Lakūno nuovargis nublanko prieš sugrįžtuves namo

Pagaliau į Kauną iš Baltarusijos sugrįžęs oreivis patirtos nesėkmės vakar nekomentavo

Baltarusijos oro erdvę pažeidęs Lietuvos oreivis ir jo sesuo daugiau nei po savaitės, praleistos kaimyninės šalies teisėsaugininkų akiratyje, vakar sugrįžo namo. Prieš tai trisdešimtmetis lakūnas Tadas Blaževičius ir 22-ejų metų Indrė Blaževičiūtė turėjo sumokėti jiems teismo paskirtą beveik dešimties milijonų Baltarusijos rublių (maždaug po 5 tūkst. litų) baudą.

Gavo šaukimus į prokuratūrą

„Pagaliau visi esame Lietuvoje. Nepaisant to, kad jaučiamas smarkus nuovargis, jausmas vis tiek malonus, o nuotaikos geros. Grįžę į namus pirmiausiai ketiname pirmąkart per šią dieną pavalgyti, nes, visą dieną praleidus milicijoje, nebuvo kada papusryčiauti ar papietauti. Po to, be abejo, reikės gerai pailsėti”, – savo ir sūnaus bei dukros vardu vakar pavakarę „Kauno dienai” kalbėjo oreivio motina Neringa Blaževičienė.

Lygiai taip motinai antrino ir pats lakūnas T.Blaževičius: „Jaučiuosi puikiai, nes pagaliau grįžtu namo. Gerokai nustebino išskirtinis Baltarusijos pareigūnų geraširdiškumas. Jei ne jų spartus darbas, vargu ar jau vyktume namo. Teisėsaugininkai buvo pakvietę mus netgi pavakarieniauti karininkų restorane bei kasdien klausdavo, ar neturime kokių nusiskundimų bei pretenzijų”.

Pasakodama apie jųdviejų deportaciją, moteris teigė iki Šalčininkų pasienio punkto turėjusi vykti viena, mat T. ir I.Blaževičius iki šalies ribų atgabeno vietos pareigūnų lydimas kariškių kortežas. Pereiti sieną lakūnas ir jo sesuo turėję pėsčiomis. Be to, čia jų laukė ir reikiamos procedūros, kurių metu T.Blaževičiui buvo įteiktas šaukimas atvykti apklausai į Vilniaus apygardos prokuratūrą, pradėjusią ikiteisminį tyrimą dėl skrydžio į Baltarusiją, pažeidžiant tarptautinių skrydžių taisykles.

Laukia pokalbio su teisėsaugininkais

„Kol kas susilaikysiu nuo bet kokių komentarų apie incidentą, kol nepasikalbėjau su Lietuvos teisėsaugininkais. Prokurorai paskyrė mums laiką pokalbiui pirmadienį, tačiau Taline studijuojanti sesuo į namus grįžo tik dviem savaitėms ir netrukus jau turėtų išvykti, todėl mes prašėme, jog data būtų paankstinta. Labai tikiuosi, kad Indrės mokslai dėl šio įvykio nenukentės”, – vakar stovėdamas prie tėvų namų durų kalbėjo T.Blaževičius.

„Toks incidentas pirmasis mano gyvenime. Labai tikiuosi, kad jis bus paskutinis. Kaimyninės šalies pareigūnai su mumis bendravo tikrai mandagiai. Išties nežinojau, ko ten reikia tikėtis”, – vakar sakė ir I.Blaževičiūtė.

Lėktuvo likimas dar nežinomas

Priminsime, kad birželio 6-osios vakarą T.Blaževičius su Vokietijoje pagamintu dviviečiu lėktuvu CS-TW, priklausančiu Kauno D.Liekio pilotų klubui „Alfa”, treniruočių skrydžiui pakilo iš Aleksoto aerodromo. Trisdešimtmetis pilotas ketino įveikti maršrutą Kaunas-Trakai-Kernavė-Kaunas ir įskrido į Baltarusijos oro erdvę.

Kirtus kaimyninės šalies sieną, lietuvio pilotuojamą lėktuvą „sugavo” vietos priešlėktuvinės gynybos naikintuvai „Su-25” ir priverstinai nutupdė kariniame Lydos aerodrome.

Kauno D.Liekio pilotų klubo „Alfa”, kuriam priklauso nesėkmę patyręs lėktuvas, vadovas Dalius Liekis sakė, kad T.Blaževičius yra baigęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aviacijos institutą, turėjo piloto mėgėjo licenciją ir vos po kelių skrydžių turėjo gauti ir ultralengvųjų orlaivių piloto kvalifikaciją. Pastarąjį maršrutą jis ketino įveikti be navigacinių sistemų pagalbos, naudodamasis tik žemėlapiu ir kompasu.

Kol kas nežinia, koks likimas laukia Baltarusijoje pasilikusio lėktuvo. Užsienio naujienų agentūrų pateikiamose naujienose jau užsimenama apie skraidyklės konfiskavimą, tačiau Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vaidotas Verba tokių kalbų nelinkęs sureikšminti ir gryna tiesa jų anaiptol nelaiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.