Europos kroso meistrai vėl varžėsi Plungėje

Sekmadienį šalia Plungės esančioje „Žemaitijos” automobilių ir motociklų kroso trasoje finišavo 2006 metų Europos automobilių kroso čempionato V etapo lenktynės, kurios buvo patikėtos surengti automobilių sporto klubui „Ketore tekėnė”.

Organizatoriai neapvylė lūkesčių

Dėl čempionato įskaitinių taškų ir teisės vadintis etapo nugalėtojais bei prizininkais čia varžėsi 31 sportininkas iš aštuonių šalių – Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Šveicarijos, Čekijos, Olandijos, Vengrijos ir Rusijos. Sportininkai rungėsi pagal automobilių specialią parengtį varžyboms bei variklių darbo tūrį suskirstytose trijose klasėse, kurios automobilių krose vadinamos pirmu, trečiu bei trečiu A divizionais.

Šalies kroso Meka tituluojamoje „Žemaitijos” trasoje tokio aukšto rango varžybos surengtos jau antrus metus iš eilės. O šiemetinių varžybų dienos, kaip teigė patys žemaičiai, sutapo su tikros vasaros pradžia, todėl nenuostabu, jog artėjant finaliniams važiavimams, arenos tribūnos ir net trasos prieigos buvo užpildytos sausakimšai.

Varžėsi ir dėl LASF taurės

Prieš čempionato finalinius važiavimus baigėsi Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) iniciatyva surengtos palaikymo varžybos, kurios į Europos čempionato įskaitą neįtrauktos. Dėl teisės vadintis LASF taurės savininku panoro varžytis 13 pajėgiausių mūsų šalies kroso meistrų.

LASF taurę po permainingos ir įdomios kovos iškovojo „Volkswagen Golf” vairavęs Vaidas Navickas. Jis tik artėjant finišui aplenkė beveik visas lenktynes pirmavusį tauragiškį Gediminą Maškauską su „Toyota MR-2”.

Trečias liko Virginijus Gertmonas iš Šilalės su „Opel Astra”.

Dideliam vietinės publikos apmaudui lenktynių dėl automobilio gedimo nebaigė plungiškis, jauniausias varžybų dalyvis, šešiolikmetis Martynas Padgurskis. Jis kartu su tėvu, varžybų rengėjo klubo „Ketore tekėnė” prezidentu Dainiumi Padgurskiu savo automobilį po išvakarėse patirtos avarijos baigė rengti tik paryčiui, tačiau jauno sportininko per kraštus trykštantį azartą ir vėl niekais pavertė kaprizinga technika.

Finalo verta kova

Neretai pakilti iš savo vietų žiūrovus vertė graži, tikrojo lenktynių finalo verta kova, kurią demonstravo šių metų Europos automobilių kroso čempionato V etapo dalyviai.

Bagių, kurių ratus suka galingiausi – iki 4 litrų darbo tūrio varikliai – (3 divizionas) finalą laimėjo vokietis Denis Engelas, pranokęs čeką Romaną Kalvodą ir trečiąjį prizininką, savo tautietį Michaelį Budelmeyerį.

Aukštą šeštąją vietą iškovojo vyriausiasis šių lenktynių dalyvis, 61-erių čekas Jaroslavas Hosekas, tačiau veteranas neslėpė siekęs finale aukštesnės vietos.

Ne mažiau atkakli kova vyko ir tarp 3A diviziono finalininkų. Čia visą nugalėtojų garbės pakylą užėmė čekai, atitinkamai Petras Turekas, jaunas, tik devyniolikos metų sportininkas Vito Nosalekas ir Ladislavas Hanakas.

Tik ketvirtąja vieta tenkintis turėjo nemenkas ambicijas puoselėjęs vengras Karolas Abrahamas.

Dar viena lyderio pergalė

Tikra lenktynių puošmena tapo 1-ojo diviziono lenktynininkų, važiuojančių kėbuliniais automobiliais, finalas.

Čia net kelis kartus keitėsi favoritai, pretendavę į prizininkus.

Nesikeitė tik lyderis, puikiai kroso varžyboms parengtą „Volkswagen Polo” vairavęs vokietis Helmutas Wildas, šią poziciją išsaugojęs iki pat finišo. Pernai jis irgi laimėjo Plungės „Žemaitijos” trasoje surengtas debiutines Europos čempionato lenktynes. Jis nugalėjo ir šiemet visų jau įvykusių etapų varžybose ir tvirtai pirmauja čempionato įskaitoje.

Aukštą antrąją vietą su „Ford Puma” iškovojo klaipėdietis Paulius Pleskovas, netoli finišo pavijęs būsimąjį nugalėtoją. Tačiau P.Pleskovui vokietį pavyko tik pavyti, bet ne aplenkti.

Tokiu pat laimėjimu Paulius džiaugėsi ir prieš savaitę vykusiose ketvirtojo etapo lenktynėse Bauskėje (Latvija). Dabar P.Pleskovas turi 47 taškus ir dar labiau sustiprino savo pozicijas bendroje čempionato įskaitoje. Jis kol kas tebėra penktas, tačiau nuo ketvirtąją vietą užimančio armėno Ašoto Ervandiano atsilieka vos dviem taškais. Armėnas Plungėje finišo liniją kirto penktas.

Trečiąją prizinę vietą tarp šio diviziono lenktynininkų iškovojo latvis Aldis Zebergsas su „Toyota Corolla”.

Pirmajame divizione varžėsi dar du lietuviai. Šarūnas Glikas į finalą nepateko, o Linas Norkus finišavo šeštas ir savo taupyklę papildė 11 įskaitinių taškų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.