Šalies vadovas krypo kairėn

Rinkdamasis galimo Vyriausybės vadovo kandidatūrą prezidentas Valdas Adamkus labiausiai vadovavosi politine aritmetika.

„Lietuvos ryto” žiniomis, šalies vadovas šiandien buvo linkęs pateikti ne Tėvynės sąjungos lyderio Andriaus Kubiliaus, o socialdemokratų atstovo kandidatūrą.

Realiausias kandidatas – laikinasis premjeras Zigmantas Balčytis, bet buvo minima ir krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo pavardė.

V.Adamkus skeptiškai įvertino A.Kubiliaus galimybes sulaukti didesnės Seimo paramos.

Tiesa, socialdemokratų pranašumas prieš varžovus vakar dar irgi nebuvo galutinai išryškėjęs.

Nebuvo linkęs rizikuoti

Tai, kad V.Adamkus linksta kairiųjų pusėn, paaiškėjo po jo susitikimo su konservatoriais.

„Lietuvos ryto” žiniomis, prezidentas A.Kubiliui atvirai pareiškė abejojantis jo galimybėmis gauti Seimo paramą. V.Adamkus jo retoriškai klausė, kaip jis jausis, jei parlamentas atmes jo kandidatūrą.

A.Kubilius tikino nebijantis sugadinti savo nuotaikos ir pasiryžęs tokiam išmėginimui.

Tačiau V.Adamkus aiškino, kad netgi konservatorių mėginimai į savo pusę palenkti liberalcentristus, Pilietinės demokratijos bei Valstiečių liaudininkų frakcijas dar negarantuotų sėkmės.

Šalies vadovas taip pat pranešė nenorintis eksperimentuoti. Seimui atmetus A.Kubiliaus kandidatūrą, socialdemokratai esą turėtų nepaneigiamą argumentą, kad tik jie yra vienintelis stabilumo garantas nestabilioje politinėje situacijoje.

V.Adamkus leido suprasti, kad jam naudingiau būtų iš karto leisti socialdemokratams formuoti valdžią, o dešiniuosius pasilikti kaip priemonę kairiesiems spausti.

Proveržis – po dvejų metų?

Po susitikimo su V.Adamkumi ir A.Kubiliaus, ir jo kolegės Irenos Degutienės veidai buvo susirūpinę.

„Mes pasiryžę imtis iniciatyvos ir atsakomybės už kitokią Lietuvos gyvenimo kokybę. Prezidentui sakėme, kad mums kokybė svarbiau nei kiekybė ir kokie nors skaičiai arba kaip Seime mus palaikys kitos frakcijos”, – kalbėjo A.Kubilius.

Išeidamas iš Prezidentūros rūmų politikas netikėtai mestelėjo frazę, paaiškinančią jo ir I.Degutienės susirūpinimą: „Bus proveržis, bet tik po dvejų metų”.

Atvyko ir A.Brazauskas

Socialdemokratų derybininkai Juozas Olekas ir G.Kirkilas dėl naujos koalicijos sudarymo vakar į Prezidentūrą atvyko su savo partijos lyderiu Algirdu Brazausku.

V.Adamkaus komandai nebuvo iš anksto pranešta, jog atvyks ir ekspremjeras, todėl prieš jam pasirodant buvo kilęs šurmulys. „Būkite pasiruošę, atvyksta A.Brazauskas”, – per radijo ryšio stoteles perdavinėjo Prezidentūros apsaugininkai.

„Aš esu partijos pirmininkas. Čia ne derybos, o oficialus Socialdemokratų partijos pasiūlymas dėl premjero, todėl ir dalyvauju”, – savo pasirodymą žvaliai paaiškino A.Brazauskas.

Vėliau „Lietuvos ryto” paklaustas, ar į premjero postą pretenduoja ne tik jis, bet ir G.Kirkilas, laikinasis Vyriausybės vadovas Z.Balčytis atsakė: „Negaliu to nei paneigti, nei patvirtinti”.

Pats G.Kirkilas vakar šių žinių nekomentavo.

Tuo tarpu A.Brazauskas jau po apsilankymo Prezidentūroje skambino šalies vadovui ir užtikrino jį, jog socialdemokratai vieningai siūlo Z.Balčytį.

Politinis turgus šurmuliavo

Socialdemokratai trečiadienį toliau tęsė intensyvias užkulisines derybas su Darbo partija. Bet dėl to jiems kilo sunkumų mėginant užsitikrinti Pilietinės demokratijos frakcijos ir Seimo vadovo Viktoro Muntiano paramą.

Šias problemas tuojau pat pastebėjo ir politinę padėtį akylai stebinti Prezidentūra.

Mat V.Muntianas buvo pasikvietęs A.Kubilių, iš kurio išgirdo patikinimus, kad konservatoriams, siekiantiems premjero posto, parlamento pirmininko kėdė nerūpi.

Seimo vadovas iki šiol tvirtino nesišliesiąs prie socialdemokratų, jei šie į kompaniją kviesis Darbo partiją.

Tačiau geresnės žinios kairiuosius pasiekė iš liberalcentristų stovyklos.

Po vakar įvykusio valdybos posėdžio ši partija pareiškė, jog yra pasiryžusi derėtis su visais, tačiau su socialdemokratais – labiausiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.