Dėl sosto paveldėjimo – daug neaiškumų

V.Putinas teigia, kad jo įpėdinis nebūtinai bus D.Medvedevas ar S.Ivanovas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio antroji kadencija baigiasi 2008 metais, savaitgalį pateikė sensaciją ir sumaišė visas kortas dėl savo įgaliojimų perėmėjo, pareikšdamas, kad tai nebūtinai bus kas nors iš aukštų pareigūnų, žinomų viešosios politikos veikėjų.

Iki šiol analitikai buvo įsitikinę, kad V.Putino įpėdiniu taps arba pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas, arba vicepremjeras ir gynybos ministras Sergejus Ivanovas.

Sensacija po sensacijos

Įpėdinio parinkimo istorijoje tai buvo ne pirmoji Kremliaus šeimininko staigmena. V.Putinas neseniai paskelbė įsaką, kurį Rusijos žurnalistai pavadino sensacingu.

Tada S.Ivanovas buvo paskirtas vadovauti nuolat veikiančiai karo pramonės reikalų komisijai, kontroliuojančiai karo pramonės kompleksą, kurio biudžetas sudaro 25 milijardus dolerių.

Nors ši komisija formaliai veikia prie vyriausybės, tačiau pastaroji turės mažai galimybių ją kontroliuoti, tuoj po S.Ivanovo naujojo paskyrimo rašė autoritetingas Maskvos laikraštis „Kommersant”. Laikraštis taip pat pažymėjo, kad premjero Michailo Fradkovo įtaka dar labiau susilpnės.

Interneto svetainė „NEWS.ru.com” nurodė, kad, S.Ivanovui tapus karo pramonės reikalų komisijos pirmininku, „jis vyriausybėje turės savo ministrų kabinetą, kuriam priklauso įtakingi žinybų vadovai”. „Visa tai yra labai iškalbinga, nes vyriausybėje jau sukurtas nacionalinių projektų realizavimo departamentas, kuriam tiesiogiai vadovauja D.Medvedevas”, – konstatavo svetainė, darydama užuominą, kad kova dėl prezidento posto aštrėja, bet tai daroma Kremliaus šeimininkui pritariant.

BBC ta proga pažymėjo, jog „pretendentai turi šeimininkui įrodyti, ko yra verti”.

Pasipylė nemalonumai

Analitikai ne kartą nurodė, kad S.Ivanovo ir D.Medvedevo šansai tapti V.Putino įpėdiniu yra apylygiai. Manoma, kad lemiami bus 2007-ieji.

Tarptautinė žiniasklaida užfiksavo, kad valstybės kontroliuojami televizijos kanalai siužetams, susijusiems su S.Ivanovo ir D.Medvedevo veikla, skiria vienodai laiko.

S.Ivanovas šių metų pradžioje susidūrė su dideliais nemalonumais. Jie prasidėjo, kai paaiškėjo, kad Sibire kareiviai žvėriškai sumušė savo tarnybos draugą, kuriam vėliau teko amputuoti abi kojas.

Kilus triukšmui, paaiškėjo, kad gynybos ministras apie tragišką įvykį nebuvo informuotas. Kai kuriuose regionuose opozicinės partijos surengė mitingus, kurių dalyviai reikalavo S.Ivanovo atsistatydinimo.

Rusijos žiniasklaida tada rašė, kad jeigu V.Putinas ir S.Ivanovas nebūtų artimi bičiuliai, gynybos ministras būtų netekęs posto.

S.Ivanovas Valstybės Dūmoje turėjo aiškintis ir dėl eismo įvykio, kai vienas jo sūnų Maskvoje sunkiai sužalojo moterį, kuri vėliau mirė. Autoinspekcija teigė, kad vairuotojas buvo nekaltas. Bet gynybos ministras parlamentarams turėjo garantuoti, kad jis nelaimės tyrimui jokios įtakos nedarė.

Sąrašas nedidelis

Gegužę V.Putinas paslaptingai pareiškė, kad vėliau pasakys, kuris politikas „tinkamiausias dalyvauti prezidento rinkimuose”. Pastaruosius žodžius reikėjo suprasti kaip tinkamiausias tapti įpėdiniu.

Per vizitą Kinijoje V.Putinas, kalbėdamasis su Rusijos informacijos agentūrų žurnalistais be televizijos kamerų, pareiškė, kad D.Medvedevas ar S.Ivanovas nebūtinai taps įpėdiniu.

„Tai gali būti žmogus, kuris „ne itin žinomas”, – citavo V.Putino žodžius agentūra „Interfax”.

Atsakydamas į klausimą, ar gali jis pasirinkti ką nors iš tų, kurie neįeina į pagrindinių pretendentų sąrašą, V.Putinas sakė: „Taip, taip gali būti, juo labiau kad sąrašas nedidelis”, – pranešė agentūra ITAR-TASS.

Į klausimą, ar tai gali būti visiškai nežinomas visuomenei veikėjas, prezidentas, anot agentūrų, atsakė: „Visiškai nežinomas – kažin, tokie žmonės visiems žinomi, bet tiesiog jie nedažnai minimi”.

Turi daug galimybių

Kremlius, kontroliuodamas žiniasklaidos priemones ir valdžios svertus, turi daug galimybių daryti poveikį visuomenei, ir komentatoriai mano, jog prezidento rekomendacija dėl įgaliojimų perėmėjo beveik garantuoja, kad pastarasis bus išrinktas.

Remiantis pastaraisiais mėnesiais surengtomis apklausomis, beveik 60 proc. Rusijos gyventojų pritartų V.Putino trečiajam prezidentavimo laikotarpiui ir tik 32 proc. tiki, kad jis, kaip ir žadėjo, nekels vėl savo kandidatūros trečiąjį kartą.

Apklaustieji nori, kad būtų tęsiamas V.Putino politikos kursas, ir pasiryžę balsuoti už tą, kurį jis norėtų matyti prezidentu.

Pats valstybės vadovas nėra tikras, kad jo nuomonė bus lemiama rinkėjams.

„Prezidento pasirinkimas negarantuoja pergalės rinkimuose”, – citavo jo žodžius ITAR-TASS.

V.Putinas paaiškino, kaip įsivaizduoja, koks veikėjas turi pakeisti jį šalies vadovo poste.

„Žmogus, kuris pretenduoja imtis šios veiklos, turi turėti daug gerų savybių, bet trys pagrindinės – dorumas ir sąžiningumas, profesionalumas, o svarbiausia – mokėjimas būti atsakingam už priimamus sprendimus”, – citavo jo žodžius agentūra „RIA-Novosti”.

Padėkojo, bet…

Viešosios nuomonės tyrimo centro gegužę apklausti šalies piliečiai apibūdino V.Putino kursą kaip valstybės pozicijų stiprėjimą ekonomikoje ir stambių kompanijų bei pavienių verslininkų itin didelių pajamų apribojimą, bet neatmetant paramos stambiajam privačiam verslui.

Daugiau kaip pusė respondentų manė, kad prezidento politikos kryptis teisinga, bet ji turi būti geriau įgyvendinama.

V.Putinas vėl atmetė galimybę balotiruotis trečiajam laikotarpiui.

„Esu labai dėkingas visiems piliečiams, kurie mano, kad aš turiu teisę likti šalies vadovo poste”, – sakė jis žurnalistams.

„Drauge aš manau, jog toks sprendimas pakirstų mano vidinį įsitikinimą, kad yra teisinga tai, ką aš darau nes negalima reikalauti, kad kiti laikytųsi įstatymų, kai pats juos pažeidi”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.