Koalicijos silpnoji vieta – aritmetika

Liberalų sąjūdis ir Naujoji sąjunga perspėja, kad jų priskyrimas centro-kairės daugumai tėra prezidentui skirta apgaulė. Planus į koaliciją įsileisti „darbiečius” socialdemokratai akylai dangsto.

Į savo pusę prezidentą Valdą Adamkų pažadais sutelkti daugumą palenkę socialdemokratai įstrigo ties skaičiumi 53. Vakar oficialiai prie centro-kairės koalicijos prisidėjus liberalcentristams ji vis dar neturi pakankamai balsų parlamente.

„Pilietininkų” lyderis, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas žarsto komplimentus Liberalų sąjūdžiui (LS) ir Naujajai sąjungai (NS, socialliberalams) kalbindamas juos dėtis prie socialdemokratų dominuojamo bloko. Tačiau LS ir NS bent kol kas teigia neketinantys to daryti.

Darbo partija (DP) džiaugiasi, kad be jos paramos centro-kairės koalicija neišsivers ir kelia lygiateisiškumo reikalavimus. Tuo pačiu partijos vadovybė stengiasi suvaldyti tuos „darbiečius”, kurie gali susivilioti kvietimais perbėgti į kitas frakcijos.

Prezidentūra siunčia signalus, kad gali atsiimti siūlymą premjeru skirti Zigmantą Balčytį, jei socialdemokratai susigundytų nutiesti raudoną kilimą į koaliciją „darbiečiams”. Socialdemokratų derybininkai ieško būdų, kaip iki antradienio pergudrauti ne tik Adamkų, bet ir „darbiečių” draugijos besikratančius partiečius.

Liberalcentristai pasirašė

Nors socialdemokratai jau anksčiau gyrėsi 53 narių koalicijos branduoliu, jis buvo įteisintas tik vakar – pasirašius bendradarbiavimo susitarimą su 8 narius Seime vienijančia Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija.

Pilnateisiais susitarimo partneriais įvardytiems liberalcentristams pažadėta įtraukti į Vyriausybės programą jų deklaruojamus keturis tikslus.

Nors kiti partneriai aiškiai neatsako, kaip bus įgyvendinti siūlymai, LiCS frakcijos seniūnas Algis Čaplikas sako tikįs, kad tolesnėse derybose sutarimas bus pasiektas. Anksčiau jis LŽ yra sakęs, kad pasiekti 4 idėjų įgyvendinimo yra svarbiau nei posto Vyriausybėje. Tačiau Seimo užkulisiuose kalbama, kad liberalcentristai nori bent vieno ministro portfelio.

Kratosi vaidmens

Tačiau už LiCS aštuoneto prisidėjimą kur kas svarbiau rasti dar bent 18 balsų. Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas jau nuo savaitės pradžios žada apie 20-30 papildomų balsų.

Prieš apsilankydamas trečiadienį pas prezidentą, jis tikino netrukus pristatysiantis jam realią daugumą. Tačiau tąkart pateikti planai teliko aptakiu pažadu. Olekas vakar vėl minėjo, iki pirmadienio popietės koalicija išaugs bent iki 75 narių. Socialdemokratai kartoja į savo pusę norintys patraukti LS, NS, kalbasi su „nesusitepusiais DP nariais” ir liberaldemokratais.

DP dalyvavimui koalicijoje besipriešinantis Muntianas irgi ėmėsi viliotinio. „Lietuvai būtų naudingiausia, jei į socialdemokratų formuojamą koaliciją įeitų Liberalų sąjūdis ir socialliberalai”, – vakar interviu Lietuvos radijui sakė jis. Tačiau LS ir NS kratosi potencialių sąjungininkų vaidmens. Pirmieji kategoriškai neigia net svarstantys galimybę prisidėti.

Socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas aptakiai kalba apie konstruktyvumą ir permainų poreikį, tačiau jo pavaduotojai tikina, kad tai tėra nereiškia, jog NS pasiduos vilionėms. „Jokiu būdu nekeisime pozicijos. Prezidentą apgavusiems socialdemokratams ir savo partijos interesais besirūpinančiam Muntianui patariame nevargti ir nedėti vilčių, kad mes juos paremsime”, – LŽ tikino Algirdas Monkevičius.

Maskuos prisidėjimą

Jei LS ir NS laikysis deklaruojamų principų, koalicija neišsivers be DP paramos. Ambicijų ateiti į valdžią niekada neslėpusių liberaldemokratų nepakanka, nes jų tėra 10.

Socialdemokratai neslepia, kad kalbasi su „darbiečiais”. Jie trokšta užsitikrinti neformalų DP frakcijos palaikymą, siūlydami jai Vyriausybėje palikti dirbti 3 arba 4 DP ministrus.

Kitas variantas – atsivilioti „darbiečių” frakcijos narius. LŽ žiniomis, frakcijoje yra 8-10 perėjimo pas socialdemokratus arba valstiečius liaudininkus galimybę svarstančių politikų. Tačiau realių sprendimų neskubama padaryti.

DP frakcijos seniūnė ir laikina partijos vadovė Loreta Graužinienė neigė, kad Vyriausybėje dirbantys „darbiečiai” gali išsivilioti į naująją koaliciją tam tikrą frakcijos dalį. Ji kol kas neatsako, kokios pozicijos derybose laikosi DP. Anksčiau politikė sakė, kad įmanomas tik pilnavertis bendradarbiavimas.

Oficialiai „darbiečius” įsileisti bijoma, nes tam prieštarauja „pilietininkai”, nemaža dalis socialdemokratų frakcijos taip pat kratosi susisaistymo su DP. Negana to, LŽ žiniomis, iš Prezidentūros socialdemokratus pasiekė signalai, kad klastą pajutęs prezidentas gali atšaukti siūlymą premjeru skirti Balčytį.

Tiesa, tokio žingsnio sėkme abejojama, nes greičiausiai apie derybų su DP rezultatus oficialiai nebus paskelbta tol, kol Seimas patvirtins Balčytį. Vėliau, kai prezidento rankos bus galutinai surištos, DP vėl gali atsiverti kelias į valdančiąją daugumą. Tada 31 „darbiečių” balsas taptų vertingesnis už kelis maištaujančius socialdemokratus ir „pilietininkus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.