to bus apsispręsta šįryt organizuojamame frakcijos susitikime su kandidatu. Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė „Kauno dienai” užsiminė, kad vienas realiausių variantų – leisti frakcijos nariams dėl Z.Balčyčio balsuoti laisvai.

Susitinka su frakcijomis

Buvęs „darbietis”, dabar Pilietinės demokratijos partijai vadovaujantis Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas „Kauno dienai” vakar sakė tikįs, kad dalis Darbo partijos frakcijos narių tikrai balsuos už Z.Balčytį, ir šis bus patvirtintas premjeru. Juo labiau kad kandidatūrai į ministrus pirmininkus patvirtinti nereikia formalios 71 balso persvaros Seime. Tereikia paprastos daugumos nuo balsavusiųjų parlamentarų.

Kandidatas į premjerus vakar susitiko su kai kurių Seimo frakcijų nariais. Susitikimuose su „pilietininkais” ir liberalcentristais Z.Balčytis gavo šių dviejų frakcijų, įeinančių į kairiojo centro koaliciją, paramą šios dienos balsavime. Liberalų sąjūdžio bei „Tvarkos ir teisingumo” frakcijų atstovai kandidatui patvirtino esančios opozicijoje, todėl balsavime dėl premjero turėtų pasisakyti prieš arba balsavimo metu susilaikyti.

Šįryt, dar iki Seimo posėdžio, kuriame bus diskutuojama dėl Prezidento pateiktos premjero kandidatūros ir dėl jos balsuojama, Z.Balčytis susitiks su didžiausiomis Seime frakcijomis – Darbo partijos ir Tėvynės sąjunga.

Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos nariai greičiausiai balsuos prieš Z.Balčytį arba susilaikys, nors vakar ryte kandidatas bendravo su konservatorių lyderiu Andriumi Kubiliumi, prašydamas jo vadovaujamos partijos palaikymo formuojamai mažumos Vyriausybei. A.Kubilius skeptiškai atsiliepė apie tokią galimybę, nors ir nepaneigė, kad Tėvynės sąjunga bent kol kas nesudarys dirbtinių kliūčių sudaromai Vyriausybei.

Be to, jis neatmetė galimybės, kad V.Adamkus gali atšaukti pasiūlytąją kandidatūrą į premjerus. Tokią teisę Prezidentas turi. Formalia priežastimi gali tapti įtarimai dėl Z.Balčyčio sūnaus galimo dalyvavimo neskaidriai skirstant europietiškus pinigus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.