Metančiosioms rūkyti

Priešingai nei manyta, statistika tvirtina, kad toli gražu ne visos rūkyti metusios moterys priauga svorio. Paprastai kūno masė padidėja nedaug.

Prisiekusios rūkorės daug metų išlaiko tą patį svorį. Esmė ta, jog senstant daugėja ir kilogramų: vidutiniškai priaugama po 0,5 kg per trejus ketverius metus. Rūkymas, ko gero, šį procesą stabdo. Vadinasi, metus rūkyti tiesiog atsiranda tas svoris, kurį turėtumėte, jei nerūkytumėte.

Atsisakiusios rūkymo moterys papilnėja 4 kilogramais. Nesunku apskaičiuoti, kad visai nerūkant per dešimt metų būtų priaugta 1,5-2 kg, baigiantis antrajai dešimčiai prisidėtų 4 kg. Jei po dvidešimties metų draugystės su cigarete metate rūkyti ir pasitaisote 4 kilogramais, tai reiškia, jog jūsų svoris tik pasiekė amžiui būdingą normą.

Kas labiausiai rizikuoja priaugti svorio? Pagal amerikiečių mokslininkų tyrimus, nacionalinių mažumų atstovės, ypač afroamerikietės. Be to, kuo didesnis rūkalės stažas (20-30 metų), tuo didesnė rizika sustorėti. Įdomu, kad rūkyti metusios moterys, kurių svoris buvo normos ribose ar kiek mažesnis, dažniau susirenka nereikalingus kilogramus nei tos, kurios ir rūkydamos buvo apkūnios.

Pamėginkime išsiaiškinti, kodėl tai nutinka. Esmė ta, kad rūkymas didina medžiagų apykaitos intensyvumą – bent jau kurį laiką po surūkytos cigaretės. Kadangi metabolizmo pagreitėjimas trunka neilgai, cigaretės priverčia organizmą visą dieną dirbti priverstiniu greitėjimo ir lėtėjimo procesu. Nors tai ir pavojinga, sudeginamos nereikalingos kalorijos.

Daugelis moterų, ypač tos, kurios meta rūkyti baigiantis menstruaciniam ciklui ar per mėnesines, per savaitę priauga 0,5-1 kg. Tai paaiškinama vandens kiekio organizme padaugėjimu – juk nikotinas turi šlapimo varomųjų savybių. Tačiau jei pirmą savaitę atsisakius rūkyti svoris didėja greit, tai nereiškia, kad taip bus visą laiką.

Jei esate įsitikinusi, jog priaugti svorio jums nėra reikalo, užuot rūkiusi pasinaudokite specialistų rekomendacijomis. Pirmiausia ribokite riebalų vartojimą. Atsisakiusios cigaretės moterys puola prie riebaus ir saldaus maisto. Bet daug kalorijų turinčių produktų vartojimą būtina kontroliuoti.

Kad išvengtumėte nereikalingų kilogramų, jums nereikės marintis badu ar alinti kūną fiziniais pratimais. Kadangi įprasite apsieiti be nuodų, o medžiagų apykaita normalizuosis, reikės mažiau kalorijų nei anksčiau – išeikvosite mažiau energijos. Sumažinusios kalorijų kiekį 20-25 procentais riebalų sąskaita, nepriaugsite nė kilogramo. Pusryčiauti geriausia praėjus valandai po atsikėlimo ir niekada nevalgyti likus valandai iki miego.

Pakoregavus savo racioną ir maitinimosi režimą, reikia pamažu didinti fizinį aktyvumą. Geriausias būdas atsikratyti riebalų – ne sveikatingumo klubo lankymas, aerobika ar treniruokliai. Žinoma, jei tie užsiėmimai jums patinka, niekas neverčia jų atsisakyti. Tačiau geriau kuo mažiau sėdėti. Visą dieną reikia stengtis kuo daugiau judėti.

Atminkite: kai metate rūkyti, jūsų organizme vyksta tik teigiami pokyčiai.

Per tris dienas smalkių koncentracija, rūkalės kraujyje viršijanti normą 40 kartų, sumažės iki reikiamo lygio.

Po 4-5 dienų organizmas išsivalys nuo nikotino. Fiziologinė priklausomybė tabakui lieka neilgai.

Pirmą dieną, kai tik mesite rūkyti, nei jūsų plaukai, nei oda, nei kvapas nebeatsiduos dūmais. Drabužius išskalbkite, kad ir jie nedvoktų.

Ne vėliau kaip po savaitės vėl pajusite, ką reiškia normaliai užuosti ir jausti skonį.

Per pirmą savaitę pajusite, jog kvėpuoti tapo kur kas lengviau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Metančiosioms rūkyti"

  1. Darija

    Hm, idomus straipsnelis, maniau metus rukyti svoris auga del vieninteles priezasties – nora uzsirukyti daugelis „gydo” pastoviu kramsnojimu. Ir man taip buvo, po septyniu metu intensyvaus rukymo meciau, svoris siek tiek padidejo, bet dabar (praejus pusei metu) vel kaip buves.
    Meskit rukyt!!! Mano bendra savijauta pagerejo simteriopai!

  2. Laura

    Idomu Idomu… 🙂 as stengiausi mesti rukyti, bet po 3 savaitciu priaugau 5kg 👿 ir is kart vel griebiau cigarete i rankas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.