Krepšininkai pradeda derinti žaidimo stygas

Lietuvos jaunimo rinktinės treneris R.Kurtinaitis įsitikinęs, kad Europos čempionate komandą išgelbėtų tik gera gynyba

Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) vaikinų rinktinė, besirengianti Europos čempionatui, dvejomis draugiškomis rungtynėmis su Baltarusijos bendraamžiais baigė antrąją treniruočių stovyklą Druskininkuose. Rytoj Rimo Kurtinaičio treniruojama komanda jau rinksis Palangoje ir šios savaitės pabaigoje pradės kontrolinių mačų seriją.

Europos čempionatas Izmyre (Turkija) vyks liepos 14-23 dienomis.

Baltarusius įveikė dukart

Praėjusiais metais Lietuvos dvidešimtmečiai Europos čempionate iškovojo sidabro medalius, tačiau iš tos rinktinės šiemet komandoje liko du krepšininkai – 195 cm ūgio Kauno „Žalgirio” gynėjas Mantas Kalnietis ir JAV studijuojantis 213 cm ūgio Tomas Jasiulionis.

Tiesa, tas pats liko ir rinktinės trenerių kolektyvas – Rimui Kurtinaičiui padės Mindaugas Lukošius ir Romualdas Petronis bei fizinio parengimo treneris Virginijus Mikalauskas.

Šiuo metu jaunimo rinktinėje treniruojasi 16 krepšininkų. Draugiškose rungtynėse su Baltarusija treneriai leido visiems pasireikšti. Šeštadienį lietuviai varžovus sutriuškino 81:43, o vakar juos nugalėjo gerokai sunkiau – 71:64.

„Kontrolines rungtynes pradėjome nuo silpnesnių varžovų. Turiu pasakyti, kad pirmasis įspūdis – baugus. Darbo turime labai daug, – sakė R.Kurtinaitis. – Surinkta visai nauja rinktinė, todėl aš dar tik ieškau kontakto su žaidėjais, vertinu, kas ką gali. Dabar tokia pasirengimo Europos čempionatui stadija, kad gerai žaisti ir neturime, tačiau tenka konstatuoti, kad komandos dar nėra – kiekvienas žaidėjas traukia į savo pusę. Tik Mantas Kalnietis, buvęs rinktinėje ir praėjusiais metais, viską supranta iš pusės žodžio”.

Trūksta aukštaūgių

R.Kurtinaitis teigė, kad iš 16 kandidatų jis gal tik dėl septynių žaidėjų yra labiau apsisprendęs.

„Visus krepšininkus turiu gerai pažinti, kad sugebėčiau iš jų išspausti viską, ką jie sugeba. Martynas Pocius turi labai daug gerų savybių, bet kol gerai šio žaidėjo nepažinau, negaliu tų savybių tinkamai pritaikyti. Todėl mums dar reikia laiko, gerai, kad iki čempionato liko beveik mėnuo”, – kalbėjo rinktinės strategas.

Didžiausia šios komandos problema – ūgio stoka.

„Praėjusiais metais ryškių aukštaūgių neturėjome, bet bendras komandos ūgio vidurkis siekė 200 cm. Tačiau šiemet mažesni ir kitų pozicijų krepšininkai, todėl sumažėjo ir vidurkis. Net baltarusiai kone dvigubai aukštesni už mus atrodė. Todėl mus Europos čempionate galės išgelbėti tik gynyba”, – tvirtino R.Kurtinaitis.

Koziris – aktyvi gynyba

„Komandos taktiką įsivaizduoju taip: varžovai atitveriami po krepšiu, atkovojame kamuolį ir rengiame greitą puolimą. Todėl rungtyniaudami su baltarusiais stengėmės aktyviai gintis, naudojome spaudimą”, – aiškino R.Kurtinaitis.

Pasak jo, sugebėti atitverti varžovą nuo krepšio tereikia noro ir jėgų, o ne išskirtinių sugebėjimų: „To išmokstama treniruotėse. Žaisdami su baltarusiais kai kada gerai atitverdavome varžovus. Bet kai tik to nepadarydavome, iškart kildavo problemų, nes varžovai buvo daug aukštesni”.

Birželio 24-26 dienomis Lietuvos jaunimo rinktinė sužais trejas draugiškas rungtynes su Kroatija, liepos pradžioje išbandys jėgas su Rusija ir Latvija.

Izmyre Lietuvos krepšininkai kovos D grupėje su Graikijos, Bulgarijos ir Ispanijos bendraamžiais. Į kitą etapą pateks po dvi stipriausias keturių grupių komandas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.