Politikų pietūs – skirtingose salėse

Pirmą kartą per penkerius metus tradicinių trečiadienio pietų ministrų kabinetas rinkosi į skirtingas sales.

Vyriausybės narius išskyrė politinė krizė ir užkulisinė kova dėl valdžios.

Salėje, kurioje nuo seno kiekvienos Vyriausybės vadovas prieš posėdį sėda pietauti su ministrais, vakar stalas buvo apytuštis.

Padavėjos sudėjo įrankius bei lėkštes tik penkiems laikiniesiems ministrams: susisiekimo – Petrui Čėsnai, švietimo ir mokslo – Remigijui Motuzui, užsienio – Antanui Valioniui, teisingumo – Gintautui Bužinskui ir kultūros – Vladimirui Prudnikovui. Tačiau pastarasis atskubėjo prieš pat Vyriausybės posėdį ir pavalgyti nespėjo.

Kancleris – ne mažas vaikas

Su šia grupele pietauti buvo atėjęs ir Vyriausybės kancleris Antanas Kaminskas. Jam dėl valdžios dalybų galva pernelyg nesisuka – jis yra ne politinio pasitikėjimo pareigūnas ir bet kokiu atveju postą išsaugos.

„Juk aš ne mažas vaikas”, – šyptelėjo A.Kaminskas, duodamas suprasti, kad dar prieš penkerius metus žinojo, jog valdžios skersvėjai jo iš kanclerio kėdės neišjudins.

Šešiese – akis į akį

Vyriausybės salėje, skirtoje svečiams priimti, vakar pietauti buvo susirinkusi kita grupė politikų.

Į ją atėjo laikinasis premjeras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, jo partijos kolega, laikinasis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, laikinai premjero patarėju dirbantis socialdemokratų derybininkas Juozas Bernatonis, taip pat Darbo partijos atstovai – laikinasis vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius, sveikatos apsaugos – Žilvinas Padaiga, ūkio – Kęstutis Daukšys.

„Lietuvos ryto” žiniomis, tokią pietautojų sudėtį socialdemokratams pasiūlė Darbo partijos nariai, panorę pasikalbėti akis į akį. Kairieji sutiko.

Nei vienoje, nei kitoje salėje šįkart nepietavo laikinoji žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė.

Buvo pasiūlyta apsivalyti

Po šių paslaptingų pietų pirmasis išsmuko G.Furmanavičius. Koridoriuje išvydęs jį pastebėjusius kitus ministrus ir žurnalistus, jis greitai spruko į posėdžių salę.

„Pietaudami kalbėjomės apie tai, koks gražus gyvenimas”, – bandė juokauti K.Daukšys.

„Lietuvos ryto” žiniomis, būtent jis ir jo kolegos iš Darbo partijos sumanė, kad prieš vakarykštį Vyriausybės posėdį reikėtų papietauti su įtakingais socialdemokratais ir pasiaiškinti, kokiomis sąlygomis jų partija galėtų likti valdžioje.

Per šiuos pietus Darbo partijos atstovams buvo pasiūlyta imtis iniciatyvos „apsivalyti”. Kaip tai padaryti, jie turėtų nuspręsti patys. Idealiausia būtų, jeigu tie, kurie norėtų likti valdžioje, paliktų Darbo partiją ir pereitų į socialdemokratų stovyklą.

Šmaikštavo apie lenktynes

Nepaisydamas nemalonumų dėl gautų pinigų iš Rusijoje besislapstančio Darbo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho, laikinasis sveikatos apsaugos ministras Ž.Padaiga po Vyriausybės posėdžio buvo puikiai nusiteikęs. Gerai jautėsi ir jo kolega G.Furmanavičius.

„Tikrai pietavau, nes gerti alkoholio dėl sveikatos problemų negaliu, – G.Furmanavičius išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo, ar norėtų likti valdžioje. – Apie ministro darbą galėčiau parašyti įdomius memuarus, nes daug visko žinau. Tik ne viską sugebėčiau pagrįsti dokumentais, todėl nerašysiu”.

Po to laikinasis vidaus reikalų ministras kalbą pasuko prie automobilių lenktynių. Ši tema patiko ir Ž.Padaigai.

„Palikę ministrų postus, surengsime lenktynes automagistrale Vilnius-Kaunas. Važinėsime abiem eismo juostomis, o lenktynių finišą ir linksmybes surengsime Kauno Savanorių prospekte, kadangi mes abu – kauniečiai”, – vienas kitą papildydami bandė šmaikštauti G.Furmanavičius ir Ž.Padaiga.

Pasidomėjus, kieno automobiliais jie žada lenktyniauti, politikai vienu balsu atsakė: „Žinoma, valdiškais”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.