Partijos vedlys žada dažniau šypsotis

Tėvynės sąjungas vadovu antrai dvejų metų kadencijai išrinktas parlamentaras 49 metų Andrius Kubilius teigė neketinąs keistis. Politikas pažadėjo nebent dažniau šypsotis.

Užvakar Vilniuje vykusiame konservatorių suvažiavime A.Kubilius pirmininko rinkimus laimėjo faktiškai be kovos. Už jį balsavo 449 iš 569 suvažiavimo delegatų.

Kiti kandidatai į šį postą Teisės instituto direktoriaus pavaduotojas Petras Ragauskas surinko 92, o parlamentaras Vidmantas Žiemelis – 28 balsus.

V.Landsbergis šmaikštavo

Seimo narė Irena Degutienė ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis savo kandidatūras atsiėmė.

Pasiteisinęs, kad turi daug darbo Europos Parlamente, V.Landsbergis pajuokavo: „Gelbėtoju galėčiau būti nebent tuo atveju, jeigu Briuselis būtų nusiaubtas nuo žemės paviršiaus, o A.Kubilių suimtų užsienio specialiosios tarnybos”.

Partijos politinio komiteto vadovas apgailestavo, kad A.Kubiliaus naudai savo kandidatūrą atsiėmė I.Degutienė: „Visi kiti kandidatai turi likti, nes būtų gerai, jei konservatoriai būtų kuo mažiau panašūs į vadistines partijas”.

A.Kubiliaus pavaduotojais perrinkti Rasa Juknevičienė ir Povilas Jakučionis, o V.Žiemelis pavaduotojo postą prarado. Jį nuo šiol pakeis I.Degutienė.

Žino ir pliusus, ir minusus

„Jaučiu atsakomybę, nors kartais ji būna gana sunki”, – kalbėjo A.Kubilius, aiškindamas, kodėl dar kartą nutarė siekti partijos lyderio posto.

Politikas prisipažino žinantis ir savo pliusus, ir minusus: „Minusai – esu tariamai arogantiškas, piktas, be charizmos, per daug ortodoksiškai krikščionis.

Kartais galvoju, yra toks reiškinys, – V.Landsbergis.

Kai apie šį reiškinį skaitau, – nepažįstu, nes V.Landsbergį asmeniškai pažįstu kitokį. Kai skaitau apie savo aroganciją, piktumą ir panašius dalykus, – džiaugiuosi, kad aš jau tampu reiškiniu, apie kurį skaitydamas savęs nepažįstu”.

Kritikavo partijos vadovybę

Pasak susirungusio dėl vadovo posto 30 metų P.Ragausko, būsimasis partijos pirmininkas privalėjo pateikti savo programą ir veiklos viziją: „Programą būtina žinoti jau vien dėl to, kad, kadencijai pasibaigus, galėtume žinoti, ar partijos vadovas savo pažadus įvykdė, ar ne.

Juk jau vieną kartą esame skaudžiai nagus nudegę, kai patikėjome Rolandui Paksui vieną partijos vadovų postų”.

Teisininkas drąsiai kritikavo ir Tėvynės sąjungos tarybą, kuri dažniausiai svarbius sprendimus priima be jokių diskusijų, tuo tarpu partijos nariai tampa tik mobilizaciniu rezervu rinkimų metu, kai reikia išnešioti lankstinukus. Jo žodžius ne kartą lydėjo konservatorių plojimai.

„Neringos skyrius siūlo ne proveržį, o P.Ragauską, nes partijai reikia permainų.

Galbūt A.Kubilius turi gerų idėjų, tačiau jos dažniausiai lieka neįgyvendintos. Jis dviračiu važiuoja taip greitai, kad partijos bendruomenė lieka užpakalyje ir neišgirsta”, – rėžė konservatorių Neringos skyriaus vadovas Dalius Stancikas.

V.Žiemelis irgi bandė kritikuoti partijos vadovybę, tačiau suvažiavimo dalyviai jo nesiklausė ir ragino kuo greičiau baigti kalbėti. Politiko žmona europarlamentarė Laima Andrikienė sėdėjo atokiau nuo vyro.

Valdžiai bet kokia kaina – „ne”

Tai, jog konservatoriai pastaruoju metu yra žengę ne vieną neapgalvotą žingsnį, pripažino ir V.Landsbergis: „Veiklos principas – be susikompromitavusių asmenų – buvo pažeistas. Negalima siekti valdžios bet kokia kaina”.

Europarlamentaras turėjo galvoje Proveržio bloko vadovų bandymus koketuoti su valstiečiais liaudininkais, liberalcentristais, Pilietinės demokratijos partija.

Tačiau, V.Landsbergio manymu, buvo teisingai pasielgta bandant sudaryti koaliciją su socialdemokratais: „Nebuvo jokio pagrindo atsisakyti derybų, nepabandžius jose dalyvauti. O gal Socialdemokratų partijoje atsirado pokyčių bei noro keistis? Bet pamatėme, kad to nėra.

Kita vertus, tai, kad vienas socialdemokratų vadovų Juozas Olekas atvyko į mūsų suvažiavimą, reiškia, jog dialogas tęsiasi”.

Vis dėlto konservatoriai pareiškė nesijungsią prie dabar socialdemokratų lipdomos koalicijos.

Dviračiais vėl suks į dešinę

Vertindamas partijos veiklą opozicijoje, V.Landsbergis pareiškė, kad jau seniai derėjo sudaryti šešėlinę Vyriausybę.

Šiems priekaištams A.Kubilius pritarė ir patikino, kad netrukus su Proveržio programai pritariančiomis partijomis Seime imsis šešėlinio ministrų kabineto kūrimo.

Laimėjęs partijos lyderio rinkimus A.Kubilius planuoja šią vasarą vėl rengti dviračių žygį „Suk į dešinę”. Jis taip pat žadėjo daugiau sąžiningos demokratijos, atsakomybės dalijimosi, kad partija būtų sutelkta sunkiems ateitiems darbams, pirmiausia – savivaldybių rinkimams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.